Loading...

Apple: Εξηγεί το πρόβλημα με τις μωβ φωτογραφίες στο iPhone 5

  • Άρθρο του Unknown
  • at 10/08/2012 -


Το φαινόμενο με τις μωβ αποχρώσεις σε φωτογραφίες του iPhone 5, είναι φυσιολογικό σύμφωνα με την Apple και εμφανίζεται σε όλες τις κάμερες των smartphones. Η εταιρία ανέβασε στην επίσημη ιστοσελίδα της μια εξήγηση για το θέμα αυτό με σκοπό να εξαλείψει όλες τις ανησυχίες των χρηστών. Σε αυτό λοιπόν το post η Apple αναφέρει:

Συμπτώματα: 
Μια μώβ ή αλλου χρώματος λάμψη, ομίχλη ή σημάδι απεικονίζεται έξω από το πλάνο εικόνας σε έντονη πηγή φωτός κατά τη διάρκειτα λήψης φωτογραφίας ή βίντεο. 

Ανάλυση: 
Οι περισσότερες μικρές κάμερες, μαζί με αυτές που υπάρχουν σε κάθε iPhone, ίσως εμφανίσουν κάποιο είδος λάμψης στην άκρη του πλαισίου όταν τραβάμε μια εικόνα με έντονες πηγές φωτός έξω από το πλάνο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν μια πηγή φωτός τοποθετείται σε γωνία (συνήθως έξω από το οπτικό πεδίο) έτσι ώστε προκαλεί μια ανάκλαση στις επιφάνειες μέσα στη κάμερα και πάνω στον αισθητήρα της. Μετακινώντας την κάμερα ελαφρώς για να αλλάξει η θέση από την οποία το έντονο φως εισέρχεται στο φακό ή απλά καλύπτοντας τον φακό με το χέρι σας, θα μειώσει ή θα εξαλείψει το φαινόμενο.

H Apple ωστόσο δεν μας εξηγεί τι φταίει που εμφανίζεται αυτό το μωβ πέπλο στις εικόνες. Σε σχετική ανάλυση του φαινομένου αυτού της κάμερας του iPhone 5 από το dpreview, προσπαθούν να δώσουν μια εξήγηση σε τι οφείλεται. Όπως αναφέρουν είναι σχεδόν σίγουρο ότι το "purple haze" στο νέο iPhone οφείλεται σε εσωτερικές αντανακλάσεις και ανακλάσεις του φακού. Όλοι οι φακοί έχουν μια ευαισθησία στην αντανάκλαση έως κάποιο βαθμό, ακόμα και το iPhone 4s. Ωστόσο στο iPhone 5 φαίνεται ότι είναι λίγο εμφανές το θέμα αυτό και μπορεί να οφείλεται στο πολυδιαφημισμένο κάλυμμα του φακού από γυαλί ζαφειρίου (sapphire glass lens cover).


Συνήθως οι κατασκευαστές για να λύσουν το πρόβλημα αυτό των αντανακλάσεων του φακού καλύπτουν τα γυάλινα στοιχεία από ειδικά αντι-ανακλαστικά καλύμματα. Στο iPhone 5 υπάρχουν τέτοια καλύμματα, αλλά δεν είναι γνωστό αν είναι τα ίδια με του iPhone 4s ή αν χρειάζεται διαφορετικού τύπου κάλυμμα λόγω του ειδικού γυαλιού από ζαφείρι.



Σχόλια