Η περίπτωσή του εύκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί ο ορισμός της αντίφασης – μία αντίφαση που κάνει ακόμη και τους Γερμανούς συμπατριώτες του να σαστίζουν! Προσφάτως, μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ανέλαβε να τον «ξεμπροστιάσει», μέσω δημοσιεύματος που τον παρουσιάζει ως τον πιο υποχθόνιο, κακό, κερδοσκόπο Γερμανό της Κυβερνόσφαιρας...
Πώς είναι δυνατόν ένας τζαζ πιανίστας με καθόλου πανεπιστημιακή κατάρτιση στις τεχνολογίες των υπολογιστών να καταλήγει να θησαυρίζει, πουλώντας στις μυστικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές δικτατορικών καθεστώτων ανά τον κόσμο λογισμικά υποκλοπής δεδομένων, προκαλώντας την κατακραυγή των απανταχού ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι του καταλογίζουν εμπλοκή στην Αραβική Άνοιξη, από τη λάθος όμως πλευρά, εκείνη των καταπιεστών;
Ο Μυνχ αναπτύσσει ειδικά επιθετικά λογισμικά προσβολής υπολογιστών και smartphones: πρόκειται για προγράμματα τα οποία προσβάλλουν την ψηφιακή μνήμη, εισχωρώντας στα ενδότερα των εικονικών ιδιωτικών ζωών των χρηστών. Τα λογισμικά αυτά τύπου Δούρρειος Ίππος αποκαλούνται FinFisher και η λειτουργία τους συνίσταται στην υποκλοπή δεδομένων, δίχως ωστόσο να γίνεται αντιληπτή η επίβουλη δράση τους.
Ο Μυνχ, επικεφαλής εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού, γερμανικού παρακλαδιού της βρετανικής Gamma Group, δηλώνει περήφανος για το προϊόν του. Ο ίδιος έχει έφεση στα τεχνικά «μαραφέτια», παρ' όλο που δεν διαθέτει καθόλου σχετική πανεπιστημιακή μόρφωση: είναι αυτοδίδακτος, ενώ η πρώτη του ενασχόληση ήταν η τζαζ μουσική (πιάνο και κιθάρα).
Το best-seller προϊόν της Gamma φέρει την ονομασία FinSpy και ανήκει στην οικογένεια λογισμικών υποκλοπής FinFisher. Η λειτουργία του προγράμματος είναι απλή: το μόνο που έχει να κάνει ο επίδοξος εισβολέας είναι να επιλέξει το λειτουργικό σύστημα στο οποίο επιθυμεί να επιτεθεί (Apple iPhone, Android, Windows, Linux). Μέσω αυτού έχει κανείς τη δυνατότητα να εισβάλλει σε όσους servers επιθυμεί σε διάφορες χώρες, με τρόπο που αδυνατούν να εντοπίσουν και αντιληφθούν ακόμη και οι πιο προχωρημένοι κομπιουτεράδες.
Επιπλέον, το εν λόγω λογισμικό δίνει τη δυνατότητα επιλογής τόσο του βαθμού βλάβης που θα προκαλέσει όσο και του πόσο μακριά θα φτάσει: μετατρέπει το ίδιο το μικρόφωνο του κινητού τηλεφώνου σε κοριό, επιτρέπει τη θέαση και ανάκτηση σωσμένων φακέλων, ακόμη και όταν αυτοί έχουν σβηστεί, αλλά και τη θέαση κάθε γράμματος που ο χρήστης πληκτρολογεί στην οθόνη, την καταγραφή κλήσεων μέσω Skype, την ενεργοποίηση της κάμερας της συσκευής, τη μετατροπή των κινητών τηλεφώνων σε συσκευές παρακολούθησης μέσω της GPS λειτουργίας γεωεντοπισμού και άλλες πολλές λειτουργίες, οι οποίες παραμένουν παράνομες στη Γερμανία.
Οι τιμές ξεκινούν από τα 150.000 δολάρια και μπορούν να φτάσουν μέχρι και επταψήφια νούμερα, ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη.
Η εταιρεία Gamma σχεδιάζει διαφορετική εκδοχή του λογισμικού για κάθε πελάτη, σε συμφωνία πάντοτε με το νομικό πλάισιο της χώρας. Καθώς λέει ο ίδιος: «Στόχος είναι οι μεμονωμένες περιπτώσεις εγκληματιών» - μία δήλωση που αποκαλύπτει εμμέσως και τη νοοτροπία αυτού του ανθρώπου: δεν χρησιμοποιεί τον όρο «ύποπτος εγκλήματος», αλλά τον όρο «εγκληματίας».
Μία τέτοια περίπτωση «εγκληματία» ήταν και και Αλά α Σεχάμπι, η οποία τόλμησε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση της χώρας της, προκαλώντας τη σύλληψή της μετά από τον εντοπισμό της μέσω λογισμικού υποκλοπής FinFisher...