Loading...

Γιατί να κυκλοφορήσει η Apple ένα iPad mini;

  • Άρθρο του Neumann
  • at 7/05/2012 -


Χθες η Bloomberg επανέφερε στο προσκήνιο τις φήμες για την κυκλοφορία μικρότερου iPad mini στις 7.85 ίντσες με την Wall Street Journal σήμερα να επιβεβαιώνει και αυτή με τη σειρά της τις φήμες αυτές. Συγκεκριμένα, και τα δύο δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κυκλοφορία της συσκευής τον Οκτώβριο κάτι που σημαίνει ότι η παραγωγή του iPad mini θα πρέπει να ξεκινά σιγά-σιγά εάν η Apple θέλει να έχει διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες εν όψει της γιορτινής περιόδου των Χριστουγέννων που ακολουθεί.
Γνωρίζουμε, ωστόσο, πολύ καλά ότι οι διαρροές πρωτότυπων συσκευών από τη γραμμή παραγωγής είναι σύνηθες φαινόμενο και έχει συμβεί και στο παρελθόν αρκετές φορές, οπότε μια ένδειξη για το αν το iPad mini υφίσταται και θα κυκλοφορήσει σύντομα είναι η διαρροή κομματιών. Μέχρι στιγμής, δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο -που να έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι fake- και αν δεν γίνει μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ίσως, και να σημαίνει ότι η Apple μπορεί να περιμένει μέχρι του χρόνου.
Όσον αφορά το θέμα της βασικής ερώτησης του γιατί η Apple να κυκλοφορήσει ένα iPad mini οι Rene Ritchie και John Gruber δηλώνουν ότι πολύ απλά όλα είναι θέμα κέρδους και αν η Apple μπορέσει να βγάλει κέρδος από αυτό, τότε θα το κάνει. Σκεφτείτε ότι η Apple κατασκευάζει το iPad στις 9.7 ίντσες και έχει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από τους ανταγωνιστές της που κατασκευάζουν tablet στις 7 ίντσες. Δεν θα ήταν δύσκολο, συνεπώς, να βγάλει κέρδος από ένα iPad mini στα $199 (με μια μεγαλύτερης χωρητικότητας έκδοση στα $249).
Ας έχουμε, ακόμα, υπόψιν ότι το φημολογούμενο αυτό iPad mini αναμένεται να έχει οθόνη 7.85 ιντσών ανάλυσης 1024×768. Ο τρόπος κατασκευής αυτής της οθόνης είναι πλέον πολύ εύκολος για την Apple γιατί γνωρίζει να την κάνει από το πρώτο iPhone (ο τρόπος που κατασκευάζονται οι οθόνες είναι ότι από μεγάλα κομμάτια κόβονται μικρότερα. Η οθόνη 7.85 ιντσών και ανάλυσης 1024×768 είναι ίδια με αυτή του 3GS που κατασκευάζεται ακόμα και σήμερα και απλώς στο εργοστάσιο αντί να κόβονται τα κομμάτια στα 480×640 και τις 3.5″ θα κόβονται στα 1024×768 και τις 7.85″).
Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι στην κατηγορία των 7 ιντσών δεν υπάρχει ουσιαστικά ανταγωνισμός για την Apple. Το Kindle Fire πωλείται μόνο στις ΗΠΑ ακόμα ενώ το Nexus 7 σε τρεις χώρες και εκτός ΗΠΑ δεν θα διαθέτει πρόσβαση σε μουσική, περιοδικά ή τηλεοπτικές σειρές στο Google Play. Εάν το iPad mini κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο χωρίς αμφιβολία θα διεισδύσει σε πολύ περισσότερες χώρες και με πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο του App Store και iTunes Store καθιστώντας το σαφώς πολύ πιο προσιτό στους καταναλωτές.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Άρθρο του Neumann

Gadget-ακιας με ιδιαίτερη προτίμηση στο κλειστό (?) τεχνολογικό οικοσύστημα της Apple...