Loading...

Αποκτήστε το GUI των Windows 8

  • Άρθρο του Unknown
  • at 5/13/2012 -


Τα Windows 7 είναι ένα ιδιαίτερα επιτυχηµένο λειτουργικό, το οποίο έχει λάβει θετικές κριτικές από τους περισσότερους χρήστες. Σηµαντικό ρόλο στην επιτυχία ενός λειτουργικού συστήµατος παίζει το περιβάλλον εργασίας, το οποίο στην περίπτωση των Windows 7 είναι φιλικό και συνάµα σύγχρονο σε εµφάνιση [εικ. 1].
Όσο, όµως, ελκυστικό και να είναι το περιβάλλον εργασίας των Windows 7, τις επόµενες εβδοµάδες αυτά κλείνουν κιόλας δύο χρόνια κυκλοφορίας στην αγορά. Συνδυάστε αυτό το γεγονός µε τηνπρώτη παρουσίαση του επερχόµενου λειτουργικού συστήµατος [δείτε στην ενότητα Δοκιµές αυτού του µήνα], των Windows 8, και θα καταλάβετε γιατί είναι δυνατόν να δελεάζει κάποιους η ιδέα της αλλαγής στην εµφάνιση. Αυτό φαίνεται σκέφτηκε ο χρήστης του deviantART[www.deviantart.com] µε το ψευδώνυµο hameddanger και σχεδίασε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον theme για τα... παλιά σας πλέον Windows 7. Χάρη σε αυτό το theme θα έχετε στην οθόνη του συστήµατός σας ένα περιβάλλον εργασίας ανάλογο µε αυτό που θα διαθέτουν τα επερχόµενα Windows 8.


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Αρχικά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας διαθέτει τις ελάχιστες απαιτήσεις πριν προχωρήσετε. Αυτές δεν είναι άλλες από να υπάρχουν εγκατεστηµέναWindows 7, µαζί όµως µε το Service Pack 1 [SP1]. To transformation pack υποστηρίζει τόσο τις εκδόσεις 32-bit όσο και τις εκδόσεις 64-bit των Windows 7, αν και ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι λειτουργεί καλύτερα στην 32-bit έκδοση του λειτουργικού. Αφού έχετε εγκατεστηµένο το SP1 των Windows 7 στο σύστηµά σας αλλά και το .NET Framework 4 [Δωρεάν, tinyurl.com/3ktnlwy], µπορείτε να συνεχίσετε.


Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, σας προτείνουµε, όπως και ο σχεδιαστής του transformation pack, να κρατήσετε backup για την περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Ακόµα και αν αποφύγετε το backup του συστήµατος, τουλάχιστον ένα backup των κρισιµότερων αρχείων σας προτείνεται χωρίς δεύτερη σκέψη. Μόλις ολοκληρωθεί και η διαδικασία του backup, είστε έτοιµοι να ξεκινήσετε την εγκατάσταση του transformation pack. Τη στιγµή που γράφονταν αυτές οι γραµµές, διαθέσιµη ήταν η έκδοση 4 του συγκεκριµένου skin για τα Windows 7, τόσο στην έκδοση για τα Windows 7 32-bit [Δωρεάν, tinyurl.com/3ot2zbk] όσο και στην έκδοση για τα Windows 7 64-bit [Δωρεάν,tinyurl.com/3ny5uxd]. Η εγκατάσταση δε θα χρειαστεί παραπάνω από µερικά κλικ για να ολοκληρωθεί [εικ. 2]. Μετά το πέρας της εγκατάστασης θα σας ζητηθεί να επανεκκινήσετε το σύστηµά σας έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί το νέο skin.


ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ



Μετά την πρώτη επανεκκίνηση του συστήµατός σας θα δείτε τη νέα boot screen αλλά και τη νέα logon screen. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του boot, θα εµφανιστεί τονέο desktop µε ενεργοποιηµένα τα widgets [εικ. 3]. Ίσως παρατηρήσετε ότι τα νέα widgets µοιάζουν αρκετά µε ταhubs που θα βρει κάποιος στα smartphones µε Windows Phone 7, µια και –σύµφωνα µε τα όσα έχουν ανακοινωθεί από τη Microsoft– τα επερχόµενα Windows 8 θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο γραφικό περιβάλλον µε τις mobile εκδόσεις του λειτουργικού της εταιρείας.


Ο δηµιουργός, λοιπόν, του skin φαίνεται πως έχει κάνει πειστική δουλειά σε αυτό το κοµµάτι. Πηγαίνοντας το ποντίκι κάτω και δεξιά από τα hubs και πατώντας το αριστερό πλήκτρο του, θα εµφανιστεί δεξιά η βασική µπάρα του skin [εικ. 4]. Στην µπάρα θα βρείτε αρκετές επιλογές. Πρώτη από όλες, τη Widgets..., η οποία σας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσετε τα widgets που θέλετε. Ακριβώς µετά οι επιλογές Pin website και Pin applications σάς επιτρέπουν αντίστοιχα να "καρφιτσώσετε" στο desktop σας κάποιο site ή κάποια εφαρµογή.



Το πλέον ενδιαφέρον, όµως, πλήκτρο είναι το Options, το οποίο σας ανοίγει τις ρυθµίσεις για τη συµπεριφορά του skin [εικ. 5]. Εκεί θα βρείτε αρκετές επιλογές, όπως για το χρώµα του background, την ενεργοποίηση για την κίνηση των widgets, τη γλώσσα και αρκετές ακόµα.


Η πλέον ενδιαφέρουσα είναι η Enable fullscreen mode, χάρη στην οποία µπορεί να καταλάβει το skin ολόκληρη την οθόνη σας [fullscreen] [εικ. 6]. Συνολικά, πρόκειται για ένα ενδιαφέρον skin, που θα σας φέρει ένα βήµα πιο κοντά στο look των επερχόµενων Windows 8. Οι εντυπώσεις µας είναι θετικές, µια και το δοκιµάσαµε σε ένα σχετικά αδύναµο σύστηµα –από πλευράς επιδόσεων–, ενώ δε µας άφησε να παραπονεθούµε ούτε λεπτό για την απόκρισή του.



Για Windows XP και Vista

Η φρέσκια εµφάνιση που φέρνει το transformation pack των Windows 8, δε θα µπορούσε να αφήσει αδιάφορους τους χρήστες των Windows Vista και πιο πολύ εκείνους των Windows XP, µια και είναι περισσότεροι. Ψάξαµε, λοιπόν, και ανακαλύψαµε µια ανάλογη λύση και για συστήµατα µε Windows XP και Vista. Ξεκινώντας από τη λύση για τα Windows XP, θα πρέπει να κατεβάσετε ένα αρχείο λίγο µεγαλύτερο από 14MB [tinyurl.com/3secgp9] και να το τρέξετε στον υπολογιστή σας. Το πακέτο περιλαµβάνει logon screen, wallpapers, themes, watermark, system tray icon, tclock lite και skin για το ViGlance updated button. Χάρη σε αυτό το πακέτο τα XP σας θα υποστούν ένα σηµαντικό facelifting –σε επίπεδο περιβάλλοντος εργασίας– το οποίο πλησιάζει αρκετά αυτό των Windows 8 όσο και εκείνο των Windows 7.  Όσον αφορά στα Windows Vista, θα χρειαστεί να κατεβάσετε ένα αρχείο λίγο µεγαλύτερο από 18ΜΒ [tinyurl.com/3tppsxt], το οποίο θα µετατρέψει τα Vista σε ανάλογο βαθµό µε τις αλλαγές των XP.

Σχόλια