Loading...

Symbian: Το hype, οι αντίπαλοι και τα Windows Phone που πλησιάζουν αργά...

  • Άρθρο του Unknown
  • at 2/21/2013 -
Μια έρευνα του All About Symbian, βασισμένη σε στοιχεία των οίκων Gartner, IDC και Canalys , έρχεται να μας αποδείξει πως ακόμα και ανεπίσημα «νεκρό» το Symbian κατάφερνε να κρατά υψηλά μερίδια πωλήσεων, ακόμα και πριν το επίσημο τέλος του. Πολλά έχουν αναφερθεί γύρω από αυτό το τελευταίο διάστημα, άλλοτε επικριτικά κι άλλοτε ενθαρρυντικά. Η έρευνα αυτή λοιπόν, είναι ίσως η αφορμή για να αναθεωρήσουμε πολλά κομμάτια του «αμφιλεγόμενου» αυτού OS, βλέποντας φυσικά και τα λάθη του, αλλά και τις συγκυρίες που οδήγησαν στο τέλος του. 

Με τα στοιχεία να προέρχονται από όλες τις μελέτες των οίκων για τα έτη 2010, 2011, 2012 και 2013 αντίστοιχα, βλέπουμε πως το μόνο λειτουργικό που έκανε το ουσιαστικό «μπαμ» σε μικρό χρονικό διάστημα είναι το Android, πράγμα που φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα. Το 2011 ήταν χρονιά «σταθμός» γι'αυτό, όπου και εκεί άρχισε να ξεφεύγει από τον ανταγωνισμό με ταχύτατους ρυθμούς, μιας και η έκδοση 2.3.x Gingerbread εμφανίστηκε κάπου εκεί, δίνοντας μια ολοκληρωμένη και σταθερή εμπειρία Android. 

Στον αντίποδα, το iOS φαίνεται πως είχε πιο σκληρή δουλειά απέναντι του, μιας και η τεράστια κοινότητα του Symbian δεν θα μπορούσε να προσπεραστεί εύκολα από μια συσκευή και μόνο. Η μεριά του Android το κατάφερε πανεύκολα, λόγω των πολλών εταιριών που το υιοθέτησαν, η Apple όμως με τα εκάστοτε iPhone ανά έτος ήταν σε δυσκολότερη θέση, δεδομένης και της τιμής των iPhones. Παρ'όλα αυτά όμως, στα τέλη του 2012 και με την έλευση του iPhone 5 βλέπουμε να ξεπερνά το «πάλαι πότε» ισχυρό λειτουργικό της Nokia, την εποχή μάλιστα που οι Φινλανδοί τελειοποιούσαν την στρατηγική τους πάνω στα Windows Phone smartphones, καταργώντας ουσιαστικά το Symbian και με μόνη επιλογή συσκευής το 808 PureView. 

Μιλώντας για τα Windows Phone τώρα, βλέπουμε πως παρουσιάζουν μια ελαφριά άνοδο, σταθερή μεν, αλλά μικρή. Οι αναφορές όλων των οίκων λένε πως θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το Symbian στα μέσα του 2014, σε αυτό όμως θα πρέπει να συντελέσει και η ίδια η Microsoft, αλλά και οι εκάστοτε εταιρίες που το υιοθετούν. Μιλάμε για ένα λειτουργικό υπερβολικά ελαφρύ και με πάρα πολύ καλή απόκριση, το οποίο όμως έχει τιμολογηθεί περισσότερο από όσο θα έπρεπε, μιας και είναι ακόμα πολύ νέο στην αγορά. Μια ακόμα εταιρία όμως που επίσης παρουσίασε κάτι νέο, η BlackBerry, διαθέτει επίσης μικρό μερίδιο αγοράς στα τόσα χρόνια και μάλιστα εμφάνισε ελαφρά πτώση από πέρυσι, κάτι που ευελπιστεί να αλλάξει ωστόσο, μέσω του BB10 OS. Ήδη άλλωστε έχει παρουσιάσει ικανά δείγματα συσκευών, με τα Z10 και Q10 να «κλέβουν» την παράσταση και να είναι «talk of the town» για βδομάδες, ελπίζοντας πάντα σε ένα δυναμικό comeback της εταιρίας. 

Φυσικά, η έρευνα κινείται σε στοιχεία ενεργοποιημένων συσκευών και όχι σε διαθέσιμες προς πώληση από την γραμμή παραγωγής και μετά, οπότε είναι ένα ικανό δείγμα του hype που είχε δημιουργήσει το Symbian στα 15 και πλέον χρόνια ζωής του. Οι ενέργειες της Nokia σαφώς και είναι προσωπικές, κανείς δεν μπορεί να επέμβει σε αυτές αν δεν είναι πρόεδρος ή μέτοχος, όμως οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και συνήθως, λένε την αλήθεια. Σαν λειτουργικό είχε πολλά να δώσει ακόμα, αν βελτιωνόταν την κατάλληλη εποχή για να παραμείνει ανταγωνιστικό. Ένα μεγάλο λάθος ήταν η καθυστερημένη υιοθέτηση της αφής ως κύρια φύση κινητών, ειδικά όταν τελειοποιήθηκε το Android που βασίστηκε ολοκληρωτικά σε αυτή. Πριν το N8 (2010) κανένα touch κινητό της δεν είχε το «κάτι» για να τραβήξει τους χρήστες σε αυτά. Υλοποιήσεις όπως το N97, το 5800 αλλά και όλα τα S60v5 touch δεν ήταν για οθόνες αφής, το λειτουργικό τους ποτέ δεν σχεδιάστηκε για αφή. 

Την εποχή λοιπόν που η Nokia «μπήκε στο παιχνίδι», το Android άρχισε να το σαρώνει, πιάνοντας την «στον ύπνο». Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή, μιας και κάπου εκεί υιοθετήθηκαν τα Windows Phone και ο Stephen Elop ήρθε στην προεδρία, αλλάζοντας την πορεία της Nokia. Η έλευση του Lumia 800 το Νοέμβριο του 2011 έκοψε πωλήσεις από το Symbian, αρχίζοντας το τέλος του Symbian μεν, αλλά δεν κατάφερε να το κάνει σε βαθμό που θα επέτρεπε ανάπτυξη στα μερίδια των Windows Phone. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις υψηλές τιμές, τις περιορισμένες αναβαθμίσεις και την αλλαγή κώδικα ανά γενιά (Windows 7, Windows 8), θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα «καταδικασμένο να πεθάνει» OS. Είναι όμως; 

Δεδομένης της απουσίας του Symbian λοιπόν από το «ρόστερ» της Nokia, τα Windows Phone καλούνται να αποδείξουν πως μπορούν να τα καταφέρουν, αλλά και πως μπορούν να την κρατήσουν ζωντανή ως αυτόνομη εταιρία. Το αν θα τα καταφέρουν φυσικά θα το δείξει μονάχα ο χρόνος, ο οποίος «πιέζει» όλο και περισσότερο τους Φινλανδούς, όπως το ίδιο πιέζει και το οικονομικό κομμάτι, που μόνο ισχυρό δεν είναι. Μετά και την παύση της χρηματοδότησης από την Microsoft, τα πράγματα προβλέπονται δυσκολότερα, μιας και η εταιρία που παρέχει το λογισμικό της Nokia θέλει τα λεφτά της πίσω. Λεφτά που είναι ορισμένα ασχέτως πωλήσεων, οπότε καταλαβαίνουμε πως το 2013 είναι χρονιά-«τελικός». Μένει να δούμε το πως θα τελειώσει αυτή η ιστορία και φυσικά, αν θα τα καταφέρει ή όχι μια εταιρία-καμάρι της Σκανδιναβίας, αλλά και της Ευρώπης.

Σχόλια