Loading...

Ubuntu, Γιατί να διαλέξω αυτή τη διανομή;

  • Άρθρο του Unknown
  • at 5/29/2012 -

Έχει περάσει ένας μήνας και κάτι από την κυκλοφορία της νέας έκδοσης του Ubuntu και, αν και ο γράφων δηλώνει λάτρης του KDE περιβάλλοντος, η “περιέργεια” για το αν άλλαξαν κάποια πράγματα προς το καλύτερο τον… “κατέβαλλε” κι έτσι δεν αρνήθηκε την ευκαιρία να δοκιμάσει την νέα αυτή έκδοση και να σας μεταφέρει τις εμπειρίες του. Στην αρχή το άρθρο είχε σκοπό να είναι μια παρουσίαση, ωστόσο στην πορεία έγινε πιο “γενικό”, με αφορμή την απλή ερώτηση του τίτλου και εστίασε στα θετικά και τα αρνητικά του ως διανομής με σκοπό να βοηθήσει -αλλά όχι να προτρέψει- κάποιον να κάνει την επιλογή του. Ως “γνώμονας” τίθεται ότι ο χρήστης προέρχεται από τα Windows και καλείται να επιλέξει μια διανομή Linux.
Σκοπός του γράφοντα φυσικά είναι η ερώτηση να μην παραμείνει μόνο στο Ubuntu, αλλά να γίνει κάτι αντίστοιχο με πολλές διανομές.


Τα θετικά

  • Απλότητα εγκατάστασης
Έχοντας δοκιμάσει αρκετές διανομές Linux -κυρίως αυτές που θεωρούνται πιο “φιλικές” στον απλό χρήστη που έρχεται από τα Windows και γι’αυτό εστιάζει στον συγκεκριμένο τομέα η παρουσίαση- ο γράφων θεωρεί πως το περιβάλλον εγκατάστασης του Ubuntu παραδίδει μαθήματα προς τους “ανταγωνιστές”. Το μόνο που χρειάζεται ως “αλληλεπίδραση” είναι να ορίσει ο χρήστης τον δίσκο εγκατάστασης και το όνομά του. Μετά, απολαμβάνει τις επεξηγηματικές κάρτες που εμφανίζονται -ενώ στο παρασκήνιο το σύστημα εκτός από την εγκατάσταση φροντίζει,χωρίς να “ενοχλεί”, να ενημερώνεται πριν καν την πρώτη του εκκίνηση.
  • Εύχρηστο Περιβάλλον Εργασίας
Μετά το πέρας της εγκατάστασης, ένας χρήστης που θέλει να κάνει την δουλειά του θα το καταφέρει με εντυπωσιακά μικρό αριθμό κλικ. Πραγματικά, μπορεί το Unity ως περιβάλλον στη “γέννησή” του να μην ήταν βολικό για πολλούς αλλά -με εξαίρεση το νεότευκτο HUD που έχει μικροπροβληματάκια [ειδικότερα όταν διαχειριζόμαστε φακέλους και λόγω της συνηθισμένης (Alt + Shift) συντόμευσης αλλαγής γλώσσας]- σ’αυτή την έκδοση δείχνει ολοκληρωμένο και αποκρίνεται όπως θα έπρεπε εξ’αρχής. Με την πρώτη εκκίνηση και με ελάχιστο κόπο ο χρήστης συνδέεται στα κοινωνικά δίκτυα, λαμβάνει την αλληλογραφία του και… σχεδόν απολαμβάνει τα πολυμέσα του [αναφορά παρακάτω].
  • Υποστήριξη Υλικού “Out of the Box”
To Linux σ’αυτόν τον τομέα παραδίδει μαθήματα ούτως ή άλλως, καθώς η μόνιμη επωδός των χρηστών Windows είναι… η αναζήτηση των κατάλληλων οδηγών για το υλικό. Ωστόσο το Ubuntu πάει ένα βήμα παραπάνω για τον απλό χρήστη καθώς σε περίπτωση που χρειάζεται κάποιος πρόσθετος οδηγός -επί παραδείγματι κατά την εγκατάσταση- και αν αυτός δεν έχει ληφθεί κατά την διάρκειά της το σύστημα ενημερώνει και η εγκατάσταση είναι θέμα… δυο κλικ. Για πρώτη φορά με την έλευση της έκδοσης 12.04 ωστόσο και οι κάτοχοι AMD καρτών γραφικών απολαμβάνουνσωστής υποστήριξης χωρίς προβλήματα [επιτέλους!].
  • Διαθεσιμότητα Εφαρμογών
Όταν κάτι χρησιμοποιείται από τόσο κόσμο, είναι αναμενόμενο ένα κομμάτι του να συνεισφέρει και στην ανάπτυξή του. Έτσι, το Ubuntu έχει ένα λαχταριστό Κέντρο Λογισμικού που θα ζήλευαν πολλές διανομές. Η χρήση, δε, των εξωγενών αποθετηρίων παρόλο που θα μπορούσε να επιφέρει κινδύνους ασφαλείας προσθέτει ακόμα περισσότερες επιλογές και κάνει τον χρήστη… ευτυχισμένο ως προς τον αριθμό επιλογών που του παρέχονται.
  • Βοήθεια / Τεκμηρίωση / Κοινότητα
Σε συνέχεια της παραπάνω παραγράφου, η βοήθεια που εμπεριέχεται είναι -το λιγότερο- πλήρης ενώ με λίγο κόπο μπορεί κανείς να ανακαλύψει ιστότοπους και forum που θα απαντούν σε κάθε ερώτηση του. Βέβαια, κάθε διανομή έχει το κοινό της και τις αντίστοιχες κοινότητες αλλά κινήσεις όπως το AskUbuntu [όπου ο χρήστης... ρωτά με απλό τρόπο και η κοινότητα ή/και προγραμματιστές του Ubuntu απαντούν] δίνουν σ’αυτή την διανομή ένα μικρό πλεονέκτημα.
Τα αρνητικά
  • Υπερ-απλότητα
Μπορεί παραπάνω να εξυμνήθηκε το περιβάλλον εργασίας για τον απλό χρήστη, αλλά εδώ κρύβεται και το πρόβλημα καθώς ένας προχωρημένος χρήστης θα αναζητήσει κάποια διανομή που θα του επιτρέπει να εμβαθύνει στο σύστημα του για να το διαμορφώσει όπως θέλει. Στον βωμό της “απλότητας”, προφανώς η Canonical αφαίρεσε τον διαχειριστή πακέτων Synaptic και κρατά τις Ρυθμίσεις Συστήματος υπερ-απλουστευμένες.
  • Bugs [αφορούν την έκδοση 12.04]
Κάθε κώδικας έχει και τα λάθη του, ειδικά αν εκτείνεται σε πενταψήφιο [και άνω...] αριθμό γραμμών. Ενώ το Ubuntu δείχνει να διορθώνει τα δικά του σφάλματα σε κάποιους τομείς, υπάρχουν και κομμάτια του λειτουργικού που δείχνουν “προβληματικά”. Ξεκινώντας από το βασικότερο σ’αυτή την έκδοση, στάθηκε αδύνατον να γίνει σωστή εγκατάσταση σε δεύτερο δίσκο [με τον πρώτο να διαθέτει κάποιο λειτουργικό] καθώς το GRUB δεν εγκαθίστατο στον πρώτο δίσκο -όπως θα έπρεπε- με αποτέλεσμα με το πέρας της εγκατάστασης να ξεκινά το πρώτο λειτουργικό [στην περίπτωσή μας, Windows]. Αυτό έγινε σε 4 διαφορετικά μηχανήματα για να απαλειφθεί η πιθανότητα προβλήματος υλικού.
Ένα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα ήταν, στο μηχάνημα της δοκιμής, ο RhythmBox. Εκτελέστηκε μόνο μια φορά και κατόπιν δεν κατάφερε να ανοίξει ποτέ. Στο τερματικό αναφέρεται κάποιο μήνυμα λάθους [Error 1936] αλλά ένας απλός χρήστης απλά θα… πατά το εικονίδιο και θα … περιμένει. Στο μηχάνημα της δοκιμής, επίσης, που είχε ένα ASUS P7131 Hybrid TV Tuner το firmware που χρειαζόταν στο σύστημα για να αξιοποιηθεί εγκαταστάθηκε χειροκίνητα [αν και θα έπρεπε να είχε εγκατασταθεί αυτόματα].
  • Ανεπαρκής Έλεγχος στο Κέντρο Λογισμικού
Αναφέρθηκε παραπάνω ο “θαυμασμός” για τα διαθέσιμα πακέτα στο Κέντρο Λογισμικού, ωστόσο ίσως θα έπρεπε να γίνεται “αυστηρότερος” έλεγχος για το τι εφαρμογές είναι, τελικά, διαθέσιμες στον τελικό χρήστη. Υπάρχουν παραδείγματα εφαρμογών που δεν λειτουργούν [όπως το Me-TV, με τον δημιουργό του να δηλώνει πως θα προσπαθήσει να συμπεριλάβει την επόμενη έκδοση στα επίσημα αποθετήρια] ή υπολειτουργούν [ένα παράδειγμα, GNOME DVB Daemon]. Το συμπέρασμα είναι πως, όπως με λίγα κλικ ο χρήστης απολαμβάνει το σύστημά του, με εξίσου λίγα κλικ μπορεί να το κάνει -το λιγότερο- δύσκαμπτο.
Επίλογος
Κλείνοντας αυτή την “παρουσίαση”, το συμπέρασμα είναι πως … η μαγεία του Linux είναι πως η τελική επιλογή είναι στα χέρια του χρήστη -και υπάρχουν τόσες πολλές που, σίγουρα, καλύπτουν τους πάντες. Σκοπός του συντάκτη είναι να παρουσιάσει, με τέτοιον τρόπο, όσο το δυνατόν περισσότερες.
Σ’αυτόν τον τομέα μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς καθώς μπορείτε, στα σχόλια, να προτείνετε -αν θέλετε- κάποια διανομή για να παρουσιαστεί με αυτόν τον τρόπο.


Πηγή

Σχόλια