Τον Μάιο του 2012 έκανε την εμφάνιση της μια φήμη σύμφωνα με την οποία το Facebook ενδιαφερόταν να εξαγοράσει την Opera Software, την δημιουργό εταιρεία του γνωστού και ομώνυμου browser. Η φήμη αυτή δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα και η Opera δεν εξαγοράστηκε ποτέ και από κανέναν. Κάτι που τώρα δείχνει πιο εφικτό από ποτέ.
Ο λόγος είναι απλός: Ο ιδρυτής της εταιρείας, Jon von Tetzchner, πούλησε ένα μεγάλο κομμάτι από τις μετοχές που κατείχε στην εταιρεία του, ρίχνοντας το ποσοστό συμμετοχής του στο 5,18%. Όταν οι φήμες έκαναν την εμφάνιση τους τον περασμένο Μάιο, ο von Tetzchner ήταν αρνητικός με την ιδέα της εξαγοράς. Κατείχε όμως παραπάνω από το 10% των μετοχών και μπορούσε να μπλοκάρει οποιαδήποτε τέτοια κίνηση. Σήμερα, έχοντας πλέον το 5,18%, δεν διαθέτει αυτήν την δυνατότητα.
Έτσι, αν και ποτέ δεν μάθαμε αν όντως υπήρχε ενδιαφέρον από το Facebook, σήμερα η εξαγορά δείχνει εφικτή, μιας και ο von Tetzchner δεν θα μπορεί να σταματήσει την διαδικασία, σε περίπτωση που κάποια εταιρεία θελήσει να εξαγοράσει την Opera. Την μείωση του ποσοστού του ιδρυτή επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της εταιρείας, χωρίς φυσικά να μπει σε λεπτομέρειες γύρω από το εάν αυτό γίνεται έτσι ώστε να περάσει η εταιρεία σε άλλα χέρια.
Γιατί κάποιος να θέλει να εξαγοράσει την Opera Software; Γιατί πολύ απλά μπορεί ο desktop browser της να μην κατάφερε ποτέ να φτάσει σε διψήφια μερίδια αγοράς, η mobile εκδοχή του όμως έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένη, κυρίως λόγω του ότι μπορεί να κάνει συμπίεση των δεδομένων πριν αυτά φτάσουν στην συσκευή του τελικού χρήστη, λειτουργία που μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη σε αναπτυσσόμενες αγορές, εκεί που γίνεται προσπάθεια για μείωση του τελικού κόστους στον τομέα των τηλεπικοινωνιών (πχ Αφρική). Και με την εξάπλωση που παρουσιάζει η κινητή τηλεφωνία σε αυτές τις χώρες, καταλαβαίνει κανείς γιατί η τεχνολογία της Opera είναι εξαιρετικά σημαντική.
Μπορεί λοιπόν να μην γνωρίζουμε ποιος θέλει να εξαγοράσει την Opera (και εάν υπάρχει τέτοια πιθανότητα), φαντάζει δύσκολο όμως να μην θέλει κανείς.