Mε την έλευση των Gnome 3 και Unity έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα και ανάμεσα τους και η δυνατότητα αλλαγής εμφάνισης του desktop μας.
Αν και το Ubuntu, στις Ρυθμίσεις Συστήματος, έχει την επιλογή Εμφάνιση, απ’ όπου μπορούμε να αλλάξουμε θέμα και εικονίδια, εν’ τούτοις υστερεί σε κάποια σημεία:
-Αλλάζει καθολικά το θέμα, χωρίς επιλογές για εικονίδια, κέρσορα, πλαίσιο παραθύρου και μπορείτε να αλλάξετε θέματα που έχετε εγκαταστήσει μόνο σαν διαχειριστές (root), είτε εγκαθιστώντας τα μέσω κάποιου αποθετηρίου (όπως το Orion, για παράδειγμα) η άλλα που κατεβάζετε και πρέπει να τα εγκαταστησετε σαν διαχειριστές στον σχετικό φάκελο (/usr>/share>/icons).
Βέβαια αυτό μπορεί να γίνει εύκολα και από τον πιο αρχάριο, προσθέτοντας κάποια extensions στον Ναυτίλο File Manager που συν τ’ άλλα έχουν και την επιλογή στο δεξί κλικ, για άνοιγμα σαν διαχειριστής (root).
Από την άλλη ακόμα και εκεί, δεν ειναι σοφό να επεμβαίνουμε και σίγουρα ειναι πολύ πιο βολικό να τα έχουμε στον προσωπικό μας φάκελο που δεν χρειαζόμαστε δικαιώματα διαχειριστή.
-Επομένως, ας δούμε τις διαδικασίες για τα πως:
- Εγκαθιστούμε νέο θέμα εμφάνισης
- Εγκαθιστούμε νέο σετ εικονιδίων
- Εγκαθιστούμε νέο κέρσορα για το mouse
- Πως τα επιλέγουμε για το desktop μας
- Πως προσαρμόζουμε τον launcher, ως προς την απόχρωση/μέγεθός
- Πως αλλάζουμε διαστάσεις από ένα wallpaper ώστε να κάτσει πιο καλά στην οθόνη μας
Εγκαταστήστε το απαραίτητο εργαλείο:
Υποθέτουμε ότι έχετε στο σύστημα σας, το GnomeTweak Tooll ή το MyUnity, προκειμένου να επιλέγετε θέμα εικονίδια και την εμφάνιση γενικότερα.
Στα παραδείγματα του παρόντος άρθρου χρησιμοποιούμε τα GnomeTweakTool και MyUnity:
1. Νέο θέμα εμφάνισης
Πρώτα θα χρειαστεί, φυσικά, να κατεβάσετε το θέμα.
Αυτά είναι σε συμπιεσμένα αρχεία. Μόλις κατέβουν, θα τα αποσυμπιέσετε (με δεξί κλικ επάνω τους, έχετε την επιλογή).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάποια θέματα έχουν διπλή συμπίεση, είτε περιλαμβάνουν και διάφορες παραλλαγές (πχ τα Ambiance και Radiance). Επομένως κοιτάξτε τον φάκελό που αποσυμπιέσατε, αν έχει μέσα και άλλα συμπιεσμένα αρχεία, οπότε αποσυμπιέστε και αυτά.
-Μετακινείτε στον κρυφό φάκελο .themess (αν δεν υπάρχει ο φάκελος, τον δημιουργείτε, μη ξεχάσετε την τελεία μπροστά) του Προσωπικού Φακέλου (/home) σας (πατάτε συγχρόνως Ctrl και Η, μετακινείτε εκεί το αποσυμπιεσμένο αρχείο:
-Στη συνέχεια ανοίγετε το tweak (μόνο με τα Tweak μπορείτε) και επιλέγετε το θέμα):
2. Νέο σετ εικονιδίων
H διαδικασία ειναι ακριβώς η ίδια, όπως περιγραφεται παραπάνω, για ν’ αλλάξετε θέμα εμφάνισης.
Η μονή διαφορά, ειναι πως αντί για τον φάκελο .themes, θα επιλέξετε τον φάκελο: .icons (αν δεν υπάρχει τον δημιουργείτε, μη ξεχάσετε την τελεία μπροστά).
Με τον ίδιο τρόπο τα επιλέγετε (μέσω tweak).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάποια σετ εικονιδίων, όπως για παράδειγμα τα Faenza η τα Awoken, θα ήταν καλύτερα να τα εγκαταστησετε από τα αποθετήρια τους, καθώς ενημερώνονται συνέχεια.
3. Νέο κέρσορα
Ακριβώς ίδια και απαραχάραχτα, όπως η διαδικασία για τα εικονίδια. Και τους κέρσορες επίσης τους μετακινείτε στον κρυφό σας φάκελο .icons.
Επίσης τους επιλέγετε μέσω tweak, με τη διαφορά πως μόνο το Gnome Tweak Tool, δίνει αυτή την επιλογή:
Αν αλλάξετε κέρσορα αυτός θα εμφανίζεται μόνο στα παράθυρα εφαρμογών και όχι σε dektop/panel/launcher. Δεν είναι κάποιο πρόβλημα σε εσάς. Κάποιο παλιό bug, απλά.
Επίσης, ενδέχεται κάποια θέματα να μην δείχνουν καλά τις αποχρώσεις των γραμμάτων. Και πάλι δεν είναι δικό σας πρόβλημα, μα πρόκειται για bug.
4. Εμφάνιση launcher
Για να πετύχουμε ακόμα πιο καλό αποτέλεσμα πρέπει να πειράξουμε τον launcher ως προς την απόχρωση που θα έχει το θέμα και το wallpaper που έχουμε επιλέξει.
Στο παράδειγμα μας χρησιμοποιούμε το MyUnity, μα παρόμοια ειναι σε γενικές γραμμές και τα υπόλοιπα Tweaks στις επιλογές.
Αφού το ανοίξουμε, στη καρτέλα: launcher, από την επιλογή: color, κάνουμε κλικ στη μπάρα με το χρώμα και στο πεδίο που υπάρχει βάζουμε το παρακάτω, πατώντας OK μετά:
#1F2223
(ο αριθμός του παραδείγματος είναι τυχαίος, μπορείτε να βάλετε την επιθυμητή σε εσάς τιμή. Το πως αναφέρεται πιο κάτω).
και μετά βάζουμε την δεύτερη επιλογή: Transparency, τέρμα αριστερά, στο 0%.
Βέβαια αυτά ειναι γούστα και ο καθένας μπορεί να το ρυθμίσει ανάλογα τις επιθυμίες του.
-TIP:
Μπορείτε αν θέλετε να παίξετε με τις αποχρώσεις. Δηλαδή για παράδειγμα το θέμα σας έχει κάποια διχρωμία (βαθύ μπλε, στο παράδειγμα), να το μεταφέρετε και στον launher, dash, osd.
Αυτό γίνεται με τον ίδιο τρόπο που περιγράψαμε πιο πάνω, μα αντί για την προηγούμενη τιμή, θα βάλετε την παρακάτω:
#5193D9
To αποτέλεσμα, θα ειναι κάπως έτσι:
Φυσικά μπορείτε να παίξετε με οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή των αποχρώσεων σας θέλετε και για να ορίσετε την τιμή του επιθυμητού χρώματος, ειναι πολύ απλό:
Κάνετε και πάλι κλικ στην επιλογή color του MyUnity που είπαμε πιο πάνω και θα δείτε να έχει, κάτω αριστερά, στο κουτάκι, ένα εικονίδιο σαν σταγονόμετρο.
Κάνοντας κλικ επάνω του, αν το ακουμπήσετε οπουδήποτε, αυτόματα θα αλλάξει την απόχρωση στο κουτάκι και συνεπώς σε όλα τα υπόλοιπα (launher, dash, osd):
Τις αλλαγές τις βλέπετε σε πραγματικό χρόνο και έτσι μπορείτε να πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε την επιθυμητή απόχρωση.
5. Ρύθμιση Wallpaper και επιλογή
Για να έχετε ένα τρίτο wallpaper στο Ubuntu (μα και σε κάθε διανομή/λειτουργικό σύστημα), θα πρέπει αφού τα κατεβάσετε να τα μετακινήσετε σε κάποιον σταθερό φάκελο του συστήματος σας που δεν θα μετακινήσετε.
Μπορείτε για παράδειγμα, να κάνετε έναν φάκελο με τ’ όνομα: wallpapers, μέσα στον φάκελο με τις εικόνες σας και να τα αποθηκεύετε εκεί.
Αυτό επειδή αν μετακινηθεί η εικόνα, την επόμενη φορά που θα ξαναμπείτε στο Ubuntu σας, θα υπάρχει ένα μεγαλο κενό, αντί για φόντο στο desktop σας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αρκετά wallpapers, έρχονται πακέτο, σε αρκετές διαστάσεις οθόνης. Αυτά τα κατεβάζετε με συμπιεσμένο αρχείο και στον αποσυμπιεσμένο φάκελο θα βρείτε τις διάφορες διαστάσεις που πιθανότατα, ανάμεσα τους να ειναι και η δική σας.
Αν όχι επιλέγετε τις πιο κοντινές διαστάσεις.
Αρκετά πακέτα έχουν και διάφορες παραλλαγές του θέματος, συνήθως σε αποχρώσεις.
Επιλογή σαν φόντο:
-Όπως έρχεται το Ubuntu, ο ένας τρόπος για να επιλέξετε κάποιο τρίτο wallpaper που κατεβάσατε, ειναι (αφού το έχετε μεταφέρει στον σταθερό φάκελο που αναφέραμε), ειναι να κάνετε κλικ επάνω του, ώστε να σας ανοίξει με την εφαρμογη προβολής εικόνων και στη συνέχεια, κάνοντας δεξί κλικ επάνω της, έχετε την επιλογή να την ορίσετε ως φόντο της επιφάνειας εργασίας σας
-Βέβαια, αν βάλετε (που το συνιστώ), τα extensions που αναφέραμε στην αρχή, στον Ναυτίλο FileManager, ανάμεσα στα άλλα, έχει και την επιλογή να ορίσετε μια εικόνα, ως wallpaper χωρίς να χρειαστεί να την ανοίγετε, απλά με δεξί κλικ επάνω της έχετε την την επιλογή να την ορίσετε ως φόντο της επιφάνειας εργασίας σας:
-O άλλος τρόπος ειναι από τις Ρυθμίσεις Συστήματος, αν επιλέξετε την επιλογή Εμφάνιση και από εκεί πατώντας το κουμπακι με το συν (+) κάτω από τα wallpapers, θα σας ανοίξει το γνωστό παράθυρο περιήγησης στο σύστημα σας, προκειμένου να πάτε στον φάκελο σας, με τα wallpapers, να επιλέξετε αυτό που θέλετε:
Προσαρμόστε το καλύτερα στις διαστάσεις της οθόνης σας:
Αν το wallpaper που κατεβάσατε δεν είναι στις ακριβείς διαστάσεις της οθόνης σας, τις περισσότερες φορές διορθώνεται πολύ εύκολα.
Επιλέγοντας κάποια εικόνα για φόντο, θα βγει ένα μικρο παραθυράκι με τις επιλογές για “στρετσαριμα” “κεντραρισμα”, “ζουμαρισμα”, κλπ της εικόνας.
Τις περισσότερες φορές είναι εμφανέστατη η επιλογή η θα σας καλύψει η προεπιλεγμένη, μα αν παίξετε λίγο με τις επιλογές, θα βρείτε και το καλύτερο αποτέλεσμα:
-Πιστεύω πως σύντομα θα έρθει και το εργαλείο που θα τα εγκαθιστούμε εύκολα όπως παλιότερα, θέματα, εικονίδια, κλπ.
Είναι ακόμα νέο το Gnome 3 που επάνω βασίζεται και το Ubuntu Unity και σίγουρα κάτι τέτοιο δεν είναι και στις άμεσες προτεραιότητες.