Ο νέος CEO της Samsung Electronics, Kwon Oh-hyun, έκανε σαφή τη θέση του πως η εταιρία του θα δουλέψει περισσότερο πάνω στην ανάπτυξη λογισμικού, κάτι που μπορεί να σημαίνει και πιθανή «έξοδο» της εταιρίας από το Android και μετάβαση σε δικό της λογισμικό.
Η συγκεκριμένη κίνηση δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ως προς την ικανότητα της εταιρίας να αναπτύξει λογισμικό (το έχει ήδη κάνει με το Bada), αλλά ως προς το αν είναι σωστή κίνηση. Το Android είναι πλέον απόλυτα διαδεδομένο και αγαπητό σε εκατομμύρια χρήστες, αλλά παρέχεται και με πολλές συσκευές της εταιρίας πλέον (πολλά δημοφιλή και κορυφαία smartphone, tablets, αλλά και στην νέα «ναυαρχίδα» της, το GS III), πράγμα που καθιστά κάπως «αδύνατη» αυτή την κίνηση. Η Samsung όμως επενδύει συνεχώς πολλά στην ανάπτυξη του δικού της OS, κάτι που υποστηρίζει απόλυτα ο Kwon.
Στην πρώτη του ομιλία ως CEO, ο Kwon δήλωσε πως η εταιρία πρέπει να εστιάσει με προσοχή στην διάδοση νέων εμπειριών στους πελάτες της εταιρίας «δυναμώνοντας» της δυνατότητες της σε λογισμικό, εμπειρία χρήσης και σχεδίασης, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Μέσω ενός αποκλειστικά δικού της λογισμικού, η Samsung θα μπορεί να κάνει κυριολεκτικά ο,τι θέλει στο hardware της κάθε συσκευής της, χωρίς να περιορίζεται από προδιαγραφές τρίτων. Επίσης, μια τέτοια κίνηση θα την «απομακρύνει» από τις δεκάδες συσκευές με το ίδιο λογισμικό, κάνοντας την να έχει τη διαφορά ανάμεσα τους.
Όλη αυτή η κατάσταση θυμίζει την περίπτωση της Apple, η οποία δημιουργεί μόνη της το λογισμικό της, πάνω στις δικές της προδιαγραφές hardware. Μπορούμε να πούμε πως θυμίζει ακόμα και τη Research In Motion (RIM), την Palm και τη Nokia, οι οποίες όμως απέτυχαν με τον καιρό. Η Palm «εξαφανίστηκε», η Nokia στράφηκε στα Windows Phone, ενώ μονάχα η RIM προσπαθεί ακόμα να «σταθεί» με δικό της λογισμικό.
Ο λόγος που η Samsung «πιέζεται» να «στήσει» ένα δικό της λειτουργικό, είναι προφανής. Πλέον η Google έχει -και επίσημα- εξαγοράσει την Motorola Mobility, κάτι που σημαίνει πως πλέον θα έχει μεγάλο προβάδισμα στην χρήση των νέων εκδόσεων του Android σε σχέση με τους υπόλοιπους κατασκευαστές. Αν και η Google ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει να είναι ουδέτερη σε ο,τι έχει να κάνει με το Android, η Samsung δεν νιώθει πολύ άνετα με αυτή την εξαγορά.
Τώρα, το αν είναι ή όχι καλή κίνηση όλο αυτό δεν είναι ξεκάθαρο. Πολλοί Android fans προτιμούν αυτή τη «stock» εμπειρία χρήσης, οι κατασκευαστές όμως θεωρούν πως μια διαφοροποίηση θα δούλευε προς όφελός τους. Θα μπορούσε λοιπόν η Samsung να «κάνει το μεγάλο βήμα» και να «χτίσει» το δικό της OS, μιας και έχει όλες τις δυνατότητες για να το καταφέρει.