Η φοιτητική ζωή ξεκινάει για αρκετούς από εμάς σε λίγες ημέρες. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην φάση της προετοιμασίας. Βρήκαμε σπίτι, αγοράσαμε τηλεόραση, γεμίσαμε το ψυγείο με μπύρες, βγάλαμε το playstation από την ντουλάπα κτλ.
Ονειρευόμαστε τις μέρες στην σχολή, τα μαθήματα, τις νέες μας παρέες, τα ξενύχτια και όλα τα υπέροχα πράγματα που θα μας συμβούν τα επόμενα χρόνια.
Η νέα μας ζωή που ξεκινά από τον επόμενο μήνα όμως προϋποθέτει καλή οργάνωση, αλλιώς υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μείνουμε χωρίς λεφτά στην μέση του μήνα ή να μην θυμόμαστε την τελευταία φορά που παρακολουθήσαμε κάποιο μάθημα στη σχολή!
Για την οργάνωση του χρόνου μας, των εργασιών μας και των χρημάτων μας υπάρχουν πολλές λύσεις. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκείνα τα κίτρινα χαρτάκια που κολλάνε σε κάθε μέρος του σπιτιού μας ή μπορούμε καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες του Linux υπολογιστή μας χρησιμοποιώντας εφαρμογές ελεύθερου λογισμικού.
Όλα στο σύνεφο
Το Ubuntu one είναι μια υπηρεσία της Canonical η οποία σας επιτρέπει να ανεβάσετε μέχρι 2GB δεδομένων στους server της δωρεάν και να έχετε οποιαδήποτε στιγμή πρόσβαση σε αυτά.
Για να το χρησιμοποιήσετε χρειάζεται μόνο ένας λογαριασμός στην σελίδα του ubuntu one
Χρησιμοποιώντας της ομώνυμη εφαρμογή μπορείτε να επιλέξετε έναν φάκελο από τον υπολογιστή σας ο οποίος θα συγχρονίζεται αυτόματα με το ubuntu one, σε οποιαδήποτε αλλαγή του κάνετε.
Με αυτό τον τρόπο τα σημαντικά μας αρχεία, είτε αυτά είναι έγγραφα, είτε εικόνες είτε οτιδήποτε άλλο θα είναι πάντα μαζί μας για να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην σχολή μας και οπουδήποτε αλλού.
Για να εγκαταστήσετε το Ubuntu One στο Fedora 17 δώστε ως root τις παρακάτω εντολές σε ένα τερματικό:
1
2
3
4
| wget http: //www .maxiberta.com.ar /repo/fedora-ubuntuone .repo mv fedora-ubuntuone.repo /etc/yum .repos.d/ yum install ubuntuone-client u1sdtool –start |
Μια άλλη λύση είναι το πασίγνωστο DropBox το οποίο υπάρχει στο Linux δεν είναι όμως εφαρμογή ελεύθερου λογισμικού.
Βρες την δική σου σουίτα…γραφείου
Σίγουρα κατά την διάρκεια φοίτησής μας στην σχολή, θα χρειαστούμε πάρα πολλές φορές να γράψουμε κάποια εργασία ή να δημιουργήσουμε κάποια παρουσίαση ακόμα και να φτιάξουμε κάποιο λογιστικό φύλο. Συνεπώς μια σουίτα γραφείου είναι απαραίτητη σε κάθε φοιτητικό υπολογιστή.
Γι’ αυτή τη δουλειά υπάρχει το πανίσχυρο LibreOffice από το The Document Fountration.
Βρίσκεται στα αποθετήρια της διανομής σας και μπορείτε να το εγκαταστήσετε είτε αναζητώντας το από το κέντρο λογισμικού είτε μέσω τερματικού.
Στο fedora απλώς δίνεται την παρακάτω εντολή ως root
1
| yum install libreoffice-base libreoffice-writer libreoffice-calc libreoffice-impress |
Έναν πλήρη οδηγό για όλες τις εφαρμογές του LibreOffice μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του.Google Docs & LibreOffice
Βέβαια, το να έχεις τις εργασίες σου μόνο στον υπολογιστή σου δεν είναι το ότι καλύτερο, μιας και θα χρειάζεται να τον έχεις πάντα μαζί σου.
Την λύση σε αυτό το πρόβλημα δίνει η Google με την υπηρεσία Google Docs.
Μέσω αυτής της υπηρεσίας κάνοντας απλώς login στο google acount μας και μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του Google Docs έχουμε μια υπερπλήρη σουίτα γραφείου, στην οποία ότι κάνουμε αποθηκεύονται online. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα αρχεία μας από οποιοδήποτε υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο internet στον πλανήτη, ακόμα και από το android κινητό μας με την βοήθεια της αντίστοιχης εφαρμογής.
Επιπλέον καθιστά τα φλασάκια άχρηστα και ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες απώλειας δεδομένων.
Τέλος χάρη στο Google Docs μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σε ένα κείμενο δύο ή και περισσότερα άτομα (φοιτητές) ομαδικά για μια εργασία.
Google Docs και LibreOffice μπορούν να συγχρονιστούν, με τρόπο όπου να μπορούμε να γράφουμε στο LibreOffice και αυτά που γράφουμε να μπαίνουν κατευθείαν στον λογαριασμό μας στο Google Docs. Η λύση αυτή προτιμάται καθώς το LibreOffice είναι μια πιο πλήρη σουίτα γραφείου από αυτή της Google.
Για τον συγχρονισμό θα χρειαστούμε απλώς ένα extension του LibreOffice το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.
Αφού το κατεβάσετε το ανοίγετε με το LibreOffice και ο Entension Manager αναλαμβάνει την εγκατάστασή του.
Η χρήση του είναι πολύ απλή. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε «Export to Google Docs» και στην συνέχεια το mail σας με τον κωδικό σας!
Αμέσως το αρχείο σας θα είναι στους server της Google!
Ημερολόγιο
Ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε φοιτητή είναι ένα ημερολόγιο, στο οποίο θα είναι προγραμματισμένα όλα τα μαθήματα του εξαμήνου. Ίσως να είναι και το πιο αναγκαίο εργαλείο μιας και δεν είναι ευχάριστο να χάνουμε μαθήματα επειδή δεν θυμόμαστε πότε είναι.
Υπάρχουν πολλές εφαρμογές ημερολογίου στο Linux. Η δημοφιλέστερη είναι το Evolution.
Με το Evolution μπορείτε να οργανώσετε τέλεια τον χρόνο σας και τις δουλειές σας.
Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η σύνδεσή του με το περιβάλλον του Gnome. Έτσι, όταν πλησιάζει η ώρα για την έναρξη κάποιου μαθήματος το Gnome θα σας ενημερώνει με μια ειδοποίηση. Επιπλέον στο ημερολόγιο της πάνω μπάρας έχετε όλες σας τις υποχρεώσεις, χωρίς να χρειάζεται να ανοίγετε κάθε φορά το evolution.
Το να έχουμε το ημερολόγιό μας μόνο στον υπολογιστή μας όμως δεν είναι και τόσο χρήσιμο. Γι αυτό οσυγχρονισμός του Evolution ημερολογίου μας με το Google Calendar είναι σχεδόν αναγκαίος.
Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε πρόσβαση στις υποχρεώσεις μας από οποιοδήποτε υπολογιστή, αλλά και από το android κινητό μας το οποίο επίσης θα μας ενημερώνει με ειδοποίηση.
Αυτό θα πει οργάνωση!!
Διαχείριση χρημάτων
Μιας και πλέον θα ζούμε μόνοι μας στο σπίτι, θα πρέπει να φροντίζουμε για την διαχείριση των χρημάτων μας. Το χαρτζιλίκι μας θα είναι περιορισμένο και θα πρέπει να το ξοδεύουμε σωστά έτσι ώστε να μην μείνουμε άφραγκοι στην μέση του μήνα.
Επιπλέον μια αποταμίευση θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμη για μια μελλοντική μας αγορά.
Για την δουλειά αυτή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολύ «δυνατές» εφαρμογές ελεύθερου λογισμικού, τις οποίες έχουμε παρουσιάσει.
Όμως επειδή οι οικονομικές μας δραστηριότητες δεν είναι τόσο περίπλοκες ώστε να χρειαζόμαστε τόσο εξειδικευμένα και πολύπλοκα προγράμματα μπορούμε να δημιουργήσουμε εμείς ένα, το οποίο θα ανταποκρίνεται ακριβώς στις ανάγκες μας με την βοήθεια του LibreOffice Calc.
Για να κατεβάσετε ένα παράδειγμα ενός τέτοιου προγράμματος, που δημιούργησα εγώ, πατήστε εδώ.
Το Do List
Μία λίστα με τις σημαντικές υποχρεώσεις που έχουμε (πχ αγορά βότκας ή παράδοση εργασίας) είναι απαραίτητη.
Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να έχουμε μια to do list στο Desktop πας με ένα κλικ είναι ένα extension του Gnome Shell με την ονομασία To Do List και μπορείτε να το προσθέσετε στο Shell σας από την σελίδα τουγυρνώντας απλώς τον «διακόπτη» στο ΟΝ.
Εύχομαι καλή φοιτητική ζωή σε όλους!!