Loading...

Μπαταρίες, το παρόν και το μέλλον

  • Άρθρο του Unknown
  • at 1/23/2013 -
 

Οι εποχές αλλάζουν και σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μιας ραγδαίας εξέλιξης στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας, με συσκευές που πραγματικά εντυπωσιάζουν το καταναλωτικό κοινό. Οι οθόνες αποκτούν ακόμη πιο πλούσια και ζωντανά χρώματα, οι διαστάσεις αυτών μεγαλώνουν και παράλληλα η επεξεργαστική τους ισχύς είναι τόσο μεγάλη που γίνονται ήδη κάποιες πρώτες συγκρίσεις με φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. 

Τι δεν αλλάζει όμως και μας απογοητεύει; Γιατί κάποιοι εξακολουθούν να λένε ότι παρόλο που κρατάμε «έξυπνα» κινητά στα χέρια μας υπάρχει ένα μεγάλο αρνητικό στοιχείο σε αυτά και σε τι ακριβώς αναφέρονται; Φυσικά μιλάμε για το πιο σημαντικό μέρος μιας φορητής συσκευής, την μπαταρία. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά το πρόβλημα με τις μπαταρίες, αλλά και τι βήματα γίνονται για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Το πρόβλημα

Τα σημερινά τηλέφωνα θα συμφωνήσουμε πως διαθέτουν αν θέλετε μια «ανώτερη ευφυΐα», όμως οι μπαταρίες τους είναι ακόμα σε βρεφικό στάδιο και δεν μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Οι μεγάλες οθόνες, οι πολυπύρηνοι επεξεργαστές και οι ισχυροί δέκτες Wi-Fi καταναλώνουν υπερβολικά επηρεάζοντας δραματικά την αυτονομία της μπαταρίας, ενώ δεν είναι λίγοι οι κάτοχοι που παραπονιούνται για το γεγονός ότι είναι αναγκασμένοι να έχουν μαζί τους φορτιστή όπου και αν τύχει να βρεθούν με τον φόβο ότι θα ξεμείνουν. Η τεχνολογία της μπαταρίας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από το μέγεθος. 

Συγκρίνοντας π.χ. δύο τυχαίες συσκευές, όπως το LG Optimus L7 (έτος κυκλοφορίας 2012) και HTC HD 2 (έτος κυκλοφορίας 2009) που έχουν ίδιο μέγεθος οθόνης (4,3 ίντσες) θα διαπιστώσουμε ότι η χωρητικότητα της μπαταρίας έχει αυξηθεί σε χρονικό διάστημα 3 ετών κατά 35%, κάτι που συνεπάγεται καλύτερη γενική αυτονομία. Ωστόσο, η κατανάλωση των συσκευών έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο από αυτό το 35%, με αποτέλεσμα και πάλι η χωρητικότητα της μπαταρίας να μην είναι αρκετή. Υπάρχουν λοιπόν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης; 

Το μέλλον

Σε αυτό το πρόβλημα υπάρχουν κάποιες νέες καινοτόμες λύσεις. Η καθηγήτρια Χημείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο των ΗΠΑ, κ. Άμυ Πριέτο, ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας τρισδιάστατης μπαταρίας (αποτελούμενη από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά) με πυρήνα από αφρό χαλκού με διπλάσια χωρητικότητα έναντι των συμβατικών μπαταριών δύο διαστάσεων και με δυνατότητα φόρτισης αυτού του νέου τύπου σε μόλις πέντε λεπτά. Ακόμη, η νέα αυτή τρισδιάστατη μπαταρία διαρκεί για 5000 κύκλους φόρτισης αντί για 500. 

Μια διαφορετική προσέγγιση έρχονται να μας δώσουν οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Νότια Κορέα. Ανακοίνωσαν λοιπόν πως ανέπτυξαν και ολοκλήρωσαν την δημιουργία της πρώτης εύκαμπτης και εκτυπωμένης μπαταρίας ιόντων λιθίου. Αυτό ίσως σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής και επιτυγχάνει την διαδικασία παραγωγής smartphones με ευέλικτες οθόνες.

Πιο συγκεκριμένα, για τις μπαταρίες χρησιμοποιούνται νανοϋλικά που μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια δημιουργώντας πολυμερικούς ηλεκτρολύτες μεγαλύτερης σταθερότητας από τις συμβατικές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Ένα σημαντικό βοήθημα για τους σχεδιαστές, όπου δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν εμπόδια ως προς των περιορισμών υλικών του παρελθόντος, ώστε να δημιουργήσουν από εδώ και στο εξής ακόμη πιο εντυπωσιακές συσκευές. 


Η τεχνολογία αυτή προσφέρει παράλληλα και υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας έναντι των σημερινών μπαταριών ιόντων λιθίου που τοποθετούνται σε φορητές συσκευές, καθώς οι τελευταίες χρησιμοποιούν ηλεκτρολύτες υγρής μορφής που διαχωρίζονται από ένα λεπτό υμένιο, το οποίο μπορεί να διαβρωθεί λόγω υπερθέρμανσης και να υπάρξει επαφή με το αρνητικό ηλεκτρόδιο. Πιθανό αποτέλεσμα αυτού είναι ακόμα και να σημειωθεί έκρηξη. 

Το παρόν

Μια άλλη λύση που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι αυτή που προτείνεται από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες όπως π.χ. την Duracell και την Energizer για συνεχής φόρτιση, χωρίς να απαιτείται η τοποθέτηση μπαταριών με αμέτρητα mAh στις φορητές μας συσκευές. Πως όμως θα εξασφαλίσουμε την δυνατότητα συνεχούς φόρτισης για τις αγαπημένες μας mobile συσκευές; Η λύση βρίσκεται στην ασύρματη φόρτιση των κινητών μέσω επιφανειών όπου ακουμπώντας την φορητή συσκευή μας θα φορτίζεται χωρίς την χρήση καλωδίων. 

Εταιρίες λοιπόν, παίρνοντας αυτή την ιδέα την προχώρησαν ακόμα παραπέρα. Φανταστείτε να έχετε την επιλογή να φορτίσετε το tablet ή το Smartphone σας ακόμη και όταν είστε εκτός σπιτιού και δεν έχετε μαζί σας κάποιον φορτιστή. Πρακτικά, κάθε επιφάνεια θα μπορεί να μετατραπεί σε charging pad με αποτέλεσμα η συσκευή να βρίσκεται συνεχεία σε φόρτιση. Έτσι θα μπορούμε να βρίσκουμε charging pads σε κάθε στιγμή της καθημερινότητας μας: Στο αυτοκίνητο, στο γραφείο, στην καφετέρια, αεροδρόμια κλπ. Απλά θα ακουμπάτε την φορητή σας συσκευή στο τραπεζάκι και το κινητό θα φορτίζει. 

Έτσι, ενώ το Smartphone/tablet θα καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, η συνεχή φόρτιση θα του επιτρέπει να βγάζει αβίαστα την ημέρα, λύνοντας τα χέρια μας στο θέμα της μπαταρίας. Και ενώ αυτά φαίνονται όλα πολύ μελλοντικά, ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες η Duracell έχει έρθει σε συμφωνία με μεγάλες εταιρίες (πχ Starbucks) ώστε το PowerMat να βρίσκεται σε πολλά σημεία της πόλης, προσφέροντας δωρεάν φόρτιση σε όλους τους χρήστες. 

Θα είναι λοιπόν αυτό το μέλλον των μπαταριών; Το σίγουρο είναι ότι είμαστε κοντά σε μια επανάσταση που θα μας λύσει τα χέρια βάζοντας, κάποια στιγμή, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους «μισητούς» φορτιστές.



Σχόλια