Loading...

The new iPad (Review)

  • Άρθρο του Neumann
  • at 6/03/2012 -


Το νέο iPad απογοήτευσε όσους περίµεναν µια ριζική αλλαγή στο design. Oι βελτιώσεις του, όµως, είναι ουσιαστικές. Το home button, παρά τις φήμες, παραμένει στη θέση του ενώ, σε αντίθεση με προηγούμενες υλοποιήσεις της Apple, η νέα ταμπλέτα της είναι πιο παχιά (κατά 6 χιλιοστά) και πιο βαριά (κατά 50 γραμμάρια) από τον προκάτοχό της.


Παρόλα αυτά, το iPad τρίτης γενιάς είναι πολύ πιο γρήγορο, ισχυρότερο και διαθέτει την καλύτερη οθόνη που έχουμε δει ποτέ σε tablet. Μπορεί οι Android fans να έχουν 2.048x1.536 λόγους για να μην το συμπαθούν, αλλά η οθόνη του δεν είναι ένας από αυτούς. Με 3,1 εκατομμύρια pixels να στριμώχνονται στην οθόνη των 9,7 ιντσών, τόσο το display
του iPad 2 όσο και των κορυφαίων Android tablets φαντάζουν σαν παιδικές μουτζούρες μπροστά στην ευκρίνεια της νέας Retina.

H συγκεκριμένη οθόνη μετατρέπει την ανάγνωση e-books, το σερφάρισμα στο Internet και την επεξεργασία κειμένων σε μοναδική εμπειρία. Προσφέρει αβυσσαλέο contrast, περισσότερη λεπτομέρεια στις κινούμενες εικόνες και –σύμφωνα με την Apple– κατά 44% καλύτερη απεικόνιση των χρωμάτων.

Μια άλλη αξιοπρόσεκτη βελτίωση έρχεται από τον συνδυασμό του βελτιωμένου διπύρηνου επεξεργαστή A5X, με το τετραπύρηνο chip γραφικών. Η απόδοση στα βίντεο υψηλής ευκρίνειας παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ η μεγάλη διαφορά εντοπίζεται στο gaming. Παίζοντας μια demo εκδοχή του επερχόμενου «Infinity Blade: Dungeons», βιώσαμε μια εμπειρία που δεν απέχει και πολύ από την αντίστοιχη του PS Vita.

Μια εξίσου εντυπωσιακή προσθήκη είναι αυτή της κάμερας iSight στο πίσω μέρος. Με τεχνολογία που παραπέμπει στη φωτογραφική του 4S αλλά με αισθητήρα κατά 3 megapixels μικρότερο, το iSight θα σας χαρίσει εξαιρετικές φωτογραφίες και 1.080p βίντεο αν δεν έχετε πρόβλημα να «πυροβολείτε» με μια ταμπλέτα στο χέρι.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, θα αργήσουμε ακόμα να απολαύσουμε τις ταχύτητες των 4G/ LTE δικτύων. Στα αρνητικά του συγκαταλέγεται, επίσης, η υπερθέρμανση στην πλάτη από αλουμίνιο, καθώς και το γεγονός ότι μια πλήρης φόρτιση της μπαταρίας διαρκεί 6 ώρες! Επίσης, παρά τις διαβεβαιώσεις της Apple περί παρόμοιας αυτονομίας με το iPad 2, διαπιστώσαμε λιγότερες «αντοχές», κυρίως κατά την αναπαραγωγή αρχείων βίντεο.

Είναι αξεπέραστα, όμως, αυτά τα προβλήματα ή μια ματιά στην υπέρλαμπρη Retina οθόνη θα σας κάνει να το ερωτευθείτε παράφορα ξεχνώντας τις όποιες ατέλειες; Η απόφαση είναι αποκλειστικά δική σας...


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ Διπύρηνος Α5X με τετραπύρηνη GPU
ΟΘΟΝΗ 9,7 ιντσών, 2.048x1.536, 264 ppi
ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 16, 32 ή 64GB
ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑ Wi-Fi/n, Bluetooth 4.0, 3.5mm audio, A-GPS, HSPA+, 3G, 4G LTE
ΚΑΜΕΡΕΣ 5MP, 1.080p 30fps (πίσω), VGA (μπροστά)


ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ


ΥΨΟΣ 24,1mm
ΠΛΑΤΟΣ 18,6mm
ΒΑΘΟΣ 9,4mm
ΒΑΡΟΣ 652g (Wi-Fi), 662g (3G)


ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Χαμογελάστε!
H κάμερα iSight καταγράφει full HD
βίντεο με σύστημα σταθεροποίησης
και λαμπερές φωτό στα 5MP.

Sweet home
To home button είναι εδώ.
Το έχουμε συνηθίσει,
άλλωστε...

In your face
H μπροστινή VGA κάμερα αποδεικνύεται ικανότατη
για βιντεοκλήσεις με τον τρόπο της Apple (Facetime)
ή τον τρόπο που οι περισσότεροι προτιμούν (Skype).



Love Εξαιρετική οθόνη. Αναβαθμισμένα γραφικά. Πλουσιοπάροχο App Store.

Hate Το βήμα μπροστά από το iPad 2 δεν είναι εντυπωσιακό. Αυξημένος χρόνος φόρτισης.

Η άποψή µας Η πιο καλή ταµπλέτα της αγοράς έγινε ακόµη καλύτερη. Οι βελτιώσεις της δεν κάνουν πάταγο, αλλά είναι αρκετές για να µας δελεάσουν.


FOCUS


Τρία ακόμη ισχυρά όπλα από το στρατόπεδο της Apple

1/ Apple TV
Προικισμένο με A5 chip, το τηλεοπτικό κουτί από το Cupertino προσφέρει αναπαραγωγή full HD υλικού, δυνατότητα mirroring με το iPad και απόλυτη συμβατότητα με το iCloud για προβολή ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών από εκεί. Το «τηλεοπτικό» όνειρο του Steve Jobs υλοποιείται!

2/ OS X Mountain Lion
Βρίσκεται ακόμη σε developers preview φάση, αλλά όλα δείχνουν ότι το επερχόμενο Mac OS θα φέρει την εμπειρία του iOS σε desktops και laptops. Notes, Reminders και iMessage είναι ορισμένες από τις εφαρμογές που θα διαθέτει.

3/ iOS 5.1
Ο ερχομός του κόμισε λίγες αλλά χρήσιμες βελτιώσεις: Ο ήχος κατά την αναπαραγωγή των ταινιών και των τηλεοπτικών σειρών είναι πλέον πιο δυνατός, ενώ έχουν επιδιορθωθεί σχεδόν όλες οι «ανορθογραφίες» στον συγχρονισμό των συσκευών με το iCloud.


EXTRAS


Νέο iPad, νέες εφαρµογές, νέο πανηγύρι για τα fanboys...

iPhoto
Η επίσημη εφαρμογή επεξεργασίας φωτογραφιών της Apple θα μετατρέψει τις λήψεις σας σε αριστουργήματα αισθητικής με δυο-τρία αγγίγματα στην οθόνη.
€3,99

GarageBand
Με την επιλογή Jam Sessions, θα τζαμάρετε παρέα με άλλους τρεις φίλους σας που διαθέτουν iOS συσκευή. Το Smart Strings προσφέρει έτοιμα ορχηστρικά μέρη, ενώ το Note Editor διορθώνει τα πιθανά φάλτσα.
€3,99

iMovie
To απόλυτο εργαλείο για να κάνετε editing στα βίντεο 1.080p που τραβήξατε με το νέο iPad. Η συνεργασία της νέας αυτής έκδοσης της εφαρμογής με το GarageBand είναι άριστη.
€3,99

iWork
Οι business εφαρμογές Pages, Keynote και Numbers απέκτησαν αστραφτερή απεικόνιση και πολλά χρήσιμα extras. Με αυτό το «πακέτο», μπορείτε άνετα να κάνετε τη δουλειά σας μέσω iOS.
€7,99 (έκαστο)


Σχόλια

Αρθρογράφος

Άρθρο του Neumann

Gadget-ακιας με ιδιαίτερη προτίμηση στο κλειστό (?) τεχνολογικό οικοσύστημα της Apple...