Loading...

Backblaze, η εύκολη λύση για online backup

  • Άρθρο του Neumann
  • at 8/17/2012 -





Η διαδικασία backup του υπολογιστή μας είναι κάτι που, δυστυχώς, συχνά αμελούμε. Εάν δεν διατηρείτε backup του υπολογιστή σας, τότε κάντε το ξεκινώντας με το Time Machine και το οδηγό του Macuser. Εάν, μάλιστα, διατηρείτε σημαντικά αρχεία στον υπολογιστή σας θα ήταν καλό να λάβετε υπόψιν σας και τη λύση του online backup χρησιμοποιώντας κάποια συνδρομητική υπηρεσία.

To Backblaze αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες υπηρεσίες για το online backup του υπολογιστή μας, η οποία μπορεί να σας σώσει στη χειρότερη των περιπτώσεων όπου και το Time Machine μπορεί να μην λειτουργήσει σωστά. To πλεονέκτημα του online backup σε σχέση με το Time Machine (ή οποιοδήποτε εξωτερικό δίσκο μπορεί να χρησιμοποιείτε για backup) είναι ότι γίνεται αυτόματα σε τακτικά διαστήματα και δεν κινδυνεύετε να το χάσετε ή να σας το κλέψουν.


Να τονίσουμε εξαρχής ότι το Backblaze δεν διατηρεί ακριβές αντίγραφο ολόκληρου του σκληρού σας δίσκου. Δεν γίνεται backup του λειτουργικού συστήματος, των εφαρμογών, των προσωρινών αρχείων Internet και των podcasts στο iTunes. Επίσης, μέσα από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής που θα εγκαταστήσετε στο Mac σας μπορείτε να αποκλείσετε συγκεκριμένο τύπο αρχείων από το backup, όπως και ολόκληρες τοποθεσίες.


Μόλις εγκαταστήσετε την εφαρμογή θα ξεκινήσει αυτόματα το upload των κρυπτογραφημένων πλέον αρχείων σας όταν δεν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας για εξοικονόμηση του bandwidth. Μπορείτε από τις ρυθμίσεις να το αλλάξετε αυτό για να επιταχύνετε την διαδικασία αλλά γενικότερα λειτουργεί πολύ σωστά χωρίς να φορτώνει στο ελάχιστο την CPU του υπολογιστή σας.


Να σημειώσουμε ότι το Backblaze διατηρεί εκδόσεις των αρχείων σας μέχρι και 30 μέρες από το backup τους. Αυτό σημαίνει ότι αν διαγράψετε ένα αρχείο από τον δίσκο σας, τότε αυτό θα παραμείνει online μέχρι και 30 μέρες αργότερα και μετά θα διαγραφεί και από το Backblaze.

H υπηρεσία προσφέρει, επίσης, και μερικές ωραίες επιλογές για το restore των αρχείων σας. Για παράδειγμα, μπορείτε μέσα από την ιστοσελίδα να επιλέξετε τα αρχεία που θέλετε να επαναφέρετε και θα λάβετε μέσα σε λίγα λεπτά ένα e-mail όπου θα μπορείτε να κάνετε λήψη αυτών σε ένα αρχείο .zip όποτε θέλετε μέσα σε επτά ημέρες.

Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να παραγγείλετε σε USB δίσκο ή flash drive τα δεδομένα σας και αυτά να σας σταλούν μέσω ταχυδρομείου (FedEx International). Εδώ ο χρόνος παράδοσης μπορεί να φτάσει και τη μία βδομάδα με το κόστος για το flash drive να ανέρχεται στα $99 και για το USB δίσκο στα $189 συν τις όποιες χρεώσεις από τυχόν έξοδα εκτελωνισμού κτλπ.

Επιλογή αρχείων για το restore από το Backblaze.com

Τα αρχεία μας μετά τη λήψη του αρχείου .zip

Κατά το διάστημα που δοκιμάσαμε το Backblaze μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από τον απλό και αποδοτικό τρόπο λειτουργίας του και από τις επιλογές που προσφέρει κατά το restore. Στα πλεονεκτήματα της υπηρεσίας συγκαταλέγουμε και το χαρακτηριστικό Locate my Computer, το οποίο επιτρέπει τον εντοπισμό του υπολογιστή σας σε περίπτωση που κλαπεί στα πρότυπα του Find my Mac.


Οι τιμές για τις υπηρεσίες του Backblaze είναι $3.96/μήνα για δύο χρόνια (συνολικά $95), $4.17/μήνα για ένα χρόνο (συνολικά $50) ή απλά $5/μήνα για όσο θέλετε. Μπορείτε φυσικά να το δοκιμάσετε δωρεάν για τις πρώτες 15 μέρες. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και την trial έκδοση θα βρείτε εδώ.


Σχόλια

Αρθρογράφος

Άρθρο του Neumann

Gadget-ακιας με ιδιαίτερη προτίμηση στο κλειστό (?) τεχνολογικό οικοσύστημα της Apple...