Κάπου στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2011, οι εξελίξεις οδήγησαν στο τέλος του προζεκτ MeeGo που αφορούσε ένα Linux based λειτουργικό σύστημα για μικρές συσκευές.
Ο λόγος αυτού ήταν η εξαγορά της Nokia που μαζί με την Intell, ανέπτυσσαν το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα, το οποίο η Nokia πρόλαβε και πέρασε σε κάποιες συσκευές της, ενώ ήδη υπήρχε σε ηχοσυστήματα και άλλες συσκευές αυτοκινήτων.
Την Nokia διαδέχθηκε η Samsung η οποία ένωσε το όλο πρότζεκτ με την ονομασία BadaOS που ανέπτυσσε, με το MeeGo και έτσι δημιουργήθηκε και άρχισε να εξελίσσεται το Tizen, από τις στάχτες του MeeGo.
To Tizen, θα είναι Ανοιχτού Κώδικα και όπως ο προκάτοχος του, θ’ ανήκει στο Linux Foundation, μα ΔΕΝ θα είναι η εξέλιξη του MeeGO. Θα του μοιάζει σε κάποια σημεία, θα χρησιμοποιήσει αρκετά στοιχεία του, μα θα είναι κάτι εντελώς νέο. Η ανάπτυξη του είναι σαφέστατη: HTML5 που είναι και το μέλλον.
Λίγο καιρό αργότερα και στις αρχές του 2012, διέρρευσαν και οι πρώτες εικόνες, από το νέο και υπό κατασκευή λειτουργικό σύστημα Tizen.
Έτσι σιγά-σιγά το Tizen παρουσίασε μόλις πριν λίγες ημέρες (30/4/12), την πρώτη έκδοση του.
Οι στόχοι του ειναι μικρές συσκευές κάθε είδους (smartphones, tablets, netbooks, smart TVs, GPS, και βέβαια σε συσκευές για αυτοκίνητα).
Η πρώτη αυτή έκδοση έχει την κωδική ονομασία: Larkspour με διαθέσιμο τον πηγαίου κώδικα του λειτουργικού,καθως και των εργαλείων ανάπτυξης του (SDK), τα οποία τρέχουν τόσο σε Linux και Windows.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την 7η Μαΐου στο (πρώτο) συνέδριο παρουσίασης του Tizen.
Nα θυμίσουμε, ότι το Tizen, τελεί υπό την αιγίδα του Linux Foundation.
-Απολαύστε το και στο βιντεακι:
Σαφώς και το Tizen, έχει την δυναμική να μπει σφήνα στην αγορά και να προτιμηθεί από πολλές κατασκευαστριες εταιρείες, καθώς εν αντίθεσή (αυτή την στιγμη), με τους ανταγωνιστές του, έχει την δυνατότητα να προσφέρει ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα.
Βέβαια μεγάλη σημασία, θα έχει και η ανάπτυξη των εφαρμογών, ειδικά γι’ αυτό.