Πολλές φορές ο χώρος που μένουμε θέλουμε να είναι τακτοποιημένος. Έτσι θέλουμε να βλέπουμε τακτοποιημένο και τον υπολογιστή μας, απαλλαγμένο από περιττά αρχεία. Υπάρχουν 6 μικροί τρόποι να προχωρήσουμε σε αυτήν την εκκαθάριση και να απαλλάξουμε τον mac μας από περιττά "βάρη".
1. Απαλλαγείτε από τα iChat logs
Αν χρησιμοποιείτε το iChat, μπορεί αν έχετε το πρόβλημα αποθήκευσης logs από τις συνομιλίες σας. (iChat -> Preferences -> Messages, επιλέξτε Save Chat Transcripts To, και μετά επιλέγετε φάκελο). By default, το πρόγραμμα σώζει transcripts σε ένα φάκελο που λέγεται iChats που βρίσκεται στον φάκελο Documents. Μπορείτε όμως να επιλέξετε και διαφορετικό φάκελο για την αποθήκευση αυτών των αρχείων.
Χρησιμοποιώντας την επιλογή αυτή, το iChat αποθηκεύει ένα log file για κάθε συνομιλία που πραγματοποιείτε με αυτό. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο, ειδικά αν θέλετε να ανατρέξετε σε παλιές συνομιλίες. Όταν όμως στέλνετε φωτογραφίες κατα τη διάρκεια των συνομιλιών, τα αρχεία αυτά μπορεί να πιάσουν μεγάλο αποθηκευτικό χώρο στον mac σας. Μέσα στο φάκελο iChats τα αρχεία οργανώνονται κατά ημερομηνία. Έτσι, ενώ μπορεί να θέλετε να αποθηκεύσετε πρόσφατες συνομιλίες, θα υπάρχουν πολλές άλλες παλιότερες οι οποίες πιάνουν αρκετό χώρο και μπορείτε να τις διαγράψετε.
2. Διαγράψτε backup από applications
Πολλά προγράμματα προσφέρουν αυτόματo backup και αποθηκεύουν αρχεία σε επιλεγμένο φάκελο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα iChat logs. Αν χρησιμοποιείτε προγράμματα που σώζουν backups, είναι πιθανόν να βρείτε μεγάλο αριθμό διπλών αρχείων (που μπορεί να καταλαμβάνουν μερικά GB) αποθηκευμένων από κάποιο backup. Διαγράφοντας αυτά τα backup αρχεία μπορείτε να σώσετε αρκετό χώρο και να κάνετε και την αναζήτηση μέσω Spotlight πιο εύκολη και γρήγορη.
Για παράδειγμα, πηγαίνοντας userfolder/Music/iTunes folder, μπορείτε να βρείτε ένα φάκελο "Previous Libraries", που περιλαμβάνει αντίγραφα των βιβλιοθηκών iTunes που είχαν αποθηκευτεί μετά την εγκατάσταση νεότερης έκδοσης.
3. Απαλλαγείται από επισυναπτόμενα αρχεία του Mail.app
Όταν λαμβάνετε επισυναπτόμενα αρχεία με email μέσω του Mail.app, τα αρχεία αυτά αποθηκεύονται κατ' αρχήν με το μήνυμα. Πατώντας όμως διπλό κλικ για να δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο ή αν χρησιμοποιήσετε το QuickLook για να του ρίξετε μια γρήγορη ματιά, το Mail.app σώζει ένα αντίγραφο του αρχείου στο φάκελο userfolder/Library/Mail Downloads. Έτσι λοιπόν μπορεί να υπάρχουν δεκάδες αρχεία αποθηκευμένα, καταλαμβάνοντας μεγάλο μέρος του δίσκου. Μπορείτε γενικά να διαγράψετε τα αρχεία αυτά άφοβα. Αν έχετε ακόμα τα email, τα αρχεία υπάρχουν επισυναπτόμενα σε αυτά.
4. Διαγράψτε log files
Το λογισμικό των Mac αποθηκεύει log files, τα περισσότερα από τα οποία ποτέ θα ξαναχρησιμοποιηθούν. Ανοίξτε το Console στο Applications/Utilities, για να δείτε μια λίστα με τα log files. Μπορείτε να διαγράψετε πολλά από αυτά τα αρχεία χωρίς να επηρεαστεί ο Mac σας, εξοικονομώντας αρκετό χώρο στον υπολογιστή, δεδομένου ότι ορισμένα από αυτά τα αρχεία μπορεί να είναι αρκετά μεγάλα.
Η διαγραφή των αρχείων αυτών μπορεί να γίνει και με χρήση του προγράμματος Onyx, με μεγαλύτερη ίσως ασφάλεια. Ανοίξτε το πρόγραμμα και κάντε κλικ στο Cleaning στη γραμμή εργαλείων και κατόπιν κάντε κλικ στην καρτέλα Logs. Τσεκάρετε την επιλογή "System Archived Logs" και στη συνέχεια κάντε κλικ στην επιλογή Execute. Χρησιμοποιώντας επισης το Onyx, μπορείτε να ελέγξετε ένα μεγάλο αριθμό αρχείων που το πρόγραμμα μπορεί να διαγράψει, ελευθερώνοντας χώρο στον υπολογιστή σας.
5. Απομακρύνετε διπλά αρχεία στο iTunes
Αν είστε από αυτούς που αρέσκονται στις μεγάλες συλλογές τραγουδιών, είναι αρκετά πιθανό να έχετε πολλά διπλά αρχεία στην iTunes library. Το iTunes έχει ένα ενσωματωμένο εργαλείο για να σας βοηθήσει να βρείτε αν έχετε πολλαπλά αντίγραφα αρχείων σε διάφορες library. Πηγαίνοντας File -> Display Duplicates. Με την επιλογή αυτή βλέπουμε όλα τα κομμάτια που μοιράζονται το ίδιο όνομα και τον ίδιο καλλιτέχνη. Εάν κρατήσετε πατημένο το πλήκτρο Option όταν επιλέγετε το μενού File, αντί για Display Duplicates εμφανίζεται η επιλογή Display Exact Duplicates. Με τον τρόπο αυτό βρίσκετε αρχεία τα οποία έχουν ίδιο τον τίτλο, τον καλλιτέχνη και το άλμπουμ. Ελέγξτε αυτά τα αρχεία προσεκτικά. Ίσως βρείτε μερικά που μπορείτε να ξεφορτωθείτε και να εξοικονομήσετε χώρο όχι μόνο στο Mac σας, αλλά και στο iPad ή το iPhone σας.
6. Reset του Safari
Εάν χρησιμοποιείτε το Safari για την πλοήγηση σας στο ίντερνετ, ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του προγράμματος μπορεί να πιάνουν χώρο χωρίς λόγο. Για παράδειγμα, το αρχείο cache είναι να καθυστερεί την περιήγηση σας στο ίντερνετ, καταναλώνοντας εκατοντάδες megabytes. Τα αρχεία στο ιστορικό του browser μπορεί να κάνει ιδιαίτερα αργή την αναζήτηση μέσω Spotlight. Και τα Top Sites, οι εικόνες προεπισκόπηση των ιστοσελίδων και τα favicons μπορεί να επιβραδύνουν το πρόγραμμα.
Όταν συμβαίνουν τα παραπάνω είναι ώρα για reset στον Safari. Επιλέξτε Safari -> Reset Safari και ελέγξτε τις επιλογές που σας ενδιαφέρουν. Διαλέξτε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς και κάντε σε reset του Safari ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να επιταχύνετε την πλοήγησή σας στο ίντερνετ και να εξοικονομήσετε χώρο στο σκληρό δίσκο.