Loading...

Γιατί τα διαγραμμένα αρχεία μπορούν να ανακτηθούν και πως μπορείτε να το αποτρέψετε (Μέρος 2ο)

  • Άρθρο του Unknown
  • at 10/15/2012 -
 

Γιατί τα διαγραμμένα αρχεία δεν διαγράφονται αμέσως

Αν αναρωτιέστε γιατί ο υπολογιστής σας, απλά, δεν διαγράφει τα αρχεία όταν τα διαγράφετε, η απάντηση είναι απλή. Η διαγραφή ενός δείκτη και η σήμανση του χώρου ως ελεύθερου είναι μια εξαιρετικά γρήγορη λειτουργία. Σε αντίθεση, η διαγραφή ενός αρχείου με αντικατάσταση των δεδομένων του, διαρκεί πολύ περισσότερο. Για παράδειγμα, αν διαγράψετε ένα αρχείο 10GB, αυτό θα γίνει σχεδόν στιγμιαία. Ενώ, για να διαγράψετε πραγματικά τα περιεχόμενα του αρχείου, μπορεί να διαρκέσει αρκετά λεπτά – ακριβώς όσο θα έπαιρνε για να γράψετε 10GB στον σκληρό σας δίσκο. 

Για αύξηση στην απόδοση και εξοικονόμηση χρόνου, τα Windows και άλλα λειτουργικά συστήματα δεν διαγράφουν τα περιεχόμενα ενός αρχείου όταν αυτό διαγράφεται. Αν θέλετε να σβήσετε εντελώς τα αρχεία όταν τα διαγράφετε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο εξειδικευμένο εργαλείο wipe.

Οι Solid-State δίσκοι λειτουργούν διαφορετικά. Τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει για δίσκους SSD. Όταν χρησιμοποιείτε ένα TRIM-enabled SSD (όλοι οι σύγχρονοι SSD υποστηρίζουν TRIM), τα διαγραμμένα αρχεία, σβήνονται αμέσως και δεν μπορούν να ανακτηθούν. Αυτό συμβαίνει διότι στις μνήμες Flash (όπως οι SSD), τα δεδομένα δεν μπορούν να αντικατασταθούν – για να εγγραφούν νέα δεδομένα, τα περιεχόμενα της μνήμης flash πρέπει πρώτα να διαγραφούν.

Το λειτουργικό σύστημα διαγράφει τα αρχεία αμέσως και έτσι επιταχύνει τη διαδικασία εγγραφής στο μέλλον. Αν δεν διαγράφονταν τα δεδομένα ενός αρχείο αμέσως, θα έπρεπε αυτό να συμβεί πριν από την εγγραφή νέου αρχείου στο μέλλον. Αυτό θα έκανε την εγγραφή δεδομένων στους SSD πολύ πιο αργή ως διαδικασία.



Σχόλια