Loading...

Πως να αντικαταστήσετε το SuperDrive με έναν δεύτερο σκληρό [MacBook Pro]

  • Άρθρο του Neumann
  • at 5/12/2012 -


Ο λόγος για μια τέτοια αλλαγή είναι αρκετά προφανής και έχει να κάνει με την ολοένα και σπανιότερη ανάγκη χρησιμοποίησης του SuperDrive ενός MacBook Pro. Αυτός, άλλωστε, είναι ένας από τους λόγους που τα MacBook Air έχουν γνωρίσει τέτοια δημοτικότητα.

Εάν, λοιπόν, ανήκετε σε αυτή την κατηγορία χρηστών που δεν χρησιμοποιείτε ποτέ το SuperDrive ήρθε η ώρα να σκεφτείτε την εναλλακτική εγκατάστασης ενός δεύτερου σκληρού στο MacBook Pro σας.
Ας δούμε τι θα χρειαστούμε:
  • Έναν σκληρό δίσκο. Προσωπικά, επειδή είχα αντικαταστήσει τον κύριο δίσκο με έναν SSD χρησιμοποίησα εκείνον που περίσσευε και τον έβαλα σε εκείνη την θέση. Προφανώς, μπορείτε να τοποθετήσετε απευθείας τον SSD στη θέση του SuperDrive χωρίς καμία διαφορά εκτός από μία περίπτωση: εάν έχετε κάποιο από τα πρώτα MacBook Pro του 2011 που στον οπτικό δίσκο είχαμε σύνδεση SATA II αντί SATA III όπως στον σκληρό δίσκο, τότε καλύτερα να τοποθετήσετε τον SSD (εάν το υποστηρίζει βέβαια) στην θέση του κύριου δίσκου αντί του οπτικού. Οποιοδήποτε MacBook Pro πριν το 2011 έχει και στις δύο συνδέσεις SATA II, οπότε δεν υπάρχει διαφορά. Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε έναν SSD αλλά οποιοδήποτε σκληρό δίσκο 2.5″.
  • To εξάρτημα optibay όπου θα τοποθετήσετε μέσα τον δεύτερο σκληρό για να τον βάλετε στη θέση του SuperDrive. To “αυθεντικό” optibay είναι αυτό εδώ αλλά στο ebay μπορείτε να βρείτε αρκετά φθηνότερες λύσεις. Προσοχή, μόνο, εάν έχετε MacBook Pro 2011 να φροντίσετε να είναι συμβατό με το μοντέλο σας γιατί αρκετά δεν είναι.
  • Ένα κατσαβίδι Philips #00 και ένα T6 Torx
Προτού προχωρήσουμε να πούμε ότι με την αντικατάσταση αυτή αχρηστεύετε την εγγύηση του υπολογιστή σας, οπότε καλύτερα να είσαστε σίγουροι για την αλλαγή αυτή.
Η παρακάτω διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε MacBook Pro 2011. Δυστυχώς, δεν μπορώ να γνωρίζω εάν υπάρχουν διαφορές με παλαιότερα μοντέλα MacBook, οπότε η ευθύνη είναι αποκλειστικά δικιά σας και αν δεν είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιον τεχνικό.
Αρχικά, τοποθετούμε το MacBook Pro σε μια επιφάνεια με μια πετσετούλα από κάτω για να αποφύγουμε τυχόν γρατσουνιές. Αφαιρούμε τις βίδες γύρω γύρω (10 στο σύνολο) προσέχοντας ότι οι τρεις άνω δεξιά είναι μεγαλύτερες σε μήκος από τις υπόλοιπες.
Αφαιρούμε προσεκτικά το κάλυμμα για να αποκαλυφθεί το εσωτερικό του μηχανήματος.
Τώρα χρειάζεται λίγη προσοχή για να αφαιρέσουμε κάποια καλώδια προτού βγάλουμε το ίδιο το SuperDrive. Συγκεκριμένα, θα αρχίσουμε με το καλώδιο της κάμερας που βρίσκεται στο σημείο που βλέπετε παρακάτω:
Με προσοχή, λοιπόν, τραβάμε το καλώδιο σιγά σιγά προς τα έξω στην ίδια διεύθυνση που βρίσκεται.
Συνεχίζουμε μετά με το καλώδιο του AirPort/Bluetooth που βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Αυτό πολύ χαλαρά το τραβάμε προς τα πάνω.

Σε μεγέθυνση:

Με τον ίδιο τρόπο θα αφαιρέσουμε και το καλώδιο που συνδέει το SuperDrive στην logic board, όπως βλέπετε παρακάτω:

Σε μεγέθυνση:

Τώρα ήρθε η ώρα να αφαιρέσουμε τις δύο βίδες στο πάνω μέρος για να απομακρύνουμε τα καλώδια αυτά με προσοχή πάντα:


Τώρα παίρνουμε το Τ6 Torx και αφαιρούμε τις τρεις βίδες που συγκρατούν το SuperDrive:

Από το SuperDrive τώρα θα αφαιρέσουμε το καλώδιο που το συνδέει στη logic board έτσι ώστε να το τοποθετήσουμε αργότερα στο optibay. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή αφού απλώς το τραβάμε πολύ μαλακά προς τα έξω.


Εδώ το βλέπετε τοποθετημένο στο optibay:
Τοποθετούμε τώρα το optibay στον υπολογιστή στη θέση του SuperDrive και ξεκινάμε την αντίστροφη διαδικασία σύνδεσης των καλωδίων και κλείσιμο του καλύμματος για να ανοίξουμε το MacBook Pro και να σιγουρευτούμε ότι όλα πήγαν καλά.




Πηγή

Σχόλια

Αρθρογράφος

Άρθρο του Neumann

Gadget-ακιας με ιδιαίτερη προτίμηση στο κλειστό (?) τεχνολογικό οικοσύστημα της Apple...