Loading...

Μπαταρία και MacBook. Τι πρέπει να κάνω τελικά;

  • Άρθρο του Neumann
  • at 7/13/2012 -


Από τα πρώτα πράγματα που πληροφορείτε κάποιος που αγοράζει ένα φορητό Apple, είναι η διάρκεια της μπαταρίας. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε όλη η σειρά των φορητών, κινείται ανάμεσα στις 5 με 7 ώρες συνεχούς χρήσης και με αντοχή στο χρόνο, 1000 πλήρων κύκλων φόρτισης. Αυτό ισχύει για όλα τα μοντέλα από το 2009 και μετά. Για τα προηγούμενα έχουμε από 300 έως 500 κύκλους φόρτισης.
Τι είναι όμως ο κύκλος φόρτισης; Όπως μας αναφέρει η Apple :
Κύκλος φόρτισης. Η χρήση και η πλήρης επαναφόρτιση του 100% της χωρητικότητας μιας μπαταρίας ισούται με έναν πλήρη κύκλο φόρτισης.
Και συνεχίζοντας:
Ένας κύκλος φόρτισης σημαίνει η χρήση όλης της ενέργειας μιας μπαταρίας χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει μία και μοναδική φόρτιση. Για παράδειγμα, μπορείς να ακούσεις μουσική με το iPod σου για λίγες ώρες κάθε μέρα, χρησιμοποιώντας τη μισή του ενέργεια και μετά να το φορτίσεις πλήρως. Αν έκανες το ίδιο πράγμα την επόμενη μέρα, θα μετρούσε σαν έναν κύκλο φόρτισης και όχι δύο. Έτσι, θα περνούσαν αρκετές μέρες μέχρι να ολοκληρώσεις έναν κύκλο. Κάθε φορά που ολοκληρώνεις έναν κύκλο φόρτισης, η χωρητικότητα της μπαταρίας μειώνεται ελάχιστα. Ωστόσο, μπορείς να φορτίσεις πολλές φορές το φορητό υπολογιστή, το iPod και το iPhone σου μέχρι η χωρητικότητα της μπαταρίας τους να μειωθεί στο 80% της αρχικής χωρητικότητας*. Όπως και με άλλες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, κάποια στιγμή θα πρέπει να αντικαταστήσεις την μπαταρία.
*Το 80% που αναφέρετε παραπάνω είναι μόλις η μπαταρία ολοκληρώσει τους κύκλους της. Στα νεώτερα μοντέλα τους 1000 κύκλους. Αυτό όμως όπως καταλαβαίνετε δεν σημαίνει πως η μπαταρία θα πάψει να λειτουργεί! Σημαίνει απλά πως θα “κρατάει” λιγότερο.
Μόλις η ένδειξη φτάσει στο 100%, ο υπολογιστής καταναλώνει απευθείας το ρεύμα της μπρίζας, χωρίς να επιβαρύνει ουσιαστικά την μπαταρία. Εδώ, θα μπορούσατε να το αφήσετε έτσι, χωρίς να βγάλετε το καλώδιο (ώστε να δώσετε έναυσμα για έναν νέο κύκυλο). Η ίδια η Apple όμως, δεν συνιστά συνεχή χρήση του φορητού μας με το καλώδιο στο ρεύμα.
Η θέα των κύκλων μιας μπαταρίας, κάνει πολλούς χρήστες να ανυσηχούν υπερβολικά γι αυτή. Κανονικά δεν θα έπρεπε. Το τι θα πρέπει να κάνει ο καθένας μας για την μπαταρία του, πραγματικά είναι τελείως υποκειμενικό, με τόσες διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν. Εξάλλου η μπαταρία θα είναι σίγουρα ένα κομμάτι το οποίο θα αλλαχτεί κάποια στιγμή. Αν αντιληφθεί κάποιος την έννοια του  κύκλου φόρτισης, θα μπορέσει να μειώσει τους άσκοπους μικροκύκλους, τις άσκοπες φορτίσεις δηλαδή. Έτσι το νούμερο των κύκλων που τόσο τον ανυσηχεί, δεν θα αυξάνεται.
Προσωπική μου τακτική:
1. Εάν μπορούμε να έχουμε το φορτιστή συνδεδεμένο, αφήστε το έτσι.
2. Μειώνω στο μέγιστο τα άσκοπα βάλε-βγάλε του φορτιστή.
3. Μία φορά το μήνα μια πλήρης αποφόρτιση και μία πλήρης επαναφόρτιση (0% – 100%). Προσοχή! Δεν είναι ανάγκη για παραπάνω. Η μπαταρίας σας δεν θέλει υπερβολές σε αυτό το κομμάτι, διότι απλά δεν της αρέσει αυτό το κομμάτι!

ΥΓ. ΜΗΝ χρησιμοποιείτε διάφορα προγράμματα για τις πληροφορίες της μπαταρίας (άσκοπο…). Απλά πηγαίνετε στο  –> About this Mac –> System Report –>Power

Σχόλια

Αρθρογράφος

Άρθρο του Neumann

Gadget-ακιας με ιδιαίτερη προτίμηση στο κλειστό (?) τεχνολογικό οικοσύστημα της Apple...