Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι με το να κάνουμε Root την συσκευή μας, ή να Flashαρουμε μία Custom ROM θα χάσουμε την εγγύησή της.
Η νομική ομάδα του FSFE (La Free Software Foundation Europe) κατέληξε ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία περιγράφει ότι το Root/Flash ΔΕΝ αποτελούν λόγο ακύρωσης της εγγύησης.
Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο του FSFE περιγρέφεται πώς σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1999/44/CE η εταιρία που αρνείται να επισκευάσει μία συσκευή εντός εγγύησης που έχει γίνει Root/έχει αλλαχθεί η ROM, θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι το Root/η Custom Rom ήταν υπαίτια για την βλάβη.
Κάτι τέτοιο (σύμφωνα με το άρθρο) αποδεικνύεται εύκολα, εγκαθιστώντας την εργοστασιακή ROM, και βλέποντας αν το πρόβλημα παραμένει. Αν η εργοστασιακή ROM δεν είναι δυνατόν να εγκατασταθεί τότε το πρόβλημα είναι στο hardware, οπότε πρέπει να γίνει εντός εγγύησης επισκευή.
Επίσης στο άρθρο των νομικών συμβούλων της FSFE αναφέρεται ότι κάθε συσκευή μπορεί να έχει την εθελοντική εγγύηση(voluntary warranty) την οποία ορίζει ο εκάστοτε κατασκευαστής, και την θεσπισμένη εγγύηση (statutory warranty) η οποία ορίζεται από τον νόμο και δεν είναι δυνατόν να παρακαμθεί.
Αν η εθελοντική εγγύηση ακυρωθεί για οποιοδήποτε λόγο, συνεχίζουμε να έχουμε την θεσπισμένη εγγύηση δύο ετών.
Και καταλήγουμε στο εξής:
In case the seller refuses your right to repair or replace the device, you can sue him in a civil litigation and can report the incident to the national authority.
In many European countries such action does not even require hiring a lawyer and is most of the time ensured by consumers associations.
Τhe warranty under this Directive is only applicable inside the European Union and only if you bought the device as a consumer.
Το οποίο θα το μετέφραζα ως εξής:
Αν ο πωλητής αρνηθεί το δικαίωμά σας να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει την συσκευή, μπορείτε να τον μηνύσετε σε αστικό δικαστήριο, και να αναφέρετε το περιστατικό στις αρχές.
Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αυτή η ενέργεια δεν χρειάζεται καν να προσλάβετε δικηγόρο, και τις περισσότερες φορές διασφαλίζεται από ενώσεις καταναλωτών.
Η εγγύηση υπό αυτή την Οδηγία είναι σε ισχύ μόνο στην Ε.Ε. και μόνο αν αγοράσατε την συσκευή ως καταναλωτής
Το άρθρο στο Free Software Foundation Europe έχει γραφτεί από την νομική του ομάδα, και συγκεκριμένα τους Carlo Piana και Matija Suklje. ΔΕΝ είμαι σε θέση να σχολιάσω, ή να πάρω θέση στο θέμα καθότι αφορά νομικά ζητήματα για τα οποία δεν έχω γνώση
Πηγή