Loading...

Ανάκτηση διαγραφέντων (deleted) αρχείων

  • Άρθρο του Neumann
  • at 6/28/2012 -


Όταν σύρει κανείς στον κάδο ένα αρχείο(α) και επιλέξει από τον Finder Empty Trash το αρχείο διαγράφεται και θεωρητικά έχει χαθεί πλέον οριστικά. Όμως το HFS file system που χρησιμοποιεί το Mac OS X είναι μοναδικό με την έννοια ότι στην πραγματικότητα το κάθε διαγραφέν αρχείο εξακολουθεί να υφίσταται εντός του ελεύθερου χώρου στον δίσκο, ενώ μπορεί να ανακτηθεί μέχρις ότου κάποιο νεότερο αρχείο χρειασθεί τον ίδιο χώρο και το επιγράψει. Επί πλέον, το σύστημα προνοεί και δεν το επιγράφει αμέσως.

Το ίδιο το Mac OS X δεν έχει καμία δυνατότητα για ανάκτηση, όμως τρίτοι developers έχουν αναπτύξει αξιόλογα recovery utlilities που μπορεί να ανακτήσουν ότι διαγράφηκε. Ωστόσο, για καλές προοπτικές ανάκτησης, συνιστάται άμεση διακοπή κάθε δραστηριότητας που έχει σχέση με εγγραφές στον δίσκο.
Ενδεικτικά, links recovery utilities :
Ενώ σε διαγραφή φωτογραφιών, video ή music files, ίσως σκεφθείτε το εξειδικευμένο utility Wondershare Photo Recovery for Mac.
Σημείωση : Πέρα βέβαια από το οικονομικό κόστος για ένα utility που φθάνει τα $100, ας έχει κανείς υπ’ όψη του ότι με επιλογή του Secure Empty Trash δεν υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα για ανάκτηση. Κι αυτό διότι ότι διαγράφεται, στη συνέχεια επιγράφεται από το σύστημα.
Αναμφίβολα, η διαγραφή αρχείων και ιδιαίτερα ουσιωδών είναι μια δυσάρεστη εμπειρία και ίσως αξίζει τελικά τα € 30 το “προληπτικό” utlility TrashMagic 2. Το TrashMagic 2 λοιπόν δουλεύει στο background και κρατά αντίγραφα για μέχρι και επτά ημέρες όλων όσα καταλήγουν στον κάδο. Η επαναφορά δε, του/των διαγραφέντος είναι απλούστατη και απόλυτα αξιόπιστη.
Σημαντικό :
Όταν κάνετε συστηματική χρήση του Time Machine backup και το διαγραφέν αρχείο έχει προλάβει να περιληφθεί σε backup, τότε μπορείτε να το ανακτήσετε με restore μέσω του Time Machine και να αποφύγετε όλες αυτές τις διαδικασίες.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Άρθρο του Neumann

Gadget-ακιας με ιδιαίτερη προτίμηση στο κλειστό (?) τεχνολογικό οικοσύστημα της Apple...