Παλιότερα είχα μιλήσει για τον πόλεμο των Megapixel, που η κάθε εταιρία προσπαθούσε να χωρέσει όσο πιο πολλά Megapixel μπορούσε στην κάμερα του κινητού, ως μέθοδο marketing.
Σήμερα βλέπουμε κάτι ανάλογο να γίνεται με τους επεξεργαστές των κινητών, και η λογική ερώτηση είναι:
"Χρειαζόμαστε πραγματικά τετραπύρηνα κινητά;"
Ποιος θυμάται το 9210i; Είχε κυκλοφορήσει πριν 10 χρόνια (το 2002) και είχε επεξεργαστή ARM 9 στα 52Mhz.
Ναι, καλά διαβάσατε, στα 52Mhz. Με αυτόν λοιπόν τον επεξεργαστή διάβαζε κανονικά αρχεία pdf/word/excel/powerpoint, έπαιζε video streaming, και υποστήριζε FLASH στον browser του.
Και φτάνουμε στο σήμερα, που έχουμε τετραπύρηνους επεξεργαστές, με τον κάθε πυρήνα να είναι χρονισμένος στα 1500Mhz.
Χρειαζόμαστε λοιπόν πραγματικά τετραπύρηνους επεξεργαστές στα κινητά;
Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Και εξηγώ: Αν θέλεις ένα κινητό να διαβάζεις/στέλνεις mail, να βλέπεις σελίδες και να παίζεις βίντεο , τότε ΟΧΙ, δεν χρειάζεσαι τετραπύρηνο κινητό και πολλά GB RAM.
Η "ανάγκη" για 4πύρηνα έρχεται (1) όταν χρειαζόμαστε έντονα το multitasking, και (2) όταν θέλουμε να παίζουμε απαιτητικά 3d παιχνίδια στην συσκευή μας.
Και εξηγώ: Ένα δυνατό σημείο του Android (που το iOS δεν έχει) είναι πραγματικό multitasking. Αυτό χοντρικά σημαίνει ότι μπορείς να βάλεις να κατεβαίνει ένα torrent, την ώρα που παίζεις ένα παιχνίδι, και που στο παρασκήνιο επίσης ανανεώνονται τα widgets για τον καιρό και τα RSS
Μπορείς να κάνεις render ένα βίντεο στο παρασκήνιο, και όσο περιμένεις να χρησιμοποιήσεις όποια άλλη εφαρμογή θέλεις.
Τέλος, όσο βελτιώνονται τα γραφικά στα παιχνίδια στο Android, τόσο αυξάνονται και οι απαιτήσεις για επεξεργαστική ισχύ.
Συνοπτικά ΝΑΙ, χρειάζονται τα τετραπύρηνα κινητά, χωρίς όμως να είναι απαραίτητα στον μέσο χρήστη. Ο κάθε χρήστης πριν αγοράσει ένα κινητό πρέπει να σκεφτεί αν πραγματικά χρειάζεται την επιπλέον επεξεργαστική ισχύ ή όχι.