To Ubuntu πρόκειται να αποτελέσει την βάση για την αρχιτεκτονική μιας διανομής Linux, η οποία θα αναπτυχθεί και θα υποστηρίζεται από την κινεζική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι η Canonical θα πρέπει να συνεργαστεί με την Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας της Κίνας και το κέντρο Λογισμικού και Ανάπτυξης Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων προκειμένου να αναπτύξουν μια κινεζική έκδοση της δημοφιλούς διανομής Linux.
Η Canonical την Πέμπτη που μας πέρασε ανακοίνωσε ότι αυτό το λογισμικό θα βοηθήσει την Κίνα να αποκτήσει ένα ευέλικτο, ανοικτό, ευρέως διαδεδομένο και τυποποιημένο λειτουργικό σύστημα.
Η διευθύνων σύμβουλος της Canonical Jane Silber άφησε να εννοηθεί ότι μέσω της συνεργασίας αυτής οι τοπικές επενδύσεις θα ανθίσουν και η στενή συνεργασία τους με την παγκοσμίου επιπέδου διανομή θα προσφέρουν μια ιδιαίτερη εξοικείωση τόσο στο λογισμικό όσο και στο hardware, ιδιαίτερα χρήσιμη για την υλοποίηση και προώθηση κινεζικών προϊόντων σε άλλες χώρες.
Η πρώτη διανομή υπό αυτό το καθεστώς θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2013 και θα φέρει το όνομα Ubuntu Kylin ενώ στην επόμενη έκδοση του [13.04] το Ubuntu θα περιλαμβάνει κινεζικές μεθόδους εισαγωγής, κινέζικα ημερολόγια και ενσωμάτωση διαφόρων άλλων χαρακτηριστικών στο dashboard.
Σε μελλοντικές εκδόσεις θα δούμε και υπηρεσίες για την επεξεργασία πληρωμών σε τράπεζες και online αγορές μαζί με την προσθήκη δημοφιλούς κινεζικού λογισμικού για την επεξεργασία φωτογραφιών και επεξεργασία εγγράφων.
Απόφαση της Κίνας είναι να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους στην ανάπτυξη του Linux, έχοντας έντονη την επιθυμία να απογαλακτιστεί από τις δυτικές εταιρείες, σύμφωνα με ένα πενταετές σχέδιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Φυσικά επειδή το λογισμικό είναι ανοιχτού κώδικα είναι απίθανο η Κίνα να καταφέρει να προσθέσει τυχόν “πίσω πόρτες” που θα μπορούσαν να μετατρέψουν το Ubuntu σε κατασκοπευτική πλατφόρμα, χωρίς να το αντιληφθεί η παγκόσμια κοινότητα Linux.
Ας μην ξεχνάμε ότι στην Κίνα υπάρχει υπηρεσία “κλώνος” του γνωστού Skype, που κατασκοπεύει τους χρήστες και τα κρατάει αρχεία με πληροφορίες σχετικά με τηλεφωνήματα, θέμα ευαίσθητο σε ένα τόσο καταπιεστικό κράτος. Το λογισμικό αυτό αποτελεί συνεργασία μεταξύ των τοπικής εταιρείας TOM Online και της Microsoft.
Με τον πληθυσμό της να αγγίζει το 1.34 δις, η Κίνα είναι σίγουρα η μεγαλύτερη αγορά desktop λειτουργικών συστημάτων στον κόσμο από πλευράς χρηστών και με τον Mark Shuttleworth στο τιμόνι της Canonical, που θέλει το Ubuntu εγκατεστημένο σε όσο το δυνατόν περισσότερα υπολογιστικά συστήματα γίνεται, μάλλον “το γλυκό” θα δέσει για τα καλά.
Και άλλα έθνη όμως έχουν αναπτύξει τοπικές εκδόσεις του Linux όπως η Βόρεια Κορέα, η οποία έφτιαξε το Red Star OS [KDE] για να απεξαρτηθεί ως έθνος από τα Windows και τον καπιταλιστικό εφιάλτη της Microsoft.
To Red Star OS μπορείτε, με κάθε επιφύλαξη, να το βρείτε εδώ ή σε ανάλογο link διότι δεν υπάρχει επίσημη ιστοσελίδα.