Loading...

Σκηνοθέτης στο... λεπτό µε το iMovie

  • Άρθρο του Neumann
  • at 5/13/2012 -


Το iMovie είναι µια από τις δωρεάν εφαρµογές της σουίτας iLife που συνοδεύει κάθε νέο υπολογιστή Mac. Πρόκειται για µια εξαιρετικά εύχρηστη και ταυτόχροναδυνατή εφαρµογή, που δίνει την ευκαιρία ακόµα και σε αρχάριους χρήστες να δηµιουργήσουν µε ευκολία εξαιρετικής ποιότητας video.
Η τελευταία έκδοση του iMovie περιλαµβάνεται στη σουίτα iLife '11, ενώ είναι διαθέσιµη και στο Mac App Store για €11,99. Περιλαµβάνει αρκετές προσθήκες σε σχέση µε την προηγούµενη έκδοση, iMovie HD, όπως ηχητικές κυµατοµορφές για κάθε κλιπ, µε δυνατότητα άµεσης επεξεργασίας, one-step εφέ αλλά και εντυπωσιακά movie trailers που µπορείτε να φτιάξετε εκµεταλλευόµενοι τη νέα εντυπωσιακή δυνατότητα της ανίχνευσης προσώπων.

Ας ξεκινήσουµε, όµως, µε τις βασικές λειτουργίες τού iMovie, δηµιουργώντας ένα εντυπωσιακό home video µε τις φωτογραφίες και τα videos των διακοπών σας.

Γνωριμία με το περιβάλλον χρήσης
Όταν ξεκινήσετε το iMovie, θα δείτε ότι δηµιουργεί αυτόµατα το πρώτο σας project έτσι ώστε να το επεξεργαστείτε αµέσως. Αν παρ' όλα αυτά θέλετε να ελέγξετε τις επιλογές που έχετε, πατήστε File > New Project ή πληκτρολογήστε Command+N για να δείτε τα διαθέσιµα themes και movie trailers που προσφέρει η Apple.

Όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε, το περιβάλλον χρήσης είναι κοινό: πάνω αριστερά θα βρείτε τη χρονογραµµή του project που δουλεύετε, πάνω δεξιά βρίσκεται το παράθυρο προεπισκόπησης και στο κάτω µέρος βλέπετε τα videos που έχετε στον υπολογιστή σας, από τα οποία µπορείτε να επιλέξετε ποια θέλετε να συµπεριλάβετε στο project.

Αν έχετε δουλέψει µε άλλα προγράµµατα επεξεργασίας video που παρουσιάζουν τη χρονογραµµή του project στο κάτω µέρος και προτιµάτε αυτήν τη διάταξη, δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ στο δεύτερο εικονίδιο από αριστερά στην µπάρα εργαλείων που βρίσκεται στη µέση του παραθύρου[εικ. 1].

Προσθήκη και επεξεργασια video
Αφού εξοικειωθείτε µε το περιβάλλον χρήσης, είναι η ώρα να εισάγετε video και να αρχίσετε να το επεξεργάζεστε. Για να εισάγετε video, επιλέξτε είτε File > Import from Camera [αν έχετε συνδεδεµένη τη βιντεοκάµερά σας] είτε File > Import και την αντίστοιχη επιλογή που σας ενδιαφέρει. Στο παράθυρο που εµφανίζεται, έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε το video στο ανοιχτό event ή να δηµιουργήσετε κάποιο νέο.

Μετά από λίγη ώρα που θα χρειαστεί το iMovie για να επεξεργαστεί το video, θα το δείτε στην κάτω µεριά του παραθύρου. Περάστε το ποντίκι πάνω από το video και θα εµφανιστεί µια ζωντανή προεπισκόπηση πάνω δεξιά. Μπορείτε να εισάγετε ολόκληρο το video στη χρονογραµµή πάνω αριστερά, κάνοντας κλικ και σέρνοντάς το στο timeline, ή µπορείτε να επιλέξετε το κοµµάτι, µε κλικ στο επιθυµητό σηµείο και drag µέχρι το σηµείο που θέλετε.
Θα εµφανιστεί ένα κίτρινο πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να σύρετε στο timeline για να το αξιοποιήσετε [εικ. 2].

Αφού µεταφέρετε τα µέρη του video που θέλετε στη χρονογραµµή, µπορείτε να τους αλλάξετε θέση, επιλέγοντάς τα και σέρνοντάς τα στη νέα τους θέση. Για να κόψετε κάποιο µέρος του που δε χρειάζεστε, επιλέξτε µε click 'n' drag το επιθυµητό κοµµάτι και πατήστε το πλήκτρο Delete.

Μπορείτε, επίσης, να κόψετε στα δύο ένα κλιπ, κάνοντας δεξί κλικ στο κατάλληλο σηµείο και επιλέγοντας Clip > Split Clip [ή πατώντας Shift+Command+S]. Οποιαδήποτε στιγµή επιθυµείτε, µπορείτε να δείτε το video που έχετε έως τώρα από την αρχή, µε κλικ στο spacebar.

Εμπλουτισμός με φωτογραφίες και μουσική
Εκτός όµως από τα videos των διακοπών σας, γιατί να µην προσθέσετε και µερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες που τραβήξατε; Κάντε κλικ στο Show or hide Photo Browserκαι δείτε όλες τις φωτογραφίες που έχετε αποθηκεύσει στο iPhoto και το Photo Booth. Σύρετε τις φωτογραφίες που θέλετε στο timeline και το iMovie θα τις εισάγει, προσθέτοντας αυτόµατα ένα "Ken Burns" εφέ, για να τις κάνει ακόµα πιο εντυπωσιακές. Μπορείτε να επεξεργαστείτε το σχετικό εφέ, πατώντας το εικονίδιο κάτω αριστερά από το κλιπ κι επιλέγοντας Cropping, Ken Burns & Rotation.

Μην ξεχάσετε το soundtrack των διακοπών σας! Κάντε κλικ στο πλήκτρο Music and Sound Effect Browser κι επιλέξτε από τη µεγάλη συλλογή του iLife και του iMovie το κοµµάτι που θέλετε να συνοδεύει το video σας. Μπορείτε να προσθέσετε ως µουσικό "χαλί" κι ένα κοµµάτι από την iTunes βιβλιοθήκη σας. Το iMovie είναι αρκετά έξυπνο για να προσθέσει το µουσικό κοµµάτι αυτόµατα σε όλο το video, κάνοντας µάλιστα fade out στο κλείσιµο.

Τελειοποίηση με transitions και εφέ
Κάθε σωστό video έχει τουλάχιστον έναν τίτλο στην αρχή που περιγράφει όσα συµβαίνουν. Για να προσθέσετε τίτλο στο video σας, κάντε κλικ στο µεσαίο πλήκτρο στην τελευταία οµάδα εικονιδίων της µεσαίας µπάρας. Θα δείτε ένα πλήθος έτοιµων τίτλων που έχει συµπεριλάβει η Apple µε το iMovie, ενώ µε hover πάνω στα εικονίδιά τους µπορείτε να δείτε µια προεπισκόπηση του animation, εφόσον ο τίτλος το υποστηρίζει.

Αφού βρείτε τον τίτλο που σας ενδιαφέρει, κάντε κλικ και σύρετέ τον στο timeline, όπως κάνατε και για τα video clips πρωτύτερα. Μόλις εισάγετε τον τίτλο στο σηµείο που θέλετε, θα δείτε ότι θα εµφανιστεί ένα παράθυρο που θα σας ζητά να επιλέξετε εικόνα φόντου. Αφού επιλέξετε και εικόνα φόντου, εισάγετε το δικό σας κείµενο στον τίτλο. Αν δε σας αρέσει η γραµµατοσειρά, µπορείτε να επιλέξετε κάποια άλλη, πατώντας το πλήκτρο Show Fonts. Για να δείτε το τελικό αποτέλεσµα, κάντε κλικ στο σχετικό πλήκτρο δίπλα στο 
Done[εικ. 3]. Μπορείτε να εισάγετε τίτλους σε οποιοδήποτε σηµείο εσείς επιθυµείτε, ενώ έχετε υπόψη σας ότι αν επιλέξετε κάποιο πρότυπο παρουσίασης [theme], διατίθενται ακόµη περισσότεροι τίτλοι που είναι σε αρµονία µε το εικαστικό θέµα του προτύπου.



Τα transitions είναι ένας εύκολος τρόπος να κάνετε το video σας πιο εντυπωσιακό και το τελικό αποτέλεσµα επαγγελµατικό.
Η προσθήκη transitions στο iMovie είναι εξαιρετικά εύκολη: Εµφανίστε τον Transitions Browser, πληκτρολογώντας Command+4, κι επιλέξτε ένα από τα εφέ, αφού δείτε µια σύντοµη προεπισκόπηση, κάνοντας hover το ποντίκι από πάνω τους. Σύρετε όποιο εφέ επιθυµείτε ανάµεσα σε δύο κλιπ κι επεξεργαστείτε τη διάρκειά του, µε διπλό κλικ στο εικονίδιό του για να εµφανίσετε τον Inspector. Όπως και για τους τίτλους, η επιλογή theme για το project επηρεάζει και τα διαθέσιµα transitions, καθώς µερικά themes περιλαµβάνουν ακόµα περισσότερα εφέ [για παράδειγµα, δοκιµάστε το theme "Comic Book"].

Ένα άλλο εντυπωσιακό εφέ για το video σας, ειδικά αν πρόκειται για video από ταξίδι, είναι η προσθήκη χάρτη. Κάντε κλικ στο τελευταίο πλήκτρο της µπάρας εργαλείων [Maps, Backgrounds and Animatics] για να δείτε τους διαθέσιµους χάρτες. Επιλέξτε ένα από τα κλιπ των δύο πρώτων σειρών και σύρτε το στο timeline. Για να επεξεργαστείτε την εµφάνισή του, κάντε διπλό κλικ πάνω του κι επιλέξτε διάρκεια, εφέ, αρχική και τελική τοποθεσία του ταξιδιού σας.

Αφού τελειώσετε την επεξεργασία, µπορείτε να δηµοσιεύσετε αυτόµατα το ολοκληρωµένο video στο YouTube, το Facebook, το Vimeo, το CNN iReport, κάνοντας κλικ στηναντίστοιχη επιλογή από το µενού Share. Από το ίδιο µενού µπορείτε να στείλετε το video σας στο iDVD ή στο iTunes ή να το εξάγετε, χρησιµοποιώντας τις κατάλληλες ρυθµίσεις[εικ. 4].

Πειραματιστείτε!
Τα παραπάνω δεν είναι παρά µόνο µερικές από τις λειτουργίες iMovie. Με κάθε καινούρια έκδοση, η Apple εµπλουτίζει το iMovie, που έχει γίνει πλέον ένα πανίσχυρο εργαλείο για τη δηµιουργία home videos αλλά και απλών vidcasts. Ο µόνος τρόπος για να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητές του είναι να πειραµατιστείτε όσο γίνεται περισσότερο και να εντυπωσιάσετε την οικογένεια και τους φίλους σας!


ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ
Το iMovie είναι διαθέσιµο και για iPhone και iPad για €3,99. Περιλαµβάνει πολλές από τις λειτουργίες του "µεγάλου αδερφού" για Mac, όπως themes, προσθήκη φωτογραφιών και ήχου και δηµοσίευση στο YouTube, Facebook, Vimeo ή στο CNN iReport.

TIPS & TRICKS
Δε σας "κάθεται" καλά το transition που θέλετε να εισάγετε µεταξύ δύο σκηνών; Κάντε κλικ στο εικονίδιο του transition κι επιλέξτε Precision Editor για να δείτε από... πολύ κοντά την εναλλαγή των σκηνών και να κάνετε τις αντίστοιχες διορθώσεις.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Άρθρο του Neumann

Gadget-ακιας με ιδιαίτερη προτίμηση στο κλειστό (?) τεχνολογικό οικοσύστημα της Apple...