Loading...

Πως να φτιάξετε deb πακέτα από τον κώδικα (source)

  • Άρθρο του Unknown
  • at 5/23/2012 -

Αφορμή γι’ αυτό το άρθρο, στάθηκε μια συζήτηση που είχαμε τις προάλλες με τον Σαλιχ, όσο αφορά την δημιουργία ενός πακέτου deb, από τον κώδικα κάποιας εφαρμογής/πακέτου.

Θα χει τύχει να συναντήσετε κάποιες φορές κάποιες εφαρμογές η κάποια άλλα δευτερεύοντα πουν δεν έρχονται με κάποιο εκτελέσιμο αρχείο, να κανουμε δηλαδή διπλό κλικ επάνω του και να το τρέξουμε.
Εδώ λοιπόν θα δούμε το πως μπορούμε να μετατρέψουμε τον κώδικα μιας εφαρμογής σε εκτελέσιμο deb πακέτο για Ubuntu, Mint, Debian και παράγωγες διανομές.
Ο τρόπος που θα δώσουμε ειναι ο ένας από τους δυο που υπαρχουν, αυτός μέσω τερματικού. Ο άλλος ειναι με κάποια κλικ, μέσα από γραφικό περιβάλλον, με την εφαρμογή Debreate, τ’ οποίο το έχουμε ήδη πει στο παρελθόν.




-Πρώτα πρέπει να εγκαταστήσουμε όλα τα αναγκαία που χρειάζονται για compilation από τον κώδικα. Δώστε λοιπόν την παρακάτω εντολή, ώστε να τα περάσετε στα γρήγορα:

osarena code
sudo apt-get install checkinstall autotools-dev build-essential
-Τώρα υποθέτοντας, ότι έχετε ήδη κατεβάσει το source πακέτο που θέλετε, μετακινηθείτε στον φάκελο που βρισκεται, χρησιμοποιώντας την εντολη cd.
osarena code
cd source-directory
-Στη συνέχεια, δώστε μια-μια, τις παρακάτω εντολές, για να το κάνετε compile και να δημιουργήσετε το deb πακέτο σας:
osarena code
1
2
3
./configure
make
sudo checkinstall
Συνήθως θα σας ζητηθεί να εισάγετε κάποιες λεπτομέρειες για το .deb πακέτο σας. Στο τέλος, το πακέτο του Debian θα δημιουργηθεί στο source directory σας.
Αυτό ήταν και μην απογοητευτείτε αν δεν το καταφέρετε με την πρώτη η σε όλα τα πακέτα που θα προσπαθήσετε να μετατρέψετε.

βέβαια πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και όλες σχεδον οι σύγχρονες διανομές, έχουν τα έτοιμα πακέτα τους, μα όχι και λίγες οι φορές που θα συναντήσουμε πακέτα διαθέσιμα μόνο με source (τον κώδικα τους, δηλαδή).
Βέβαια ο παραπάνω, δεν ειναι ο μοναδικός τρόπος, υπαρχουν και άλλοι, με μάλλον μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, ωστόσο ειναι το πιο εύκολο και προσιτό, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν και να πειραματιστούν.
Καλή επιτυχία…


Σχόλια