Ένα από τα πλεονεκτήματα των επίσημων ROM και ειδικά αυτών της HTC είναι τα αρχεία .odex τα οποία συνοδεύουν τις εφαρμογές συστήματος. Είναι ένα είδος προσωρινής μνήμης της κάθε εφαρμογής η οποία της επιτρέπει να ανοίγει γρηγορότερα και έτσι να καταναλώνει λιγότερους πόρους, άρα και μπαταρία. Οι περισσότερες custom ROM δε διαθέτουν τέτοιου είδους αρχεία (είναι deodexed δηλαδή), υπάρχουν όμως διάφοροι τρόποι για να τα δημιουργήσουμε σε οποιαδήποτε ROM δεν τα περιέχει και σήμερα θα δούμε τον ευκολότερο.
Λίγα λόγια για τα .odex αρχεία
Στα .odex λοιπόν αποθηκεύεται ένα μέρος δεδομένων που έχουν να κάνουν με τη δομή της αντίστοιχης εφαρμογής (.apk) με την οποία είναι "δεμένα". Αυτά τα δεδομένα βοηθούν τη Dalvik VM στην οποία τρέχουν οι εφαρμογές, να μην ψάχνει κάθε φορά μέσα στο .apk για πληροφορίες. Για να δώσω ένα παράδειγμα είναι σα να εγκαθιστούμε μία εφαρμογή στον υπολογιστή μας και να τοποθετούμε για αυτή μια συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας. Έτσι μπορούμε να την ανοίγουμε γρηγορότερα ενώ θα έπρεπε κανονικά να πάμε "Έναρξη > Όλα τα προγράμματα > Φάκελος εφαρμογής > Εκτελέσιμο εφαρμογής" (δεν είναι ακριβώς αυτό αλλά το περιγράφει πολύ καλά).
Έτσι η συσκευή μας, όταν πατάμε να ανοίξουμε μια εφαρμογή, ψάχνει πρώτα στο .odex και βρίσκει άμεσα τη δομή της εφαρμογής, ενώ μετά ψάχνει στο .apk για να ενεργοποιήσει τις υπόλοιπες υπηρεσίες που μπορεί να μας παρέχει. Έτσι εκκινούν γρηγορότερα οι εφαρμογές μας και καταναλώνεται λιγότερη μπαταρία.
Ερχόμαστε λοιπόν στο μεγάλο ερώτημα: "Γιατί όλες οι ROM είναι deodexed;". Για δύο λόγους:
- Γιατί όταν κάποιος κατασκευάζει μία ROM, δε θέλει απλά να προσθέσει και να αφαιρέσει εφαρμογές αλλά να αλλάξει τη δομή της για να μπορέσει να προσθέσει τα χρώματα που θέλει στο μενού, τα quick toggles στη statusbar και άλλα πολλά. Επειδή λοιπόν τα .odex περιέχουν δεδομένα δομής των εφαρμογών συστήματος, είναι δυσκολότερο να κάνουμε theming σε μια ROM για αυτό και τα διαγράφουμε.
- Για εξοικονόμηση χώρου και απόδοση της ROM σε μικρότερο μέγεθος.
Δεν είμαστε όμως όλοι ROM developer όμως θα θέλαμε αυτή που έχουμε στη συσκευή μας να περιέχει .odex αρχεία. Ο τρόπος είναι πολύ απλός και προϋποθέτει να έχουμε απλά μία rooted Android συσκευή και την εφαρμογή Odex Me, ενώ εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το SytemCleanUp που είδαμε παλαιότερα.
Η διαδικασία
Ακολουθείτε τη διαδικασία με δική σας ευθύνη.
Κατεβάζουμε την εφαρμογή από το νήμα της στο XDA καθώς δεν υπάρχει ακόμα στο Google Play.
Την εγκαθιστούμε κανονικά στη συσκευή μας αφού ενεργοποιήσουμε τις "Άγνωστε Πηγές"στις ρυθμίσεις.
Αφού την ανοίξουμε θα μας ζητήσει δικαιώματα superuser και θα μας εμφανίσει ένα παράθυρο στο οποίο μας λέει αν θέλουμε να δημιουργήσουμε τα .odex αρχεία και απαντάμε με το "Yes".
Η συσκευή θα επανεκκινήσει και θα μας εμφανίσει την πληροφορία "Το Android αναβαθμίζεται" (ή κάτι παρόμοιο), το οποίο σημαίνει οτι ανακατασκευάζει τη Dalvik cache.
Μόλις δούμε τη lockscreen, η διαδικασία έχει τελειώσει.
Θα δείτε πως οι εφαρμογές συστήματος όπως οι "Κλήσεις" και τα "Μηνύματα" ανοίγουν πλέον γρηγορότερα. Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε οτι η διαδικασία λειτούργησε, πηγαίνοντας με τον File Explorer μας στη διαδρομή "/system/app" στην οποία θα δούμε οτι για κάθε αρχείο .apk υπάρχει πλέον και ένα ομώνυμο αρχείο .odex.
Δοκιμάστε το και πείτε μας τη γνώμη σας ανάλογα με τη συσκευή που διαθέτετε.