Loading...

Ubuntu: Πίσω από την λέξη

  • Άρθρο του Unknown
  • at 4/28/2012 -


Ubuntu είναι μια Αφρικάνικη λέξη που εκφράζει τις έννοιες “ανθρωπιά” και “αλληλεγγύη”.

Είναι “η πίστη σ' ένα παγκόσμιο δεσμό προσφοράς που συνδέει όλη την ανθρωπότητα”.


Ένας ανθρωπολόγος πρότεινε το ακόλουθο παιχνίδι σε μια ομάδα παιδιών της φυλής Ξόζα στην Αφρική: Τοποθέτησε ένα καλάθι γεμάτο με φρέσκα φρούτα κάτω από ένα δέντρο. Στη συνέχεια τους είπε ότι όποιος φτάσει πρώτος το καλάθι σε έναν αγώνα δρόμου, θα είναι ο νικητής και θα κερδίσει όλα τα φρούτα.

-Καθώς έδωσε το σήμα για να ξεκινήσει ο αγώνας, ολόκληρη η ομάδα ένωσε τα χέρια και έτρεξε ενωμένη και στη συνέχεια κάθισε και απόλαυσε το έπαθλο από κοινού.
Όταν τους ρώτησε γιατί είχαν κάνει αυτό το πράγμα, αφού τους είχε προσφερθεί η δυνατότητα να είναι ένας μόνο ο τελικός νικητής, τα παιδιά απάντησαν:
“Ουμπούντου” – πώς θα μπορούσε ένας από εμάς να είναι ευτυχισμένος (να αισθάνεται χαρούμενος), ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε απόγνωση, δυστυχισμένοι;
-Ubuntu, στον πολιτισμό των Xhosa σημαίνει: “ΕΙΜΑΙ….ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ.”


Πιο ελεύθερη και συνηθισμένη απόδοση είναι το ως “ανθρωπιά προς τους άλλους” (“humanity towards others”).

Η λέξη ανήκει στο λεξιλόγιο των Ζουλού μα και άλλων φυλών και είναι διαδεδομένη σε ολοκληρη την ήπειρο, ωστόσο κατάγεται από τη Νότια Αφρική.

Ίσως η πιο σωστή της ερμηνεία είναι το: "Είμαι αυτό που είμαι λόγω αυτού που όλοι είμαστε". αποδίδοντας την οικουμενικότητα των πράξεων του καθενός μας που επηρεάζουν ολόκληρο το σύμπαν.

Κάτι αντίστοιχο με αυτό που λέμε πως το φτερούγισμα μια πεταλούδας στη Κίνα, είναι ικανό να προκαλέσει ένα σεισμό στην Αμερική.

Ίσως αρκετοί να θυμόσαστε και το δημοφιλές ενσωματωμένο βιντεοκλίπ που είχαν οι πιο παλιές εκδόσεις της διανομής, με τον Νέλσον Μαντέλα, τον ηγέτη της Νότιας Αφρικής, να εξηγεί τη σημασία της λέξης:


Αυτός και ένας από τους λόγους που ο Mark Shuttleworth, ιδιοκτήτης της εταιρίας Canonical που υποστηριζει τη διανομη κατάγεται από τη Νότιο Αφρική και το βασικό moto του Ubuntu είναι το: "Linux για ανθρώπινα όντα" (“Linux for human beings”).



H λέξη Ubuntu και η όλη φιλοσοφία που υπάρχει σε αυτή τη λέξη είναι βαθεια ριζωμένη στη φυλή των Ζulu. Μάλιστα ο τότε αποφυλακισμένος ηγέτης Νέλσον Μαντέλα, τη προωθούσε, καθώς όπως είπαμε η λέξη αυτή έχει ολοκληρη κοσμοθεωρία και ιστορία αιώνων και αναρίθμητων γενεών πίσω της.




Σχόλια