Loading...

Ανάκτηση προνομίων (privileges) του admin account

  • Άρθρο του Neumann
  • at 12/26/2012 -


Σε όλα τα συστήματα Mac είναι εγγενώς διαθέσιμο ένα admin account, που δημιουργείται κατά το setup του OS X. Μέσω του admin account λοιπόν ο χρήστης του μηχανήματος αποκτά προνόμια ή δικαιώματα αν προτιμάτε για διαχείριση του συστήματος κατά την κρίση του.

Όμως, μετά από ένα OS X upgrade ή από κάποια μείζονα μεταβολή στην διάταξη του συστήματος, μπορεί το admin account να απογυμνωθεί από τα προνόμια του με συνακόλουθη αδυναμία για μεταβολή ενός αριθμού ρυθμίσεων του συστήματος.

Όπως, για παράδειγμα, να μην γίνεται πλέον αποδεκτό το admin passsword για εγκατάσταση εφαρμογής, ή για κάποια αλλαγή στο σύστημα.

.

Πηγαίνετε λοιπόν  > System Preferences > Users & Groups και αν το σχετικό box δεν είναι τικαρισμένο, επιβεβαιώνεται ότι το account έχει αλλοιωθεί.


Το θέμα ανακύπτει σποραδικά, ενώ μπορεί να αντιμετωπιστεί με επαν-ενεργοποίηση του OS X setup assistant. O assistant λοιπόν ενεργοποιείται κατά το αρχικό setup του Mac, ενώ με το πέρας της εγκατάστασης δημιουργεί ένα κρυφό (hidden) αρχείο επονομαζόμενο “.AppleSetupDone”. Κάθε φορά λοιπόν που το σύστημα κάνει boot, ελέγχει για την παρουσία αυτού του αρχείου και εφ’ όσον το εντοπίσει παρακάμπτει τον setup assistant.

Συνεπώς, διαγράφοντας το αρχείο “.AppleSetupDone” επαν-ενεργοποιείται ο setup assistant οπότε μπορείτε να προβείτε σε αποκατάσταση των προνομίων του admin account ή ενδεχομένως σε δημιουργία ενός νέου admin account που θα κληρονομήσει τα προνόμια του παλιού.

➤ Διαδικασία :

1. Reboot σε Single User Mode

Restart το μηχάνημα με πατημένα τα πλήκτρα cmd-S που θα σας οδηγήσει σε ένα terminal command prompt. Αυτό το mode δηλαδή σας φορτώνει σαν “root” user με πλήρη δικαιώματα πρόσβασης σε κάθε παράμετρο του συστήματος μέσω ένός command-line interface. Θα δείτε λοιπόν να τρέχουν γραμμές και στο τέλος θα δείτε την οθόνη.


2. Ορίζετε το file system σε εγγράψιμο

Εγγενώς, σε boot σε Single User Mode, ο δίσκος είναι σε κατάσταση read-only mode, ενώ για να επιτραπούν οι αναγκαίες εγγραφές πληκτρολογείτε την εντολή και Enter·

mount -uw /

3. Διαγράφετε το κρυφό αρχείο “.AppleSetupDone”

Για να το κάνετε, πληκτρολογείτε την εντολή και Enter.

rm /var/db/.AppleSetupDone

Δεν θα δείτε να τρέχει κάτι, πλην ενός νέου prompt όπου πληκτρολογείτε “reboot” για restart του συστήματος οπότε θα αναδυθεί ο startup assistant και τρέχετε την διαδικασία για δημιουργία του νέου admin account, όπως περιγράφεται στον οδηγό(με επουσιώδεις διαφορές στο Mountain Lion).

(Screen shot : credit Topher Kessler)

Με το πέρας της διαδικασίας, log in στο account, πηγαίνετε  > System Preferences > Users & Groups για διαχείριση του προβληματικού admin account. Αφού αυτό το account δεν είναι πλέον administrator, τικάρετε το box “allow the user to administer this computer”, οπότε το account πρέπει να ενεργοποιηθεί και πάλι.


Σε αποτυχία, καθαρίζετε όπως περιγράφεται παρακάτω την database του account και την ανά-δημιουργείτε ακριβώς “ως έχει”, ενώ προηγούμενα μεριμνάτε για ένα Time Machine backup.

1. Διαγράφετε το προβληματικό account

Στα Users & Groups, click το λουκέτο, πιστoποιηθείτε με το password που δώσατε στον καινούριο λογαριασμό, επιλέγετε το προβληματικό account και click [-]. Το σύστημα θα ζητήσει πιστοποίηση και διάφορα άλλα, όπου επιλέγετε “not change the home folder” και “remain in the Users folder”.


2. Αναζητείτε το home folder

Πηγαίνετε Macintosh HD > Users folder και βεβαιωθείτε ότι το home folder είναι άθικτο.


3. Ανά-δημιουργείτε το admin account

Δημιουργείτε ένα νέο admin account (η διαδικασία είναι η ίδια με αυτή του εφεδρικού admin account), όπου χρησιμοποιείτε ακριβώς τα ίδια “Full Name” και “Account name” του προβληματικού account.


Έτσι, το σύστημα θα αναγνωρίσει το home folder του προβληματικού account, θα σας ενημερώσει ότι ήδη υφίσταται ένα home folder. Ακολουθείτε τις οδηγίες στη οθόνη για ρύθμιση του νέου account ώστε να κληρονομήσει τις ρυθμίσεις του προβληματικού account και τελειώσατε.


Σχόλια

Αρθρογράφος

Άρθρο του Neumann

Gadget-ακιας με ιδιαίτερη προτίμηση στο κλειστό (?) τεχνολογικό οικοσύστημα της Apple...