Loading...

Τι φταίει για την αποτυχία του Linux στο Desktop; Ο πυρήνας, το Gnome ή το... OS X της Apple;

  • Άρθρο του Unknown
  • at 9/06/2012 -
 

Όλα πιθανότατα ξεκίνησαν απο ένα άρθρο στο wired σύμφωνα με το οποίο το OS X της Apple σκότωσε το Desktop στο Linux. Το συγκεκριμένο άρθρο μάλλον δεν έχει και κάποιο συγκεκριμένο νόημα αλλά ούτε και ιδιαίτερα σοβαρά επιχειρήματα. Οι βασικοί ισχυρισμοί του άρθρου είναι οι εξής:

Το Desktop στο Linux διασπάστηκε με τα Gnome 3, Unity κλπ. Με βαση τον Miguel de Icaza φταίει το ότι οι developers απέτυχαν να φτιάξουν περιβάλλοντα εργασίας και εργαλειοθήκες τηρώντας την προς τα πίσω συμβατότητα.

Πολλοί προγραμματιστές στράφηκαν στο Web που απέκτησε μεγάλη σημασία. Το OS X είχε ήδη ένα καλύτερο περιβάλλον και έτσι ακόμα και οι developers μπορούσαν να δημιουργήσουν μέσω του OS X δικτυακές εφαρμογές που θα έτρεχαν ακόμα και σε έναν Linux server

Περισσότερο Θα λέγαμε πως ήταν ήταν ένας βαρύγδουπος και εντυπωσιακός τίτλος προκειμένου να προσελκύσει "χτυπήματα" στη σελίδα. Τουλάχιστον αυτό το πέτυχε...

Τα χτυπήματα όμως φάνηκε πως δεν ήταν απλώς δικτυακά και σύντομα ξεκίνησαν μεγάλες αντιδράσεις και συζητήσεις επι συζητήσεων σε πολύ έντονο κλίμα. Ο Miguel de Icaza συνέχισε με μια δημοσίευση στο προσωπικό του ιστολόγιο όπου αυτή τη φορά του φταίει και ο πυρήνας για τη μη ικανοποιητική διάδοση του Linux στο Desktop. Εκτός των προηγούμενων επιχειρημάτων, θεωρεί πως οι άνθρωποι του Gnome δεν είχαν ηγετικό ρόλο στο Linux όπως οι άνθρωποι του πυρήνα. Επίσης, αναφέρει πως ο πυρήνας δυσκόλευε και αποθάρρυνε τις επιχειρήσεις σπο το να δώσουν κώδικα αλλά και υπoστήριξη (πχ drivers) για τα προιόντα τους στο Linux. 

Όλα αυτά βέβαια δεν θα μπορούσαν να μείνουν αναπάντητα. Ο Sriram Ramkrishna που εργάζεται στην Intel και ανήκει στην κοινότητα του Gnome, "διαφήμισε" το άρθρο του Miguel στον προσωπικό του λογαριασμό στο Google +. Εκεί ήρθαν οι απαντήσεις απο μεγάλα ονόματα όπως ο Alan Cox αλλά και ο ίδιος ο Linus Torvalds. 
Η συζήτηση έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζει να την παρακολουθήσετε απο τον παραπάνω σύνδεσμο. Πάντως ο Miguel με μια ανανέωση που έκανε στο αρχικό του post προσπαθεί να στρογγυλέψει αυτά που είπε αρχικά.

Εσείς τι λέτε; Τις φταίει για το Linux Desktop, αν υποθέσουμε πως υπάρχει πρόβλημα;


Σχόλια