Loading...

Kubuntu 12.04 LTS

  • Άρθρο του Unknown
  • at 5/05/2012 -


Προετοιμασία Εγκατάστασης
  1. Στα μηχανήματα που έχουν δυο δίσκους, δοκιμάστηκε η εγκατάσταση αρχικά στον δεύτερο, με πρώτο λειτουργικό τα Windows. Στην περίπτωση του Laptop, επελέχθη η συνύπαρξη των δυο λειτουργικών στον ίδιο δίσκο.
  2. Σε όλα τα παραπάνω μηχανήματα η προηγούμενη έκδοση του Kubuntu [11.10] λειτουργούσε σχεδόν απρόσκοπτα.
  3. Επελέχθη ο καθαρός τρόπος εγκατάστασης, όπου ήταν εφικτό.Σε μια περίπτωση ωστόσο δοκιμάστηκε η αναβάθμιση, τα συμπεράσματα της οποίας θα αναφερθούν παρακάτω.
Διαδικασία Εγκατάστασης


Πρόβλημα : Σε καμία από τις εγκαταστάσεις σε δεύτερο δίσκο, ενώ ολοκληρωνόταν σωστά, δεν εκκινούσε το Linux, όσες φορές κι αν έγιναν. Αυτό γιατί το GRUB θεωρούσε σωστό να εγκατασταθεί από μόνο του στον δεύτερο δίσκο, κι έτσι ξεκινούσαν αυτόματα τα Windows. Το πρόβλημα δε, λύθηκε με λήψη και εγκατάσταση του Alternate CD -το οποίο με την σειρά του έχει άλλα μικροπροβλήματα.
Ωστόσο πριν από την επιλογή της λύσης αυτής δοκιμάστηκε η αναβάθμιση με ανεπιτυχή αποτελέσματα καθώς, ενώ ξεκινούσε και γινόταν λήψη όλων των αρχείων γινόταν εγκατάσταση 4 στοιχείων και το σύστημα ζητούσε επανεκκίνηση με αποτέλεσμα την “καταστροφή” του γραφικού περιβάλλοντος.Πρέπει να σημειωθεί πως η αναβάθμιση δοκιμάστηκε πολλές φορές με “καθαρό” σύστημα [πλήρης εγκατάσταση αναβαθμίσεων προ δοκιμής, μη χρήση εξωγενών αποθετηρίων κ.ο.κ.] αλλά το αποτέλεσμα ήταν πάντα αποτυχημένο.
Bug : Στην περίπτωση που ο χρήστης επιλέξει να εγκαταστήσει το Kubuntu χωρίς να το δοκιμάσει, έχοντας επιλέξει ως γλώσσα εγκατάστασης τα Ελληνικά, δεν θα μπορέσει να γράψει στα Ελληνικά το όνομα του καθώς δεν υποστηρίζονται. Αντ’ αυτού θα βλέπει σύμβολα – πρόβλημα που ωστόσο δεν υπάρχει στην εγκατεστημένη έκδοση όπου τα Ελληνικά υποστηρίζονται πλήρως.
Προσπερνώντας τα ανωτέρω, με τον τρόπο εγκατάστασης να μην έχει αλλάξει καθόλου ως προς την εμφάνιση, το μόνο σχόλιο που θα μπορούσε να γίνει είναι πως τώρα πια είναι σχετικά ταχύτερη η αντιγραφή και η λήψη των ενημερώσεων κατά την διάρκεια της εγκατάστασης, χωρίς ωστόσο να λείπουν τα “νεκρά” σημεία όπου ο χρήστης δεν καταλαβαίνει τι γίνεται καθώς βλέπει μπροστά του μόνο μια μπάρα με το προοδευτικό [σε %] μήνυμα “Εγκατάσταση του βασικού συστήματος” από ένα σημείο και μετά – ενώ στην αρχή της εγκατάστασης αναφέρονται ποια στοιχεία λαμβάνονται. Ίσως θα έπρεπε να ανανεωθούν και οι καρτέλες που εναλλάσσονται στην διάρκεια της εγκατάστασης για να περιλαμβάνουν ακόμα περισσότερες χρηστικές πληροφορίες.

Παρατηρήσεις Υποστήριξης Διαθέσιμου Υλικού σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση
  1. Το πρόγραμμα εγκατάστασης έκανε λήψη, κατά την διάρκειά του, του ιδιοταγούς οδηγού της NVIDIA [κάτι που ακόμα δεν συμβαίνει με τις AMD κάρτες]. Ακόμα και χωρίς την χρήση του ιδιοταγούς οδηγού ωστόσο η NVIDIA είναι πολύ καλύτερη και, το κυριότερο, πιο σταθερή σε σχέση με την AMD και με χρήση των “ελεύθερων” οδηγών για μια ακόμη φορά. Τουλάχιστον αυτή τη φορά γίνεται λήψη νεότερης,σχετικά, έκδοσης FGLRX driver [ισοδυναμεί με την 12.4] χωρίς να λείπουν τα προβλήματα [που θα αναφερθούν παρακάτω].
  2. Παρ’όλο που υπάρχει επίσημη αναφορά για bug που αφορά την έλλειψη του RTL8187 driver και θα λυθεί στην 12.04.1, το AirLive 1600 USBμέχρι και αυτή την στιγμή δουλεύει άψογα, χωρίς τα προβλήματα αποσυνδέσεων που αντιμετώπιζε στην προηγούμενη έκδοση.
  3. To TV Tuner του 1ου υπολογιστή αντιμετώπιζε πρόβλημα στη λήψη του πρώτου μπουκέτου της Digea [Alpha,ANT1,Alter,m.tv] το οποίο οφειλόταν σε time-out κατά την σάρωση αλλά και απώλεια του αρχείου firmware, ακόμα κι αν ο χρήστης το “τοποθετούσε” χειροκίνητα στον φάκελο firmware. Υποτίθεται πως θα είχε επιλυθεί αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.
  4. Υποδειγματική ωστόσο είναι η υποστήριξη και της Audigy, πέραν της Terratec – απέχει παρασσάγγας από τους οδηγούς που παρέχει η Creative για τα Windows [ίσως θα έπρεπε να παίρνει και ιδέες...].
Η πρώτη επαφή
Χωρίς ριζικές οπτικές ανανεώσεις από την προηγούμενη έκδοση, το KDE 4.8 εμφανίζεται λιτό και απέριττο κατά την πρώτη επαφή του [τα widgets είναι προσθήκη του συντάκτη].

Το καλύτερο χαρακτηριστικό του KDE όμως, είναι η παραμετροποίηση του. Έτσι, χωρίς ιδιαίτερο κόπο μπορεί κανένας να φτάσει σε πολύ καλύτερο, από το αρχικό, οπτικό αποτέλεσμα.


Προσθήκες / Ανανεώσεις

Ο Muon Updater [Update Manager] είναι μια χρήσιμη επιστροφή καθώς διαχωρίζει τον Διαχειριστή Πακέτων από αυτή την διαδικασία και έτσι επιτυγχάνεται πιο γρήγορα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορεί επίσης να ρυθμιστεί για αυτόματη εγκατάσταση, στο παρασκήνιο, των σημαντικών ενημερώσεων ασφαλείας.
Πρέπει εδώ να αναφερθεί ωστόσο πως ο χρήστης πρέπει να ενεργοποιήσει χειροκίνητα το αποθετήριο των Συνεργατών της Canonical καθώς εξ’ορισμού είναι απενεργοποιημένο. Αν βέβαια ο χρήστης θέλει, μπορεί να ενεργοποιήσει και τις Ενημερώσεις πριν την επίσημη κυκλοφορία [κι αυτές, εξ'ορισμού, απενεργοποιημένες].


Ο Rekonq, ο προεπιλεγμένος περιηγητής ιστού έφτασε στην έκδοση 0.9.1 και πλέον είναι πολύ πιο σταθερός, αν και ακόμα αντιμετωπίζει μικροπροβλήματα κυρίως ως προς την εμφάνιση συγκεκριμένων ιστοσελίδων.


Ο Amarok δηλώνει παρών με την έκδοση 2.5, που δείχνει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα σταθερότητας που είχε χωρίς -ωστόσο- κάποια νέα συναρπαστική δυνατότητα.


Ανανεωμένο εμφανίζεται και το Κέντρο Λογισμικού, με πολλές νέες εφαρμογές [όπως το XBMC] διαθέσιμες προς εγκατάσταση με… δυο κλικ. Εδώ εξαιρείται το Skype, καθώς ακόμα κι όταν ενεργοποιηθεί το αντίστοιχο αποθετήριο, απαιτείται εγκατάσταση μέσω γραμμής εντολών.



Στο Κέντρο Λογισμικού, επίσης, θα βρει κάποιος την ανανεωμένη σουίτα γραφείου Calligra.


Εφόσον κάποιος δεν ικανοποιηθεί με τον Rekonq ως προεπιλεγμένο περιηγητή ιστού, μπορεί να χρησιμοποιήσει τον Firefox [ο οποίος είναι πραγματικά ταχύτατος στην έκδοση 12 που παρέχεται].

Επίλογος



Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, o driver που παρέχεται για την AMD είναι σχετικά πρόσφατος [ισοδυναμεί με τον 12.4] ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που παρουσιάζεται όταν κάποιος αλλάζει το μέγεθος ενός παραθύρου και ξαφνικά… χάνεται το περιεχόμενό του. Ωστόσο, και παρά τις πολλές προσπάθειες του γράφοντα, δεν κατέστη δυνατή η λήψη ενός στιγμιοτύπου που θα το πιστοποιούσε. Ευτυχώς το πρόβλημα δεν γίνεται τόσο σοβαρό ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Kubuntu [κάτι που συνέβαινε στην έκδοση 11.10].
Εν κατακλείδι, το Kubuntu 12.04 κάνει -σωστά- βήματα μπροστά. Με αναβαθμισμένο τον τομέα της ταχύτητας [κάτι που, κατά παράδοξο τρόπο και σε ότι αφορά τους τρείς υπολογιστές που χρησιμοποιήθηκαν κατά την δοκιμή, είναι πιο εμφανές στον πιο αργό (AMD Athlon) και όχι τόσο στους υπόλοιπους] αλλά και λιγότερα σοβαρά σφάλματα [με εξαίρεση κάποια Segmentation Faults] δείχνει να γίνεται ένα στιβαρό περιβάλλον εργασίας που μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιήσει.
Ο υπογράφων μπορεί να πεί με χαρά πως το Media Center PC του τώρα είναι τόσο απλό ως προς το στήσιμο που, δύσκολα – τουλάχιστον στον συγκεκριμένο υπολογιστή – θα δοκιμάσει κάποιο άλλο λειτουργικό [εκτός από το... Kubuntu 12.10


Πηγή

Σχόλια