Loading...

Η iOS 6 και η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων

  • Άρθρο του Neumann
  • at 7/23/2012 -

Αν και πολλές φορές είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με τις αναφορές εταιρειών ασφάλειας προσωπικών δεδομένων, σήμερα μια νέα έρευνα έλαβε το φως της δημοσιότητας από την BitDefender υπογραμμίζοντας, μέσω άλλων, πόσο σημαντικό είναι το σύστημα προστασίας των δεδομένων μας που εφαορμόζει η Apple με την έλευση της νέας αναβάθμισης. Ξεκινώντας με την επίσημη διάθεση της iOS 6 οι χρήστες θα ερωτώνται κατά πόσο θα επιτρέπουν την πρόσβαση εφαρμογών σε δεδομένα όπως επαφές, ημερολόγια, υπενθυμίσεις και φωτογραφίες. Ωστόσο μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα η BitDefender ισχυρίζεται πως το 18.6% των 65,000 iPhone εφαρμογών που έλαβαν μέρος στην έρευνα, έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των επαφών της συσκευής ενώ το 41% μπορεί να πάρει δεδομένα τοποθεσίας.
Ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό όμως προκαλεί το γεγονός πως το 57.5% των εφαρμογών κρυπτογραφεί αυτά τα δεδομένα ούτως ώστε να μην είναι έυκολη η πρόσβαση τους.
Ο Κύριος Ερευνητής Ασφαλείας της BitDefender Catalin Casoi αναφέρει:
“It is worrying stored data encryption on iOS apps is low and location tracking is so prevalent. Without notification of what an app accesses, it is difficult to control what information users give up… “We see a worrying landscape of poor user data encryption, prevalent location tracking and silent, unjustified, Address Book access.”
Σχετικά με το θέμα της έρευνας της BitDefender υπάρχει και μια εφαρμογή για iOS που αποτρέπει αυτού του είδους την επέμβαση στα δεδομένα μας με το όνομα Clueful, το οποίο πολύ πρόσφατα αποκλείστηκε από το App Store. Η εν λόγω εφαρμογή ήταν διαθέσιμη από τον Μάιο αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το γεγονός πως η Apple επιτρέπει την μέχρι και τώρα ύπαρξη εφαρμογών των οποίων τις ιδιότητες αναφέραμε και παραπάνω και επέλεξε να αφαιρέσει το Clueful.  Η BitDefender αναφέρει στο blog της ότι ακόμη ερευνά τα αίτια μια τέτοιας αναίτιας απομάκρυνσης της εφαρμογής από το App Store.
Μετά από διαμαρτυρία πολλών οργανώσεων καταναλωτών αλλά κει κυβερνητικών ομάδων η Apple υποσχέθηκε νωρίτερα αυτή την χρονιά να διορθώσει το πρόβλημα με την ιδιωτικότητα και την προφύλαξη της από τέτοιου είδους εφαρμογές. Η Apple τώρα θα προσθέσει αυτό το κομμάτι στην νέα αναβάθμιση της iOS 6. Πολλές εφαρμογές όπως οι Path και Instagram, έχουν ήδη προβεί στην συμμόρφωση με τα νέα δεδομένα στο θέμα των προσωπικών δεδομένων αλλά και την διαχείριση τους.
Σε μια πρόσφατη beta αναβάθμιση, η Apple περιέγραψε τις αλλαγές που θα έρθουν με την iOS 6:
According to the “Security” section of the release notes:
In iOS 6, the system now protects Calendars, Reminders, Contacts, and Photos as part of Apple’s data isolation privacy initiative.
Users will see access dialogs when an app tries to access any of those data types. The user can switch access on and off in Settings > Privacy.
There are APIs available to allow developers to set a “purpose” string that is displayed to users to help them understand why their data is being requested.
There are changes to the EventKit and Address Book frameworks to help developers with this feature..


Σχόλια

Αρθρογράφος

Άρθρο του Neumann

Gadget-ακιας με ιδιαίτερη προτίμηση στο κλειστό (?) τεχνολογικό οικοσύστημα της Apple...