Loading...

Οδηγός εξοικονόμησης ενέργειας στις συσκευές Android

  • Άρθρο του Unknown
  • at 10/25/2012 -

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις σημερινές Android συσκευές και ιδιαίτερα στα smartphones είναι η χαμηλή τους αυτονομία.Παρά τις όλο και μεγαλύτερες μπαταρίες που επιλέγουν οι κατασκευαστές η αυτονομία ελάχιστα βελτιώνεται και δε θα πρέπει να περιμένουμε εντυπωσιακές αλλαγές, τουλάχιστον έως ότου έχουμε κάποια καινούργια πρωτοποριακή τεχνολογία που θα αλλάξει τα σημερινά δεδομένα.

Ακόμη και έτσι όμως υπάρχουν πολλά πράγματα που εμείς μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την αυτονομία της κινητού μας.Για να το κάνουμε όμως αυτό θα πρέπει πρώτα από όλα να καταλάβουμε ποιοι είναι οι σημαντικότεροι λόγοι για το άδειασμα της μπαταρίας.Κατά σειρά προτεραιότητας θα λέγαμε οτι αυτοί είναι η οθόνη, η χρήση του επεξεργαστή, οι συγχρονισμοί και οι διάφορες συνδέσεις του κινητού μας.


Οθόνη

Η οθόνη είναι με διαφορά το κομμάτι του κινητού μας που καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια.Το πόση είναι αυτή η κατανάλωση της εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η φωτεινότητα της, η τεχνολογία της οθόνης μας αλλά και το πόσο συχνά εμείς την χρησιμοποιούμε.
  • Στην φωτεινότητα της όπως καταλαβαίνετε όσο ψηλότερα την έχουμε θέσει τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η κατανάλωση ενέργειας.Προτείνουμε να την ρυθμίσετε τουλάχιστον κάτω από το 50% για καλύτερους χρόνους αυτονομίας.
  • Αρκετά σημαντικό είναι και το πόσο συχνά μένει η οθόνη μας ανοιχτή.Αν δε χρειάζεστε κάτι από το κινητό σας καλό θα ήταν να το κλειδώνεται ή έστω να το ρυθμίσετε να κλειδώνει μόνο του μετά από λίγα λεπτά αδράνειας.
  • Η ίδια η τεχνολογία της οθόνης του κινητού μας επηρεάζει σημαντικά την κατανάλωση, αν και εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.Σε γενικές γραμμές οι οθόνες τεχνολογίας AMOLED έχουν χαμηλότερη κατανάλωση (ειδικά στην απόδοση του μαύρου χρώματος) σε σχέση με τις LCD, οπότε καλό θα ήταν να προτιμήσετε συσκευές τέτοιας τεχνολογίας αν σας ενδιαφέρει η αυτονομία.
  • Τέλος η αυτόματη περιστροφή της οθόνης τραβάει επίσης σημαντικά ποσά ενέργειας, οπότε αν δε συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας σε landscape mode μπορείτε και αυτή να την απενεργοποιήσετε.

Χρήση του επεξεργαστή
Μετά την οθόνη ο επεξεργαστής είναι το κομμάτι εκείνο των συσκευών Android που καταναλώνει τη μεγαλύτερη μπαταρία.Υπερχονισμοί του επεξεργαστή και ιδιαίτερα το συχνό Gaming είναι δύο πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε αν θέλετε να κρατήσετε την κατανάλωση χαμηλά.


Συγχρονισμοί

Στις ρυθμίσεις του κινητού θα βρούμε μια καρτέλα με την επιλογή “Λογαριασμοί & συγχρονισμός”.Εκεί θα βρείτε διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες (πχ e-mails, facebook, twitter, Google+) που είναι συνδεδεμένες με τον Gmail λογαριασμό σας και τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε να ενημερώνονται αυτόματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Αυτοί όμως οι συγχρονισμοί, ειδικά αν είναι αρκετά συχνοί, “ρουφάνε” την μπαταρία, εξάλλου απαιτούν να έχουμε μόνιμα ανοιχτό το WiFi ή το 3G της συσκευής μας.Συνεπώς όσοι δεν σας είναι απολύτως απαραίτητοι καλό θα ήταν να τους απενεργοποιήσετε.


Διάφορες συνδέσεις

Το κινητό μας διαθέτει διάφορες χρήσιμες ασύρματες συνδέσεις που μας διευκολύνουν τη ζωή όπως τα WiFi, 3G, Bluetooth και GPS.Και εδώ αν ακολουθήσετε κάποιους αρκετά βασικούς κανόνες θα δείτε θαύματα στην αυτονομία του κινητού σας. 
Για παράδειγμα η πλοήγηση στο Διαδίκτυο μέσω WiFi είναι λιγότερο ενεργοβόρα από αυτή μέσω του 3G δικτύου και άρα θα πρέπει να την προτιμάτε. Bluetooth και GPS αν και δεν καταναλώνουν σημαντικά ποσά ενέργειας καλό θα ήταν να τα έχετε κλειστά εφόσον δε σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε.Τέλος αν δε χρειάζεστε τίποτε από τα παραπάνω (πχ το βράδυ) καλό ήταν να ενεργοποιήσετε την “Λειτουργία πτήσης” που θα απενεργοποιήσει όλα τα παραπάνω.


Απενεργοποίηση εφαρμογών-υπηρεσιών που δεν χρησιμοποιούνται

Τελευταίο αλλά αρκετά σημαντικό είναι το να φροντίζετε να απενεργοποιείτε εφαρμογές ή υπηρεσίες που δεν χρειάζεστε.Για παράδειγμα πολλές φορές το firmware του κινητού έρχεται με εγκατεστημένες εφαρμογές που αν και για κάποιους είναι άχρηστες δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν (π.χ soundhorn, twitter).Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να επιλέξετε την απενεργοποίηση τους από τις “Πληροφορίες Εφαρμογής” της εκάστοτε εφαρμογής.


Αυτοί είναι λοιπόν οι βασικοί κανόνες εξοικονόμησης ενέργειας που αν ακολουθήσετε θα καταφέρετε να αυξήσετε σημαντικά την αυτονομία του κινητού σας.




Σχόλια