Σήμερα θα διαβάσετε για το πως η Google κανιβάλιζει ολόκληρο το οικοσύστημα του Android.
Όταν η Google πρόσφερε το Nexus 7 σε συνεργασία με την ASUS τον περασμένο Ιούλιο, πολλοί λίγοι είδαν αυτό που θα ερχόταν σήμερα, δηλαδή μία οικογένεια Nexus, με μερικές από τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες σε απίστευτα χαμηλές για την αγορά τιμές. Στην αγορά των tablets, όλα ξεκίνησαν μετά την χιονοστιβάδα της HP και την πώληση των HP Touchpad στην τιμή των 99 δολαρίων. Ναι, καλά διαβάσατε, 99 δολάρια (77 ευρώ με την σημερινή ισοτιμία), για ένα tablet που τότε θεωρούνταν αρκετά καλό για τα τότε τεχνολογικά δρώμενα.
Ακολουθώντας την HP, πολλές εταιρίες εκείνη την εποχή είχαν ρίξει τις τιμές τους, άλλο όχι τόσο όσο είχε κάνει η HP. Ένα trending ξεκίνησε τότε για την μείωση της τιμής των tablets που σταθεροποιήθηκε το τελευταίο χρόνο. Μετά εμφανίστηκε η Amazon με το Kindle Fire στα 199 δολάρια και η Barnes and Noble με το Nook tablet στα 199 δολάρια και αυτοί. Οι δύο εταιρίες, Amazon και Barnes and Noble, έδειξαν πώς μπορείς να κατασκευάσεις ένα καλό και φθηνό tablet και να μην το πουλάς με χασούρα, όπως λένε στην αγορά, όπως στην περίπτωση του HP Touchpad.
Με την έλευση του Nexus 7 στα 199 δολάρια, (155 ευρώ) οι εταιρίες θα πιεστούν ακόμα περαιτέρω για μείωση των κερδών τους, αλλά και την κατασκευή tablets των 7 ιντσών με πολλά και πλούσια χαρακτηριστικά, ώστε να χτυπήσουν το Nexus 7, όπως έκανε ήδη η Acer με το Acer Iconia Tab A110.
Αυτό θα γίνει διότι η Google έχει μεγαλύτερο brand name από όλες τις άλλες εταιρίες, ενώ μπορεί να δίνει στις συσκευές της απευθείας τις αναβαθμίσεις εν’ αντιθέσει με τους άλλους κατασκευαστές. Με λίγα λόγια, με το να φτιάξουν ένα φθηνό καλό tablet οι εταιρίες δεν μπορούν να συναγωνιστούν την Google.
Επίσης όπως είδαμε πριν μερικές μέρες, η ASUS το τελευταίο μήνα πούλησε 1 εκατομμύριο Nexus 7, με τις προβλέψεις για το τρίμηνο να φτάνουν στα 3-5 εκατομμύρια πωλήσεις ενώ μέχρι τέλος του έτους οι συνολικές πωλήσεις υπολογίζονται στις 5-8 εκατομμύρια. Καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό, αν σκεφτούμε ότι η διαφήμιση του tablet είναι ελάχιστη και η προώθηση του ακόμα πιο μικρή αφού δεν έχει φθάσει ακόμα σε αρκετές χώρες, όπως η δική μας, αλλά αναμένετε από την WestNet μέσα στο Νοέμβριο.
Όσον αφορά τώρα το Nexus 4, θα αναφέρω πιο λίγα. H Google είναι αυτή που ξεκινάει την χιονοστιβάδα πτώσης τιμών στα κινητά, αντίστοιχα όπως ξεκίνησε η HP και συνέχισε η Amazon και η Barnes and Noble στα tablets. H Google πήρε ένα τέρας χαρακτηριστικών, το LG Optimus G, που ξεκίνησε στην τιμή των 600+ ευρώ και το μετέτρεψε εξωτερικά και το πουλάει στη μισή περίπου τιμή. Αυτό θα πει κανιβαλισμός! Φυσικά αυτό το κάνει η Google γιατί απλά μπορεί, τα κύρια έσοδα της δεν είναι από τις συσκευές και δεν την ενδιαφέρουν, καθώς τα έσοδα της έρχονται από τις διαφημίσεις, ενώ οι κατασκευαστές ζουν από τις συσκευές που πουλάνε γι’αυτό και οι τιμές είναι διπλάσιες.
Προσωπικά, όσον αφορά τα 10ιντσα tablets δεν έχω κάποια προσωπική εμπειρία, μιας και όλα μου τα tablets ήταν 7ίντσα (Archos 70IT, Huawei Mediapad 7, Zenithink C71, Nexus 7) καθώς οι τιμές τους ήταν πάντοτε πιο υψηλά από το budget που διέθετα. Αυτό έρχεται να αλλάξει με το Nexus 10, το παιδί της συνεργασίας Google και Samsung, όπου προσφέρουν ένα 10ιντσο tablet με ανάλυση οθόνης που ξεπερνάει ακόμα και αυτή πολλών dekstop monitors, επεξεργαστή νέας γενιάς A15 και χαρακτηριστικά όπως HDMI, 2GB RAM κτλπ που το κατατάσουν σε ότι καλύτερο έχει να δείξει, σε tablet, ο τεχνολογικός κόσμος. Σε τιμή που πραγματικά σπάει κόκαλα, αφού ξεκινάει από τα 400 ευρώ!
H Google δημιούργησε ένα οικοσύστημα συσκευών γύρω της, όπου μπορεί να πουλάει φθηνό υλικό και να μαζεύει πελατεία-χρήστες ενώ οι χρήστες να μένουν πλήρως ευχαριστημένοι. Οι υπόλοιποι κατασκευαστές που δεν συνεργάζονται μαζί της δεν θα μπορούν να την συναγωνιστούν, έτσι ίσως σιγά-σιγά δούμε διάσπαση στο Android οικοσύστημα.
ΥΓ. Όπως είπε και ένας φίλος οι τιμές της οικογένειας Nexus είναι εμετός, πιο χαμηλά δεν γίνετε οι συσκευές πουλιούνται σχεδόν σε τιμή κόστους.