Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν και η επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του λειτουργικού Android, γνωστή με τη «λαχταριστή» κωδική ονομασία Jelly Bean (ή αλλιώς Android 4.1), είναι γεγονός. Στο πλαίσιο του συνεδρίου προγραμματιστών Google I/O, που ξεκίνησε πριν λίγο στο San Francisco αλλά και των keynotes της πρώτης ημέρας, μάθαμε τα πάντα γι’ αυτό. Ας δούμε, όμως, τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε…
Project Butter: H νέα μεγάλη καινοτομία
Η Google επιμένει «λαχταριστά» και στο όνομα της νέας μεγάλης καινοτομίας που ενσωματώνει το Android 4.1, η οποία έχει ως στόχο να καταστήσει το User Interface «γρήγορο, ρευστό και ομαλό» («fast, fluid and smooth») όπως δηλώνει η αμερικανική εταιρεία – κάτι σαν το βούτυρο δηλαδή.Ένα interface με πολύ καλύτερη απόδοση και απόκριση, που στην ουσία θα περιμένει τα πατήματά σας – και όχι εσείς εκείνο να ανταποκριθεί στα δάκτυλά σας. Ετσι, έχουμε πλέον ρυθμό ανανέωσης στα 60fps καιtriple buffering στα γραφικά, με στόχο φυσικά την επίτευξη ενός ομαλού frame rate καθώς και animations στο ανανεωμένο interface.
Στην επίδειξη που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, είδαμε δύο Galaxy Nexus συσκευές τη μία δίπλα στην άλλη, όπου η μία «έτρεχε» το Ice Cream Sandwich και η άλλη το «φρέσκο» Jelly Bean, με την τελευταία να προσφέρει σημαντικά υψηλότερo frame rate κατά τη διάρκεια της πλοήγησης στο Android UI.
Google Now: Ο προσωπικός σας «βοηθός», που σκέφτεται πριν από εσάς για εσάς
Το Google Now αποτελεί επίσης μία σημαντική προσθήκη στη νέα έκδοση του λειτουργικού, κάνοντας το κινητό σας να σας «μαθαίνει» -ή αν προτιμάτε- να αναγνωρίζει τις συνήθειές σας. Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί να σας ενημερώνει αυτόματα, σε πραγματικό χρόνο, για νέα που αφορούν τις αγαπημένες σας αθλητικές ομάδες, να «μαθαίνει» τις συνήθεις διαδρομές που πραγματοποιείτε καθημερινά ή να σας παρέχει πληροφορίες π.χ. για τη δημόσια μετακίνησή σας, όταν αντιληφθεί ότι βρίσκεστε κοντά σε μία στάση ενός ΜΜΜ (τώρα αν αυτό θα γίνεται και στην ταπεινή Αθήνα μας πολύ αμφιβάλλουμε, αλλά δεν έχουμε παρά να διατηρούμε τις ελπίδες μας για το μέλλον).
Φαίνεται, λοιπόν, ότι πρόκειται για μία λειτουργία, που μπορεί να παίξει το ρόλο τουπροσωπικού σας «βοηθού», ο οποίος, παράλληλα, έχει τη δυνατότητα να σας κάνει προτάσεις ανάλογα με την τοποθεσία που βρίσκεστε, π.χ. για ένα εστιατόριο ή προβλέποντας πράγματα που θα θέλατε να αναζητήσετε πριν από εσάς… για εσάς. Yes, Master!
Τι άλλο νέο έχουμε στο Android 4.1;
Ένα ακόμη νέο χαρακτηριστικό του Jelly Bean αποτελεί το «offline Voice Typing», ώστε να μην απαιτείται πια η σύνδεσή σας στο Internet για να ανταποκριθεί η συσκευή τις φωνητικές σας οδηγίες. Πρόκειται για μία λειτουργία διαθέσιμη αρχικά σε US English, με νέες γλώσσες να αναμένεται να προστεθούν σύντομα.
Μια ακόμη μικρή αλλά σημαντική βελτίωση αφορά τη διαχείριση της αρχικής οθόνης, καθώς και τη δυνατότητα να μετακινείτε πλέον widgets, ακόμη και σε μία γεμάτη αρχική οθόνη. Έτσι, όταν σύρετε κάποιο widget προς μία οθόνη, τα εικονίδια που βρίσκονται σε αυτή θα επανατοποθετούνται μόνα τους σε άλλο σημείο, ενώ το widget θα μπορεί να αλλάξει δυναμικά μέγεθος από μόνο του σε περίπτωση που το μετακινήσετε σε μια νέα αρχική οθόνη.
Σημαντικές αλλαγές υπάρχουν επίσης και στο κομμάτι των notifications. Οι Gmail ειδοποιήσεις γίνονται πιο «πλούσιες», περιλαμβάνοντας πιο εκτεταμένη προεπισκόπηση των μη αναγνωσμένων μηνυμάτων, ενώ, παράλληλα, σας δίνεται πρόσβαση σε περισσότερες επιλογές (όπως π.χ. η ανάγνωση πολλαπλών emails) χωρίς να χρειάζεται να ανοίξετε τη σχετική εφαρμογή. Μπορείτε ακόμη να κάνετε +1 ή να μοιράζεστε τις φωτογραφίες από το Google+ χωρίς να έχετε μπει στη σχετική εφαρμογή, μέσα από τα notifications.
Άλλες προσθήκες περιλαμβάνουν βελτιώσεις στις εφαρμογές της κάμερας και της γκαλερύ στις οποίες μπορείτε πλέον να έχετε πρόσβαση ταχύτερα, καθώς και την εισαγωγή δυνατότητας κρυπτογράφησης των εφαρμογών. Συγκεκριμένα, από το Jelly Bean και μετά οι πληρωμένες εφαρμογές θα έρχονται με ένα ειδικό κλειδί κρυπτογράφησης ανά συσκευή. Επιπλέον, θα υποστηρίζονται οι έξυπνες ενημερώσεις εφαρμογών, ώστε να μην απαιτείται να κατεβάζετε ολόκληρο το application σε κάθε update.
Επιπλέον, έχουν γίνει βελτιώσεις και στο κομμάτι της προσβασιμότητας, με το νέο Gesture Mode που επιτρέπει σε τυφλούς χρήστες να περιηγούνται στις συσκευές τους με «χειρονομίες» («gestures»), ενώ έχει προστεθεί υποστήριξη και για εξωτερικές συσκευές braille. Το Android Beam έχει, τέλος, «ενισχυθεί» με τη δυνατότητα διαμοιρασμού video μέσω NFC, ενώ μπορείτε πλέον να κάνετε pair με μία NFC συσκευή μόνο μ’ ένα tap.
Πότε θα μπορείτε να «φάτε» το Jelly Bean… ή εν πάσει περιπτώσει να αναβαθμίσετε τη συσκευή σας
Το Android 4.1 Jelly Bean θα είναι διαθέσιμο για ενημέρωση over-the-air του κινητού σας από τα μέσα Ιουλίου, αν, βέβαια, είστε κάτοχος του Galaxy Nexus, του Motorola Xoom ή του Nexus S.
Οι υπόλοιποι θα χρειαστεί να περιμένετε λιγάκι παραπάνω… Φυσικά, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η πρώτη συσκευή που θα «τρέχει» τη νέα έκδοση του Android θα είναι το «φρέσκο» Nexus 7 tablet που έκανε κι αυτό πριν λίγο την πρεμιέρα του. Η SDK έκδοση για τους developers πάντως είναι διαθέσιμη από σήμερα για όσους ενδιαφέρονται να την κατεβάσουν.