Loading...

Malware Rescue CDs : Για την… “κακιά την ώρα”

  • Άρθρο του Unknown
  • at 4/30/2012 -


Όπως έχετε διαβάσει πολλές φορές σ’αυτόν τον ιστότοπο το Linux έχει αρχίσει και βρίσκεται παντού, από βενζινάδικα μέχρι τερματικά τράπεζας. Ακόμα όμως κι αν κάποιος δεν το χρησιμοποιεί καθόλου από επιλογή και προτιμά τα Windows, μπορεί να το χρησιμοποιήσει και να μην το καταλάβει καν.

Κι αυτό γιατί τα Windows ως λειτουργικό είναι ιδιαίτερα ευπαθές στον τομέα του Malware [ήτοι κακόβουλου λογισμικού] σε σημείο κατάρρευσης. Τι μπορεί λοιπόν να κάνει ένας χρήστης του οποίου ο υπολογιστής αρνείται πεισματικά να ξεκινήσει τα Windows γιατί έχει “μπουκώσει” από κακόβουλο λογισμικό;
Για αρχή αγνοοεί τα σαρδόνια γέλια των Linuxάδων που… έχουν ξεχάσει τι θα πει ιός -με το δίκιο τους…- [αλλά με την προσπάθεια το Ubuntu να επεκταθεί και σε συσκευές που ήδη έχουν κρούσματα κακόβουλου λογισμικού (λέγε με Android) ίσως θα πρέπει να δοθεί προσοχή και σε αυτόν τον τομέα] και εν συνεχεία μπορεί να επιλέξει ένα CD διάσωσης ώστε να σαρώσει και να καθαρίσει τον υπολογιστή του.
Σ’αυτό το άρθρο λοιπόν θα αναφερθούν κάποιες επιλογές -χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα καλυφθούν όλες- με τις περισσότερες να έχουν ως κοινό σημείο πως εκτελούνται σε περιβάλλον Linux για να “εξαλείψουν” το κακόβουλο λογισμικό των Windows.
Σε αυτό το σημείο ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί πως θα γίνει μια υποτυπώδης σύγκριση αποτελεσματικότητας γι’αυτό και δεν υπάρχει κάποιος “νικητής”. Ωστόσο αν υπάρχουν εμφανή αρνητικά σημεία, αυτά θα τονιστούν.
Τέλος, συνίσταται να υπάρχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο ώστε να ενημερώνονται οι βάσεις δεδομένων των CD ενώ όλες οι επιλογές υποστηρίζουν την εγγραφή σε USB stick.
  • BitDefender Rescue CD
Η πρώτη επιλογή που θα παρουσιαστεί βασίζεται στο Xubuntu και συγκεκριμένα ως περιβάλλον επιφάνειας εργασίας χρησιμοποιείται το LXDE.
Είναι μια από τις επιλογές που δεν προαπαιτεί σύνδεση στο Internet μέσω LAN, αλλά δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να συνδεθεί ασύρματα [τουλάχιστον μέσω WiFi αν υποστηρίζεται ο προσαρμογέας ασύρματου δικτύου]. Οι βάσεις δεδομένων του αναβαθμίζονται αυτόματα πριν ξεκινήσει η σάρωση – η οποία είναι σχετικά γρήγορη και περιλαμβάνει rootkits. Μπορείτε να το δοκιμάσετε κατεβάζοντας το αντίστοιχο ISO από εδώ.
  • Kaspersky Rescue Disc 10
Ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στον χώρο της ασφάλειας, τα Kaspersky Labs, χρησιμοποιούν το KDE ως περιβάλλον εργασίας για το Rescue CD του.
Αυτή είναι η δεύτερη επιλογή που δεν προαπαιτεί LAN καθώς αξιοποιεί το WiFi [εφόσον υποστηρίζεται ο αντίστοιχος προσαρμογέας] ενώ οι βάσεις δεδομένων του αναβαθμίζονται αυτόματα όταν ανιχνευθεί σύνδεση στο Διαδίκτυο. Και εδώ περιλαμβάνεται σάρωση για παντός τύπου malware αλλά αξίζει να σημειωθεί πως η διάρκεια σάρωσης είναι σχετικά μεγάλη. Μπορείτε να το δοκιμάσετε κατεβάζοντας το αντίστοιχο ISO από εδώ.
  • Panda SafeDisk
Από αυτό το σημείο και πέρα οι επιλογές που θα παρουσιαστούν προαπαιτούν σύνδεση στο δίκτυο μέσω LAN και μόνο και ως πρώτος εκπρόσωπος αυτής της κατηγορίας το Panda έχει ένα από τα πιο απλά περιβάλλοντα εργασίας καθώς όλα γίνονται μέσω ενός Wizard.
Και εδώ οι βάσεις αναβαθμίζονται αυτόματα ενώ το συγκεκριμένο CD σαρώνει περισσότερους τύπους malware [adware κλπ] με κόστος όμως ως προς την ταχύτητα σάρωσης. Για να το κατεβάσετε μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.
  • F-Secure Rescue CD
Η F-Secure είναι επίσης διαδεδομένη στον χώρο των Windows για τα Antivirus της, και επιλέγει να υλοποιήσει την λύση της με βάση το Knoppix ενώ προαπαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω LAN.
Οι βάσεις αναβαθμίζονται αυτόματα αλλά αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο CD έχει το πιο φτωχό γραφικό περιβάλλον, σχεδόν ανύπαρκτο, κάτι που δεν του δίνει -ωστόσο- ώθηση στην ταχύτητα σάρωσης. Μπορείτε να το δοκιμάσετε κάνοντας κλικ εδώ.
  • Windows Defender Offline
Για το τέλος, μια επιλογή που προκαλεί χαμόγελα -και όχι άδικα. H Microsoft βασίζει την επιλογή της στο “ασφαλές περιβάλλον Windows” [WinPE] με αποτέλεσμα να παρουσιάζει το μόνο CD που δεν αναβαθμίζεται [μόνο αν επιλεχθεί το USB ως μέσο εγκατάστασης είναι εφικτό κάτι τέτοιο] καθώς δεν συνδέεται στο Internet!
Για να περαστούν οι αναβαθμίσεις λοιπόν ο χρήστης πρέπει είτε να ψήνει κάθε μέρα νέο CD είτε να κάνει εγκατάσταση στο USB stick του ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει διαφορετική έκδοση για 32-bit και 64-bit περιβάλλον! Επίσης, είναι ιδιαίτερα επιλεκτικό στο ποια Windows υποστηρίζονται [το 64-bit εργαλείο δεν υποστήριζε τα XP x64]. Σίγουρα και με διαφορά μια από τις χείριστες επιλογές αλλά μπορείτε να κρίνετε μόνοι σας επισκεπτόμενοι αυτή την σελίδα…




Σχόλια