Πρόσφατα, ένας hacker παραβίασε τον λογαριασμό του Facebook μιας μαθήτριας λυκείου στις ΗΠΑ, της Sadie Ouse.
Με τη χρήση μιας κοινής τακτικής malware, ο hacker έστειλε ένα μήνυμα σε όλους τους φίλους της, το οποίο περιείχε έναν σύνδεσμο προς την ιστοσελίδα homeincomenow3.com που διαχειρίζεται ο “Zhang Lei” στο Πεκίνο της Κίνας. Πραγματοποιώντας έναν έλεγχο ασφάλειας με το Norton Security Scan στην ιστοσελίδα, εντοπίστηκε ένας ιός υψηλής επικινδυνότητας, ο οποίος μπορεί να μολύνει τον υπολογιστή.
Η μαθήτρια δεν είχε καταλάβει ότι συνέβαινε αυτό.
Για περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο χρήστες, το Facebook έχει γίνει ένας αξιόπιστος χώρος. Οι χρήστες εμπιστεύονται την ασφάλεια αυτού του δημοφιλούς ιδιωτικού δικτύου και εμπιστεύονται και τους φίλους που συναναστρέφονται σε καθημερινή βάση.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι hackers με τη χρήση ηλεκτρονικού phishing, ψεύτικων ιστοσελίδων, εφαρμογών keylogger και πολλών άλλων μεθόδων, εκμεταλλεύονται τους χρήστες του κοινωνικού δικτύου.
Οποιοδήποτε μήνυμα ή κοινοποίηση στον τοίχο του Facebook που φαίνεται ασφαλές, μπορεί να περιέχει έναν σύνδεσμο που οδηγεί σε κακόβουλες ιστοσελίδες που στόχος τους είναι η κλοπή προσωπικών δεδομένων καθώς και στοιχεία πιστωτικών καρτών.
Το Facebook πραγματοποιεί εσωτερικούς ελέγχους ιών ώστε να απομακρύνει τις απειλές. Επίσης, προσφέρει αμοιβή σε οποιονδήποτε ερευνητή ασφάλειας αναφέρει κάποια ευπάθεια. Εκπρόσωπος του Facebook αναφέρει ότι, ο λόγος που ορισμένες φορές δεν εντοπίζεται κάποια επίθεση phishing είναι γιατί ο χρήστης έχει δώσει οικειοθελώς τα στοιχεία πρόσβασης στον κακόβουλο χρήστη.
Δυστυχώς, όλοι οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα. Όσο μεγαλώνει ο πληθυσμός του Facebook, θα μεγαλώνει και ο αριθμός των hackers που δραστηριοποιούνται εντός αυτού.