Loading...

Τι θα μπορούσε να προσφέρει ένας ARM CPU στο Mac σας ;

  • Άρθρο του Neumann
  • at 11/08/2012 -

Όταν ο Διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, την περασμένη εβδομάδα απέλυσε τον Scott Forstall, επαναπροσέλαβε τον συνταξιοδοτημένο Bob Mansfield, και του έδωσε την θέση του διευθυντή του τμήματος τεχνολογίας. Την ίδια στιγμή ένα email στάλθηκε στους υπαλλήλους της εταιρείας εξηγώντας τους τις αλλαγές στην διοίκηση.

Όμως ποια μπορεί να είναι τα νέα φιλόδοξα σχέδια που έχει σκοπό να πραγματοποιήσει ο Cook εκτός από τους νέους επεξεργαστές για τις iOS συσκευές της εταιρείας, αυτό για το οποίο ο Mansfield και η ομάδα του δουλεύει εδώ και πολλά χρόνια.

Η εταιρεία σκέφτεται τη μετάβαση από τους επεξεργαστές της Intel στους δικούς της. Γιατί όμως να θέλει η εταιρεία να κάνει μια τόσο ριψοκίνδυνη κίνηση? Εάν είναι αληθή τα όσα λέγονται από ανθρώπους στο κοντινό περιβάλλον της εταιρείας, η Apple μυστικά για αρκετό καιρό, όχι τώρα πια, ψάχνει τρόπους για να καταφέρει μια μέρα να μπορεί να παράγει τους δικούς της επεξεργαστές για τις συσκευές της.

Δείτε το πρώτο διαφημιστικό σποτ της Apple για την συνεργασία της με την Intel

Το Bloomberg αναφέρει:

Apple Inc. is exploring ways to replace Intel Corp. processors in its Mac personal computers with a version of the chip technology it uses in the iPhone and iPad, according to people familiar with the company’s research.

Πότε λοιπόν η Apple θα αφαιρέσει την Intel από τους Mac?

Apple engineers have grown confident that the chip designs used for its mobile devices will one day be powerful enough to run its desktops and laptops, said three people with knowledge of the work, who asked to remain anonymous because the plans are confidential.

Ένα σενάριο θέλει την Apple να σχεδιάζει τους δικούς της επεξεργαστές για το επιτραπέζιο σύστημα της, μαζί με την συνεργασία της TSMC.

Η Apple ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τους επεξεργαστές της Intel στους Mac, το 2005. Καθώς τότε ήταν και η εποχή που ήθελε η εταιρία να ξεφύγει από την παγιωμένη μέχρι τότε απόδοση των περισσοτέρων υπολογιστών, προσπάθησε μέσα από τους επεξεργαστές της εταιρείας να κάνουν την διαφορά.

Το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας η αλλαγή στους επεξεργαστές των συσκευών είναι μάλλον απίθανο να συμβεί τα προσεχή χρόνια. Πολλές αναφορές βέβαια διαφωνούν με αυτό, καθώς τα χαρακτηριστικά των κινητών συσκευών έρχονται όλο και πιο κοντά στα χαρακτηριστικά των υπολογιστών.

Αλλά ποια είναι η θέση της Apple στην πραγματικότητα επ’ αυτού?

Η εταιρεία προσπαθεί να κάνει τις συσκευές της μικρότερες και ελαφρύτερες χωρίς όμως να θυσιάσει τίποτα από την απόδοση της συσκευής, κάτι για το οποίο ο Mansfield έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη σε δηλώσεις του.

As handheld devices increasingly function like PCs, the engineers working on this project within Apple envision machines that use a common chip design.

Αυτό βασικά είναι πολύ λογικό, γιατί εάν η Apple δεν είχε τον κόσμο που την υποστηρίζει εσωτερικά και εξωτερικά της εταιρείας δεν θα ήταν ποτέ σε θέση να κατασκευάσει τους επεξεργαστές για τις συσκευές κινητής που διέθεσε πολύ πρόσφατα.

Βέβαια τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει εάν η εταιρεία δεν είχε καταφέρει να βρει τον τρόπο να υποστηρίξει αυτούς τους επεξεργαστές με την ανάλογη παροχή ενέργειας που απαιτείται. Αυτό φυσικά είναι ένα από τα πράγματα που η εταιρεία δεν θα σταματήσει ποτέ να ψάχνει για να βρει τρόπους να το βελτιώνει. Και ποιος ξέρει ίσως μια μέρα δούμε και ένα MacBook με ενσωματωμένο ARM.

The concerns came to a head in late 2011.
Apple was working on thinner versions of its MacBook line, featuring its power-hungry high-resolution retina display, and Intel had failed to convince Apple executives it was serious about focusing on lower-power chips.
Apple executives, including Mansfield, met repeatedly with their Intel counterparts to share their questions, and to tell the chipmaker it was examining ways to use its own chips in the Mac line, one of the people said.

Δηλαδή μια πλατφόρμα ARM CPU είναι η βάση για όλους τους επεξεργαστές των iOS συσκευών.

Windsor: Apple a Long Way Away From Intel Switch

Το MacBook Air σας από την άλλη δεν μπορεί να κρατήσει όλη την ημέρα, στην καλύτερη των περιπτώσεων έχει πέντε ώρες διάρκεια ζωής.
Αλλά ένας ARM-based Mac θα έχει την δυνατότητα να διαρκεί πολύ περισσότερο και είναι πολύ πιθανό να φτάσει και τις 24ώρες με μια μόνο φόρτιση.
Μια πραγματικά μεγάλη καινοτομία για τους φορητούς υπολογιστές και όχι μόνο για την ίδια την εταιρεία αλλά για όλο τον κλάδο.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Άρθρο του Neumann

Gadget-ακιας με ιδιαίτερη προτίμηση στο κλειστό (?) τεχνολογικό οικοσύστημα της Apple...