Loading...

Αναβαθμιστείτε από Ubuntu 12.04 σε 12.10 βήμα-βήμα

  • Άρθρο του Unknown
  • at 10/21/2012 -

Είδαμε πρόσφατα, για το πως μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση στη νέα έκδοση 12.10 του Ubuntu από 12.04 η και παλιότερη.

Εδω θα δούμε αναλυτικότερα και βήμα-βήμα το πως μπορειτε να κάνετε και ολοκληρώσετε την διαδικασία Upgrade σε Ubuntu 12.10 από 12.04 μέσω γραφικού περιβάλλοντος (μα και μέσω τερματικού η και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο).

Προφανώς είναι κάτι που απευθύνεται σε πολύ νέους χρήστες που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία.

Με τον τρόπο αυτό, θα περάσετε στη νέα έκδοση (12.10, στη προκειμένη) του Ubuntu, χωρίς να χάσετε κάποια εφαρμογή, αρχείο η άλλη ρύθμιση του desktop σας.

Η διαδικασια μπορεί να διαρκέσει κάμποσο διάστημα, ανάλογα της σύνδεσης σας στο διαδίκτυο η οποία φυσικά πρέπει να είναι ενεργή, τις εφαρμογές που έχετε, το σύστημα σας, κλπ.

Καλό είναι κατά την διάρκεια αυτών, να μην εκτελείτε καμιά σημαντική εργασία στο σύστημα σας.

Θα το πάμε βήμα-βήμα, από την αρχή μέχρι το τέλος:

Όπως σε κάθε αντίστοιχη διαδικασία, ασχέτως του πως την κανουμε, πρέπει να έχουμε κρατήσει αντίγραφα από τα αρχεία μας. Το osarena, ουδεμία ευθύνη φέρει, αν χάσετε οτιδηποτε η αν κάτι τυχόν, δεν σας πάει καλά.

Upgrade σε Ubuntu 12.10 από 12.04 μέσω γραφικού

1. Εγκαταστήστε το: update-manager-core (Manage Release Updates). Υπάρχει διαθεσιμο στο Κέντρο Λογισμικου, οπότε αρκεί να το αναζητήσετε (update-manager-core) και να το επιλέξετε για εγκατάσταση:


2. Μετά κάντε update στο σύστημα σας αν υπαρχουν διαθέσιμα. Αν σας ζητήσει ακομα και επανεκκίνηση μετά από αυτά, να την κάνετε ΠΡΙΝ συνεχίσετε στο updrade:


2b. Το παραπάνω μπορείτε να το κάνετε και μέσω τερματικού.
Ανοίξτε το είτε μέσω dash, αρχίζοντας να γράφετε την λέξη terminal, είτε πατώντας συγχρόνως τα πλήκτρα: Ctrl-Alt-T, δίνοντας μια-μια τις παρακάτω εντολές, πατώντας Enter μετά την κάθε μια και δίνοντας τον κωδικό σας, μόλις ζητηθεί:

1
2
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Την παραπάνω εντολή μπορείτε να την δώσετε και σαν μια, αν θέλετε:

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade


Μόλις τελειώσει η διαδικασία  υπάρχει η πιθανότητα να σας ζητήσει επανεκκίνηση του συστήματος, ώστε να ολοκληρωθούν οι αλλαγές.

3. Αφού έχει ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία  πατήστε συγχρόνως τα πλήκτρα: Alt και F2 και στο κενό πεδίο, γράψτε το παρακάτω, πατώντας Enter στη συνέχεια:update-manager -d


Αυτό θα ανοίξει τον διαχειριστή ενημερώσεων, όπου θα σας δείχνει και την τελευταία διαθέσιμη έκδοση. Αρκεί να πατήσετε το κουμπάκι για αναβάθμιση (Upgrade):


Αμέσως θα ξεκινήσει η διαδικασία αναβάθμισης στη νέα έκδοση 12.10 η οποία μπορεί να διαρκέσει κάμποσο χρόνο.

Το πρώτο που θα δείτε, είναι ένα παράθυρο που σας ενημερώνει για την αναβάθμιση και απ’ όπου μπορείτε να ξεκινήσετε την διαδικασία.
Πατήστε το κουμπάκι: Αναβάθμιση, κάτω δεξιά, ώστε να ξεκινήσετε:


Θα σας εμφανίσει ένα νέο πιο μικρό παράθυρο, όπου έχει τα έξι (6) βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης.

Υπάρχει ένα βελάκι δίπλα, όπου δείχνει και το στάδιο που βρίσκεται:


Υπάρχει περίπτωση, αν έχετε αποθετήρια (ppa) τρίτων, εκτός του Launchpad του Ubuntu, να σας δώσει ένα μήνυμα, σαν το παρακάτω. Απλά πατάτε το κουμπάκι: Κλείσιμο και συνεχίζετε:


Πλέον θα έχετε περάσει στο δεύτερο βήμα, όπου καθορίζει τις νέες πηγές λογισμικού:


Από εδώ και πέρα ξεκινάει η αναβάθμιση (upgrade) της έκδοσης. Σας δείχνει τι θα αφαιρεθεί, τι δεν χρειάζεται, τι θα αντικατασταθεί/εγκατασταθεί:


Ήδη περάσατε στο τρίτο βήμα, όπου γίνεται η λήψη των νέων πακέτων της έκδοσης:


Κάποια στιγμή ίσως σας εμφανίσει, την επιλογή για Ρύθμιση του lightdm. Απλά πατήστε το κουμπάκι: Μπροστά για αν προχωρήσετε.
Στην πλειονότητα των οικιακών desktops δεν χρειάζεται κάτι άλλο:


Πλέον, θα έχετε περάσει στο τέταρτο στάδιο της διαδικασίας, όπου γίνεται η εγκατάσταση των αναβαθμίσεων και είναι το πιο χρονοβόρο:


Αν κατά την διαδικασία αυτή, πατήσετε το βελάκι που λέει: τερματικό, στο παράθυρο, θα δείτε τις ενέργειες που εκτελούνται:


ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάπου εδώ, ίσως σας αρχίσει κάποιες ερωτήσεις για αλλαγές και αντικαταστάσεις κάποιων αρχείων.

Συνηθως η προτιμότερη εντολη είναι η αντικατάσταση, ωστόσο αν έχετε κάνει σε κάποιο από αυτά που σας ρωτάει κάποιες -συγκεκριμένες- αλλαγές, τότε επιλέξτε να το κρατήσετε (την μη αντικατάσταση του, δηλαδή):


Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να σας δώσει καποιες ειδοποιήσεις για αποτυχίες ορισμένων τρίτων πακέτων. Παραβλέψτε το, πατώντας το κουμπάκι: Μπροστά:


Κάποια στιγμη, θα περάσετε και στο τελικό βήμα, όπου γίνεται η εκκαθάριση μη αναγκαίων που χρησιμοποιήθηκαν για την εγκατάσταση, κλπ:


Πολύ σύντομα, θα σας δώσει και το σχετικό μήνυμα, πως η διαδικασία ολοκληρώθηκε και να κάνετε επανεκκίνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της έκδοσης:


Μπαίνοντας και πάλι στο desktop σας,κάποιες αλλαγές θα ειναι εμφανείς αμέσως, ώστε να σας επιβεβαιώσουν πως περάσατε επιτυχώς στο Ubuntu 12.10, οπω2ς για παράδειγμα τα εικονίδια των Amazon και UbuntuOne Music που θα δείτε στον launcher σας:


Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο, αν έχετε το Dropbox, να σας ζητήσει επανεκκίνηση του Ναυτίλου, για ενημέρωση. Απλά πατήστε το ανάλογο κουμπάκι:


Πλέον βρισκόσαστε στη νέα έκδοση 12.10-Quantal Quetzal του Ubuntu:


Δεν έχετε χάσει τίποτα από τις ρυθμίσεις και τ’ αρχεία σας και όλα είναι εκεί όπως τα είχατε.

Για παράδειγμα, στην αριστερή εικόνα το desktop μου με Ubuntu 12.04 μια ήμερα πριν την αναβάθμιση σε 12.10 (με 12.04) και στην δεξιά εικόνα μετά το επιτυχες upgrade:


Εν’ τω μεταξύ, θα σας βγάλει και κάποιες ενημερώσεις πιθανότατα, τις οποίες και είναι καλό, να κάνετε αμέσως:


Αυτή είναι η όλη διαδικασία, κανονικά σε είκοσι λεπτά με μια ώρα το πολύ, θα έχετε περάσει στη νέα έκδοση του Ubuntu, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε εκ’ νέου εγκατάσταση, ρυθμίσεις, κλπ…


Σχόλια