Loading...

Shared files (κοινόχρηστα αρχεία) μεταξύ Mac OS X Lion και Windows

  • Άρθρο του Neumann
  • at 6/03/2012 -


Για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο χρειάζονται δύο και πάνω υπολογιστές που να είναι ενωμένοι μεταξύ τους. Αυτή η ένωση μπορεί να γίνει είτε απευθείας (για την περίπτωση που έχουμε 2 μόνο μηχανήματα) είτε μέσω ενός switch.

Πολλοί είναι οι χρήστες που στο οικιακό τους δίκτυο ή στο δίκτυο του γραφείο τους χρησιμοποιούν ξεχωριστούς υπολογιστές με Mac OS X και Windows. Το κοινό τους πρόβλημα σε αυτή τη περίπτωση είναι η διαμοίραση αρχείων μεταξύ των υπολογιστών τους. Μπορώ να δω του φακέλους που ήδη μοιράζομαι στο δίκτυο μου ανάμεσα σε Windows μηχανήματα, μέσα από το Mac μου ή το ανάποδο; Αν μπορώ να τους δω, θα μπορώ και να "επέμβω" σε αυτούς όπως παραδείγματος χάριν, να προσθέσω ή να αφαιρέσω αρχεία; Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις, καθώς και σε άλλες παρόμοιες, είναι ναι και σήμερα θα δείξουμε το πως. Είναι θέμα μερικών κλικ και του πρωτόκολλου smb και φυσικά να βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο τα μηχανήματα μας.

Κινήσεις που χρειάζονται να γίνουν στον Mac
Πηγαίνουμε στο System Preferences, είτε επιλέγοντας το  από τη μενού μπάρα και
είτε μέσω του Dock

Επιλέγουμε από το πεδίο Internet & Wireless την επιλογή Sharing

Κλικάρουμε κάτω αριστερά στο λουκέτο για να πιστοποιηθούμε (εάν είναι κλειδωμένο)

Αφού πιστοποιηθούμε, το λουκέτο ξεκλειδώνει και έχουμε πλέον το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές
 ... 
Στην αριστερή στήλη με τις διαθέσιμες υπηρεσίες (services) επιλέγουμε το File sharing, βάζοντας το στο ΟΝ

Στο πεδίο Shared Folders μπορούμε να δούμε ποιους φακέλους μοιραζόμαστε στο δίκτυο. Από default (για το Lion) θα υπάρχει ήδη ο public folder για κάθε χρήστη που έχουμε στο Mac. Αν θέλουμε αφήνουμε αυτόν ή μπορούμε πατώντας το "+" να προσθέσουμε όποιον φάκελο θέλουμε εμείς. Ο public folder βρίσκεται στο home directory του κάθε χρήστη μας (~/Public).

Εμείς για λόγους χρηστικότητας θα προσθέσουμε ένα δικό μας φάκελο στην επιφάνεια εργασίας μας. Δεξί κλικ λοιπόν στην επιφάνεια εργασίας μας και επιλέγουμε New Folder. Ονομάζουμε τον καινούργιο μας φάκελο "Shared_Files".
... 
Έτσι τον έχουμε πλέον στην λίστα με τα Shared Folders. Τον επιλέγουμε..

..και στην λίστα δεξιά του με τα δικαιώματα χρηστών (Users), θα πρέπει να σιγουρευτούμε για 2 πράγματα
  1. Ο χρήστης μας έχει φουλ δικαιώματα
  1. Ο χρήστης Everyone δεν έχει κανένα (για τη δική μας ασφάλεια)

Έπειτα επιλέγουμε το κουμπί Options που βρίσκεται από επάνω..

..και τικάρουμε την επιλογή Share files and folders using SMB (Windows) και αμέσως μετά τον χρήστη μας

Θα μας ζητήσει να πιστοποιηθούμε.και πλέον είναι όλα έτοιμα από τη μεριά του mac. Αφού πατήσουμε το Done να κλείσει η συγκεκριμένη καρτέλα..

..καλό θα ήταν να σημειώσουμε το path ή αλλιώς την ΙΡ μας, εφόσον βάση αυτής θα συνδεθούμε. 

Για αυτό ακριβώς το λόγο καλό θα ήταν να είναι σταθερή η ΙΡ μας (θα μπει λινκ όταν φτιαχτεί ο κατάλληλος οδηγός). Σε περίπτωση που αλλάζει θα πρέπει κάθε φορά να την γνωρίζουμε. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την επιλογή Network πάλι από το πεδίο Internet & Wireless του System Preferences.


Ένωση από Windows σε κοινόχρηστους φακέλους του Mac
Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να ενωθούμε με τους φακέλους που μοιράζεται το Mac. Έτσι ή πατάμε τα κουμπιά Windows(αυτό με τη σημαία των windows) + R για να μας εμφανιστεί το Run Command (Εκτέλεση εντολής για ελληνικά Windows)


ή αλλιώς για μόνιμη εμφάνιση της επιλογής Run στο Start Menu


Κάνουμε δεξί κλικ στο Taskbar και επιλέγουμε Properties (Ιδιότητες)


Διαλέγουμε την καρτέλα Start Menu και επιλέγουμε το Customize (Προσαρμογή)


Πλοηγούμαστε προς το κέντρο της λίστας μέχρι να βρούμε και να επιλέξουμε την επιλογή Run command (Εκτέλεση εντολής), έτσι ώστε να υπάρχει για πάντα στο Start Menu.


Τέλος με την παρένθεση μας για τη μόνιμα εμφάνιση του run command. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε λοιπόν είναι στο Run Command να δώσουμε την εντολήCode:\\και_την_ΙΡ_του_mac_μαςδηλαδή για το παράδειγμα μου..Code:\\10.0.1.2και να πατήσουμε ΟΚ

Αν μας ζητήσει να πιστοποιηθούμε θα πρέπει να κάνουμε login με τα στοιχεία του χρήστη μας στο mac. Εάν ο χρήστης μας στο mac δεν έχει κωδικό, ενδέχεται να μην μπορούμε να συνδεθούμε. Θα πρέπει να πάμε στο mac και να βάλουμε κωδικλό πρόσβασης για το χρήστη μας και φυσικά τον ίδιο κωδικό στην πιστοποίηση (αν μας ζητηθεί). Αν τα έχουμε κάνει όλα σωστά, θα δούμε ένα παράθυρο με όλους τους φακέλους που μοιράζονται οι 2 υπολογιστές στο δίκτυο.
  • Με κόκκινο είναι ο φάκελος που φτιάξαμε στην επιφάνεια εργασίας του mac
  • Με μπλε είναι οι default φάκελοι που γίνονται share από το mac os x. Οι public folder για κάθε χρήστη
  • Με πράσινο είναι ο φάκελος του χρήστη των Windows που τον κάνω share (προϋπήρχε έως share για το δίκτυο της δουλειάς μου)

Έτσι ανοίγοντας το Shared_Files, πέρασα τις φωτό που τράβηξα στα windows μου

και αμέσως τις είδα στο Mac μου.


Ένωση από Mac σε κοινόχρηστους φακέλους των Windows
Αν θέλουμε να δούμε από το Mac κάποιο φάκελο που τον μοιράζουμε στο δίκτυο μας μέσα από Windows θα πρέπει να πατήσουμε "cmd+k"ή διαφορετικά να πλοηγηθούμε από τη μενού μπάρα του Finder στο πεδίο Go > Connect to Server..
Με την ίδια λογική που κάναμε και στο Run Command των Windows πιο πάνω, θα βάλουμε την IP του υπολογιστή που θέλουμε να ενωθούμε για να δούμε το(υς) φάκελο(υς) που μοιράζεται. Η μόνη διαφορά επειδή παίζουν και άλλα πρωτόκολλα στο Mac Os X (και μάλιστα το defaut είναι το afp και όχι το smb) θα πρέπει μπροστά από την ΙΡ να δηλώσουμε το πρωτόκολλο. Για το λόγο αυτό αλλάζει και η σύνταξη της εντολής, οπότε και η φορά των 2 καθέτων. Έτσι θα έχουμε: Code:\\και_την_ΙΡ_του_mac_μαςδηλαδή για το παράδειγμα μου..Code:\\10.0.1.16και να πατήσουμε Connect

Αν μας ζητήσει να πιστοποιηθούμε θα πρέπει να κάνουμε login με τα στοιχεία του χρήστη μας στα Windows. Εάν ο χρήστης μας στα Windows δεν έχει κωδικό, ενδέχεται να μην μπορούμε να συνδεθούμε. Θα πρέπει να πάμε στα Windows και να βάλουμε κωδικό πρόσβασης για το χρήστη μας και φυσικά τον ίδιο κωδικό στην πιστοποίηση (αν μας ζητηθεί). Αν τα έχουμε κάνει όλα σωστά, θα δούμε ένα παράθυρο με όλους τους φακέλους που μοιράζεται ο υπολογιστής με τα Windows στο δίκτυο. Στην περίπτωση μου βλέπω τους Users (εξηγώ παρακάτω) και το Dvd-Rom ( E¨).

Διαλέγουμε αυτόν που θέλουμε και αμέσως γίνεται mount

Στο δικό μου (όπως φαίνεται και από το πράσινο πλαίσιο της εικόνας πιο πάνω από τα Windows) έχω κάνει share όλο το χρήστη, οπότε μπορώ να δω όλους τους φακέλους του

Πηγή

Σχόλια

Αρθρογράφος

Άρθρο του Neumann

Gadget-ακιας με ιδιαίτερη προτίμηση στο κλειστό (?) τεχνολογικό οικοσύστημα της Apple...