Loading...

Ανασυγκρότηση δίσκων και Linux

  • Άρθρο του Unknown
  • at 2/03/2013 -
Ένα από τα πρώτα που ανακαλύπτει καποιος χρήστης ερχόμενος από τα Windows στο Linux είναι πως δεν έχει την ανάγκη να ασχοληθεί με διάφορα πράγματα όπως στα Windows, είτε αυτά γίνονται αυτοματοποιημένα, είτε όχι.

Ένα από αυτά είναι και η ανασυγκρότηση των δίσκων ανά κάποια χρονικά διαστήματα.

Ο λόγος σε αυτό είναι η διαφορετική αντιμετώπιση του συστήματος αρχείων στο Linux, συγκριτικά με τα Windows. Για να το πούμε όσο πιο απλουστευμένα γίνεται αυτό προκειμένου να γίνει κατανοητή η διαφορά:

-Στα Windows τα αρχεία τοποθετούνται στο δίσκο κατά κάποιο τρόπο, το ένα δίπλα στο άλλο, ακόμα και αν πρόκειται για διαφορετικά αρχεία.

Άλλα τμήματα των ίδιων αρχείων τοποθετούνται πιο δίπλα η σε άλλους κενούς χώρους. Έτσι όλο αυτό καθιστά την διαδικασία ανασυγκρότησης αναγκαία σε κάποια χρονικά διαστήματα, προκειμένου όλα αυτά τα “θραύσματα” να ενωθούν με το κανονικό αρχείο, σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό.


-Στο Linux και γενικότερα σε Unix συστήματα υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση.
Τα αρχεία δεν κολλάνε μεταξύ τους, μα υπάρχει ένα κενό ανάμεσα τους. Έτσι μελλοντικά διαφορετικά κομμάτια του ίδιου αρχείου θα καλύψουν αυτά τα κενά, μην επιτρέποντας έτσι τον κατακερματισμό των αρχείων.
Αυτό αυξάνει την απόδοση του συστήματος αρχείων σε ταχύτητα, ενώ συγχρόνως προσφέρει και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στον δίσκο.
Βέβαια όλο αυτό δουλεύει σε ένα ποσοστό της τάξης κάπου στο 90%. Ο μη κατακερματισμός είναι σε κάθε περίπτωση αδύνατος και πόσο μάλλον αν μιλάμε για κάποιον γεμάτο δίσκο με ελάχιστο η μηδενικό κενό χώρο.
Σε αυτή την περίπτωση και ασχέτως λειτουργικού συστήματος είναι μονόδρομος η αγορά ενός δίσκου μεγαλύτερης χωρητικότητας και η μεταφορά των αρχείων μας σε αυτόν.


Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως δεν υπαρχουν και διαθέσιμα εργαλεία τα οποία κάνουν αυτή την δουλειά. Μια ανασυγκρότηση δηλαδη στον δίσκο μας, κάτι που όπως είπαμε είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο αν ο δίσκος είναι στα όρια του.
Μια αξιόλογη εφαρμογη γι’ αυτό είναι το: ΗDD Ranger. Η εφαρμογη ωστόσο δεν είναι δωρεάν μα κοστίζει σχεδον 8$ και είναι διαθεσιμη για Ubuntu (και παράγωγες διανομές) και θα την βρείτε στο Κέντρο Λογισμικού:


Βέβαια υπαρχουν και άλλες οι οποίες είναι ακόμα πιο καλές και διαθέσιμες για όλες τις διανομές.
Η πιο γνωστή και αποδοτική είναι το ShAkE. Έχει έτοιμα πακέτα DEB και RPM για τις αντίστοιχες διανομές και για Ubuntu, Mint, Debian και παράγωγες, αρκεί να κατεβάσετε το ετοιμο DEΒ αρχείο της (διπλό κλικ επανω του για εγκατάσταση):


Για RPM based διανομές, βρήκα αυτό, μα στα repοs των διανομών σας είναι πιθανό να υπάρχει και στη τελευταία του έκδοση.


Μια άλλη λύση είναι το Defrag. Αρκεί να το κατεβάσετε, να το κάνετε εκτελέσιμο (δεξί κλικ επανω του > Ιδιότητες > Δικαιώματα και επιλεξτε το να είναι Εκτελέσιμο) και στη συνέχεια διπλό κλικ επανω του η ακόμα καλύτερα, κάντε το drag & drop μέσα στο τερματικό/κονσόλα σας, πατώντας στη συνέχεια Enter.
Aν δεν κατέβει και σας πάει στη σελίδα που είναι ο κώδικας του, απλά αντιγράψτε τον, και επικολλήστε τον σ’ ένα κενό αρχείο (txt) που θα ονομάσετε: defrag. Κάντε στην συνέχεια εκτελέσιμο αυτό το αρχείο και τρέξτε το, όπως είπαμε πιο πάνω.
Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να το τρεξετε ως διαχειριστές (root), βάζοντας μπροστά το sudo η το su, πριν το κάνετε drag & drop στο τερματικό σας. Από εκεί και πέρα, όλα γίνονται αυτόματα και σας ενημερώνει για τ’ αποτελέσματα μόλις τελειώσει.


Φυσικά με τα παραπάνω μπορείτε να κάνετε ανασυγκρότηση σε όλους τους δίσκους σας, μα όσο ξέρω υπάρχει μια ιδιαιτερότητα με τους SSD δίσκους, όπου η ανασυγκρότηση δεν προτείνεται.


Σχόλια