Loading...

Η Apple έχει γεννητούρια: γνωρίστε ακόμα καλύτερα τον μικρό αδελφό, το «iPad mini»!

  • Άρθρο του Neumann
  • at 10/25/2012 -


Τουλάχιστον για δύο χρόνια κυκλοφορούσαν φήμες επί φημών, στα πολλά πηγαδάκια του Διαδικτύου.

Μετά την εμφάνιση του πρώτου iPad με διάσταση οθόνης 9,7 ιντσών, ακολούθησαν με διαφορά επτά – οκτώ μηνών ταμπλέτες μικρότερου μεγέθους, μεταξύ 7 και 8 ιντσών περίπου από ανταγωνιστικές εταιρείες, με τρανά παραδείγματα τις συσκευές Kindle της Amazon και Galaxy Tab της Samsung. Η πρώτη έλαβε θερμή υποδοχή από το καταναλωτικό κοινό, καθώς ταυτίστηκε με την ανάγνωση βιβλίων – ενώ προσφερόταν σε λίαν ελκυστικά χαμηλή τιμή (συγκρινόμενη πάντα με τον ανταγωνισμό), η δεύτερη όμως όχι δεν τα πήγε απλώς καλά, απεναντίας οι πωλήσεις ήταν αμελητέες.

Εντούτοις, η Samsung όπως και άλλες πολλές ταμπλέτες από (δεύτερης – τρίτης «κατηγορίας») εταιρείες, δεν πτοήθηκαν και μαζί με την Amazon, συνέχισαν την παροχή νέων μικρών ταμπλετών. Λόγω αυτής της αυξημένης κινητικότητας στην αγορά των μικρών ταμπλετών, οι φήμες οργίαζαν για μια επικείμενη είσοδο-επίθεση της Apple και σε αυτή την κατηγορία φορητών συσκευών.


Από την άλλη όμως, η Apple παρέμενε -πεισματικά κατά πολλούς- να προσφέρει το iPad και τις μετέπειτα εκδόσεις του, στην ίδια διάσταση των 9,7 ιντσών – γεγονός που αντί να καταπραΰνει την φημολογία, αντιθέτως την φούντωνε. Μέχρι που η Apple ανταποκρίθηκε. Και η ανταπόκριση ανακοινώθηκε εχτές, Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012, ακούγοντας στο όνομα «iPad mini».

Ο νέος αδελφός στην οικογένεια των iPad, που φέρει τον χαρακτηρισμό «mini», είναι αυτό ακριβώς:
μια μικρότερη μορφή του «μεγάλου» συγγενή, που δεν ελλείπεται σε τίποτα από όσα έχει συνηθίσει ο κόσμος να λαμβάνει, από το μεγαλύτερο σε μέγεθος μοντέλο.


Η διάσταση της οθόνης του iPad mini, είναι στις 7,9 ίντσες (σε αντίθεση με τις 7,85 ίντσες που σχεδόν ορκιζόταν ο απανταχού δημοσιογραφικός κορμός ότι θα έχει), με ανάλυση 1024x768.


Σε αυτό το σημείο να κάνουμε μια διευκρίνηση, καθώς πολύς κόσμος θα αναρωτηθεί «γιατί δεν είναι Retina η οθόνη του iPad mini, όπως και στο μεγάλο iPad;» - η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή: γιατί δεν χρειάζεται Retina ανάλυση, ώστε η οθόνη να αποδίδει ποιότητα σε μόλις 7,9 ίντσες. Ή αν θέλετε καλύτερα, το υλικό που υπάρχει διαθέσιμο αυτή τη στιγμή, όπως οι ιστοσελίδες του Διαδικτύου, οι διάφορες εφαρμογές και πολλά παιχνίδια (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων στις 2 τελευταίες κατηγορίες), δεν εκμεταλλεύονται την Retina ανάλυση των 2048x1536 γραμμών του μεγάλου iPad.


Βέβαια, στα βιβλία φαίνεται μια κάποια διαφορά, όμως εδώ είναι ακριβώς το μεγάλο στοίχημα της Apple, με το iPad mini: η «μικρή» ταμπλέτα, απευθύνεται κυρίως στις μικρότερες ηλικίες καθώς το μέγεθος είναι περισσότερο πρακτικό για αυτές, στον γυναικείο πληθυσμό (που τον ενδιαφέρει μια μικρότερη συσκευή που χωράει καλύτερα σε μια γυναικεία μοδάτη τσάντα), σε σχολικό περιβάλλον για τους μαθητές (ευκολότερος χειρισμός), αλλά και σε όποιον είναι «βιβλιοφάγος», καθώς το μικρότερο βάρος, των μόλις 308 γραμμαρίων βολεύει τα μέγιστα όταν ο χρήστης κρατάει την ταμπλέτα με το ένα του χέρι. Όμως δεν είναι υποχρεωτικό ο υποψήφιος αγοραστής να ανήκει σε κάποια από τις προαναφερθείσες κατηγορίες που στοχεύει η Apple, αφού τα προσφερόμενα οφέλη της μικρής ταμπλέτας, μπορούν να τα απολαύσουν όλοι χωρίς περιορισμούς, απλά σε πιο «μικρή» έκδοση σε σχέση με το «μεγάλο» iPad.



Συνοψίζοντας λοιπόν, έχουμε το νέο iPad mini, το οποίο δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από τον μεγάλο του αδελφό, διότι πολύ απλά δεν τον ανταγωνίζεται, αλλά τον συμπληρώνει. Και μέσα στην συμπληρωματική φιλοσοφία, μεγάλο ρόλο έχει φυσικά η τιμή – η οποία ξεκινάει από τα 329 δολάρια για το μοντέλο iPad mini 16GB με Wi-Fi και ανεβαίνει κατά 100 δολάρια για τα 32GB, 200 δολάρια για τα 64GB, ενώ όσοι επιθυμούν ασύρματη διαδικτύωση 4G, θα πρέπει να προσθέσουν 130 δολάρια σε κάθε μοντέλο. Η έλευση των συσκευών στα αμερικάνικα καταστήματα θα λάβει χώρα στις 2 Νοεμβρίου, ενώ για το μοντέλο με 4G ασύρματη τεχνολογία, θα διατεθεί στα μέσα του ίδιου μήνα. Όσο για τις χώρες που θα διατεθεί, παρόλο που είναι πολλές, με την «πανέμορφη» οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η Ελλάδα, όπως και στην ανακοίνωση του iPad Retina (δηλαδή το iPad 3ης γενιάς), λάμπει δια της απουσίας της. Οπωσδήποτε θα έρθει και στα δικά μας μέρη το iPad mini, αλλά επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί κάποια πληροφορία, ούτε για ημερομηνία – ούτε για τελική τιμή.


Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του iPad mini, δεν προσδοκούν μνείες και βραβεία «δύναμης», καθώς τέτοιας νοοτροπίας σχεδιασμός, δεν ανήκει σε μια συσκευή μικρού μεγέθους, επειδή δεν τον...χρειάζεται! Χρησιμοποιείται το κεντρικό τσιπ του iPad 2, δηλαδή το «Α5» δύο πυρήνων, το οποίο μια χαρά μπορεί να «κινήσει» τα γραφικά, που αποδίδονται από την οθόνη των 7,9 ιντσών με ανάλυση 1024x768 γραμμών. Οι κάμερες είναι των 5MPixel με εγγραφή βίντεο 1080p πίσω, και των 1.2MPixel με βίντεο 1280x720 (ή αλλιώς 720p) μπροστά, για ακόμα πιο ποιοτικές βιντεο-συνομιλίες (έως τώρα όλα τα iPad είχαν μπροστά απλή κάμερα με ανάλυση 640x480).

Παράλληλα, οι ασύρματες τεχνολογίες προσφέρουν διασύνδεση άκρως ικανοποιητική: Wi-Fi n αυξημένης ταχύτητας (2.5GHz και 5GHz), Bluetooth 4.0, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και το μοντέλο με 4G LTE ασύρματη διαδικτύωση. Επίσης, οι κλασικοί αισθητήρες κάνουν για άλλη μια φορά την εμφάνισή τους: γυροσκόπιο τριών αξόνων, επιταχυνσιόμετρο, ψηφιακή πυξίδα και αισθητήρας αναγνώρισης περιβάλλοντος φωτισμού (το δε μοντέλο 4G επιπλέον δέκτη a-GPS και GLONASS).


Παραμένοντας στα περί διασύνδεσης, ενσύρματης αυτή τη φορά, έχουμε το νέο βύσμα «Lightning», το οποίο πρωτοσυναντήσαμε στο iPad Retina - αυτός ο νέος τρόπος συνδεσμολογίας, δεν είναι ένα απλό «καλωδιάκι», αλλά μια αρκετά σύνθετη κατασκευή – επινόηση με ειδικό τσιπ στο εσωτερικό του, που μέλλεται να μας δώσει (μέσω τρίτων εταιρειών) πολλαπλές και ποικίλες συσκευές να πλαισιώσουμε το iPad mini. Η Apple, για το Lightning βύσμα προσφέρει στο πακέτο αγοράς, ένα καλώδιο – μετατροπέα για σύνδεση με USB θύρα. Τέλος, η μπαταρία προσφέρει τις κλασικές «iPad» ώρες λειτουργίας, που μας έχει συνηθίσει η Apple εδώ και δύο χρόνια στις ταμπλέτες της: 10 ώρες.


Αυτό λοιπόν είναι το νέο iPad mini – κατά πόσο θα διεισδύσει στην αγορά των μικρών ταμπλετών, αυτό μένει να αποδειχτεί, αυτό που είναι σίγουρο πάντως, είναι ότι, η Apple όταν αποφασίζει να εισέλθει σε μια κατηγορία, δεν το κάνει «ελαφρά την καρδία», απεναντίας έχει οργανώσει ολόκληρη στρατηγική. Αν αυτή αποδειχτεί θετική για την εταιρεία, επειδή οι καταναλωτές θα το έχουν αποφασίσει δια της «ψήφου εμπιστοσύνης» (κοινώς, το αγοράσουν μανιωδώς), ή αντίστοιχα, αποβεί αρνητική μέσω μιας χλιαρής καταναλωτικής αντιμετώπισης, κανένας φορέας τεχνολογικής ενημέρωσης, είτε στο Τύπο – είτε στον ηλεκτρονικό Τύπο, δεν μπορεί να το προλογίσει.


Εμείς, δεν υποδυθούμε την «Κασσάνδρα» προβαίνοντας σε προβλέψεις, καθώς θεωρούμε άτοπη πάσα του είδους τοποθέτηση, απεναντίας αυτό που έχουμε να προτείνουμε, είναι όσοι Έλληνες καταναλωτές (θα) έχουν το απαραίτητο «βαλάντιο», να πιάσουν πρώτα το iPad mini στα χέρια τους, όταν με το καλό εμφανιστεί στα ράφια των καταστημάτων μας, και μόνο τότε, να εμπιστευθούν τον εαυτό τους, ο οποίος είναι ο καταλληλότερος σύμβουλος, για το αν θα «ψηφίσουν» θετικά ή αρνητικά...




Σχόλια

Αρθρογράφος

Άρθρο του Neumann

Gadget-ακιας με ιδιαίτερη προτίμηση στο κλειστό (?) τεχνολογικό οικοσύστημα της Apple...