Loading...

Linux, Τι σου λένε; Ποιά είναι η αλήθεια;

  • Άρθρο του Unknown
  • at 10/12/2012 -

Διαβάζω ανά καιρούς και αρκετά χρόνια τώρα, διάφορα πύρινα άρθρα σχετικά με το Linux. Είτε αυτά το εξυψώνουν, είτε το δυσφημίζουν. Στο 99% των περιπτώσεων σε αυτά τα άρθρα κυριαρχεί η αληθοφάνεια και οι προσωπικές απόψεις του συντάκτη, είτε αυτές είναι με εισαγωγικά, είτε χωρίς αυτά.

Και συνδυάστε αυτές τις δημοσιεύσεις με τις υπόλοιπες που κυκλοφορούν ανά διαστήματα και δείχνουν τα ποσοστά των λειτουργικών συστημάτων.

Βάζοντας όλα αυτά κάτω, αυτό που προκύπτει είναι πως η κοινή γνώμη στην πλειοψηφία, έχει σχηματίσει καποιες λάθος εντυπώσεις.




Ας προσπαθήσουμε να δούμε πιο κάτω καποια από αυτά και όχι μονόπλευρα. Θα δούμε και αυτά τα οποία λένε οι μη συμπαθούντες το Linux, μα και αυτά που ισχυριζονται οι πιο φανατικοί της από δω πλευράς.

To Linux το φτιάχνουν κάτι μαλλιάδες στο γκαράζ τους


Ακριβώς! Είναι άλλωστε πασίγνωστο, πως όλοι οι μαλλιάδες Linux-αδες, έχουν γκαράζ και διαμένουν εκεί, φτιάχνοντας το αυτοκίνητο/μηχανή τους και στο διάλειμμα ξεπετάνε και καποια διανομή.
Μόνο που ο Bill Gates, ο Steve Jobs και άλλοι ακομα εκφραστές του Αμερικάνικου ονείρου στα 80s-90s, δεν δημιούργησαν το Linux, μα δυο άλλα εμπορικά λειτουργικά συστήματα. Και όχι δεν ήταν μαλλιαδες και ναι, τα ξεκίνησαν στο γκαράζ τους.

Και για να σοβαρευτούμε λίγο, επειδή η παραπάνω διάδοση είναι πανηλίθια και προφανώς απευθύνεται σε επισης πανηλίθιους ανθρώπους.

Το Linux καθεαυτό, υπάρχει εδώ και μια εικοσαετία, μα οι ρίζες του είναι ακομα πιο πίσω. Τόσο που προηγούνται από την ανάπτυξη των MS Windows και OSX της Apple που αρχίσανε στα γκαράζ των Gates και Jobs.

Το Linux, ο πυρήνας του, αναπτύσσεται εδώ και είκοσι χρόνια και χρηματοδοτείται από ονόματα κολοσσούς και όχι τυχαία. Δεν είναι αγαθοεργά σωματεία οι διάφορες κατασκευαστριες και άλλες εταιρείες, ώστε να κανουν δωρεές υπέρ του Tux.

Πληρώνουν επειδή το έχουν αναγκη, το θέλουν και το χρειάζονται. Το γιατί, θα το δούμε στην αμέσως επόμενη διάδοση που υπάρχει.

Το Linux είναι για επαγγελματίες


Φυσικά και είναι για επαγγελματίες. Αν δεν υπήρχε το Linux, σε καμία περίπτωση αυτό που βλέπετε να συμβαίνει σήμερα στο διαδίκτυο και αλλού, δεν θα ήταν εφικτό σε αυτό τον βαθμό.

Ρωτήστε την Google, Yahοo, Facebook η ακομα και την Microsoft, μα και ένα σωρό ακομα ονόματα τεράστια, γιατί χρησιμοποιούν και στηρίζουν το Linux.

Να το πούμε πιο απλά; Δεν θα είχες πολλές από τις ευκολίες που εχεις όταν κάνεις την βόλτα σου στο διαδίκτυο, δεν θα είχες την παραμικρή ασφάλεια, δεν θα είχες την παραμικρή ιδιοτικοτητα. Ακόμα δεν θα είχες τα προηγμένα κινητά, ρουτερ και ένα σωρό ακομα συσκευές που κατά κόρον κυκλοφορούν.

Το Linux δεν είναι ασφαλές επειδή έχει ανοιχτό τον κώδικα του


Αυτό όποιος το είπε πρώτος θα πρέπει η να ήταν κάποιος φέρελπις υπάλληλός/στέλεχος της Microsoft η κάποιος με το μυαλό του Γκουφη, δεν εξηγείται αλλιώς.
Η διαφορά σε αυτό, είναι απλά θέμα μαθηματικών.

Αν εξαιρέσουμε την φύση του κάθε λειτουργικού συστήματος και υποθέσουμε ότι έχουμε έναν ιό,ο οποίος μπορεί να κάνει την ίδια ζημιά σε όποιο λειτουργικό σύστημα και αν τρέξει. Σε τέτοια περίπτωση αυτό που προκύπτει, είναι το πόσο σύντομα θα μπορέσει να εντοπιστεί και να αναχαιτιστεί αυτός ο ιός.

Μέχρι τώρα αυτό που έχει αποδειχθεί με πράξεις και όχι με λόγια και ανυπόστατες δημοσιεύσεις, είναι πως στις περιπτώσεις που έχουμε να κανουμε με ανοιχτό/ελεύθερο λογισμικό, το όποιο πρόβλημα μπορεί να γίνει γνωστό και να αντιμετωπιστεί σε ελάχιστα λεπτά η σε λίγες ώρες.

Από την μια έχει να κάνει με την διαφορά στους αριθμούς που αναφέραμε πριν. Επειδή ακριβώς μιλάμε για ανοιχτό και ελεύθερο λογισμικό με διαθεσιμο τον κώδικα του είναι θέμα χρόνου το να εντοπιστεί και να διορθωθεί. Δεν χρειάζονται γραφειοκρατικές η άλλες διαδικασίες. Χιλιάδες μάτια εκεί έξω θα το παρατηρήσουν.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το κλειστό λογισμικό. Από την μια συνήθως, αργεί να γίνει γνωστό. Στη συνέχεια οι άνθρωποι που θα ασχοληθούν να το εξετάσουν είναι λίγοι μισθωτοί προγραμματιστές της εταιρείας.

Ο χρόνος που θα χρειαστούν είναι πολύ περισσότερος και σίγουρα θα είναι δύσκολο να έχουν feedbacks σε ικανοποιητικό αριθμό.

Το ακριβώς αντίθετο το ένα από το άλλο, δηλαδή.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την γενικότερη ανάπτυξη του λογισμικού. Ένα ανοιχτό/ελεύθερο λογισμικό θα αναπτυχθεί ταχύτερα και πλέον θα είναι φιλικότερο στον τελικό χρήστη, καθώς επειδή ο κώδικας του θα ειναι διαθέσιμος και θα ασχοληθούν και άλλοι άνθρωποι, βελτιώνοντας το και δίνοντας τους επιπλέον χαρακτηριστικά.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών είναι τα διάφορα updates. Στο κλειστό λογισμικό, αυτά είναι πιο αραιά και συνήθως επικεντρώνονται στην διόρθωση προβλημάτων ενώ λιγότερα είναι αυτά τα οποία προσθετουν χαρακτηριστικά.

Στο ανοιχτό/ελεύθερο λογισμικό όμως, εκτός από διορθώσεις σφαλμάτων, είτε ελάσσονος, είτε μείζονος σημασίας χαρακτηριστικά, θα δούμε με κάθε (σχεδον) update.

Να το κανουμε πιο συγκεκριμένο αυτό με συγκεκριμένο παράδειγμα;

Ας πάρουμε το Ubuntu και τις LTS εκδόσεις του. Αυτές με την υποστήριξη μακράς διαρκείας σε βάθος πέντε χρόνων. Ίσως στον μέσο χρήστη δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό το πόσο δύσκολο είναι αυτό στην πράξη.

Να εχεις δηλαδή ένα λειτουργικό σύστημα, όπου για πέντε συνεχόμενα χρόνια θα εχεις καταιγισμούς από αναβαθμίσεις οι οποίες θα κρατούν το σύστημα σου σταθερό, ασφαλές και στην αιχμή.

Αυτό σε τόσο βάθος χρόνου, ακομα και η ίδια η Canonical δεν θα μπορούσε να το εγγυηθεί, δίχως την ύπαρξη και υποστήριξη της κοινότητας.


Testing? What’s that? If it compiles, it is good, if it boots up, it is perfect.
Linus Torvalds

To Linux είναι μόνο το 1% παγκοσμίως και γι’ αυτό μπλα-μπλα-μπλα-μπλα…


Δηλαδή αυτό που λένε, είναι πως στα 21 χρόνια ύπαρξης του Linux, κάπου το 2004 με 2005, έπιασε το 0,4% παγκοσμίως, ενώ μέσα στο 2011/2012, κατάφερε να περάσει το 1%.
Σαφώς το παραπάνω προσβάλει την νοημοσύνη μου και με την σειρά μου θα προσέβαλα και την δική σας, αν έμπαινα στην διαδικασια να το σχολιάσω περαιτέρω η να το αναλύσω.
Ας δούμε τι συμβαίνει θεωρητικά, περίπου αυτό το διάστημα (Οκτώβριος 2012):
Ας δεχτούμε το παραπάνω πως είναι κοντά στην πραγματικότητα.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τα παραπάνω αφορούν οικιακούς χρήστες και όχι επαγγελματική χρήση. Είναι σημαντικό να γίνει αυτή η διευκρίνιση. Το γιατί θα το πούμε παρακάτω.

Nα δούμε λοιπόν, τι συμβαίνει εδώ στην πραγματικότητα. Έχετε κάποιον η κάποιους υπολογιστές φορητούς η σταθερούς, σωστά;

Σε κάποιους η σε όλους έχετε περάσει Linux η και Linux, μαζί με τα προεγκατεστημένα Windows, έτσι δεν είναι; Προσωπικά, αυτή την στιγμη εχω στο σπίτι επτά μηχανήματα φορητά και σταθερά με Linux. Μονο Linux (διάφορες διανομές) και ΚΑΝΕΝΑ άλλο λειτουργικό. Τα προ εγκατεστημενα Windows που είχαν καποια εξ’ αυτών των μηχανημάτων ΔΕΝ υπαρχουν πλέον.

Κι’ όμως… Στον πιο πάνω πίνακα, είναι καταγεγραμμένα μόνο τα Windows μηχανήματα. Εννοώ πως δεν ειναι καταγεγραμμένες οι αλλαγές που έγιναν (και πως να είναι άλλωστε;).

Πολλαπλασιάστε αυτό για τον εαυτό σας και για όσους ακομα γνωρίζετε. Προσωπικά μπορώ ν’ αναφέρω τριψήφιο αριθμό με τέτοιες περιπτώσεις. Εσείς;

-Είπαμε όμως πιο πάνω δεν λάβαμε υπόψη την επαγγελματική του χρήση. Και ούτε θ’ αναφέρω τις περιπτώσεις μικρομεσαίων εταιρειών η περιπτώσεις μεμονωμένων κινήσεων από εργαζόμενους, όπου συνήθως αυτές οι αγορές και τα ποσοστά θεωρούνται ως οικιακά desktops.

Πάμε πιο πέρα, σε αυτά που ΔΕΝ λένε, μα όμως συμβαίνει.

Έχετε άραγε, αναρωτηθεί όλα αυτά τα ωραία που απολαμβάνετε στη τεχνολογία, την επιστήμη και σε κάθε άλλο τομέα της καθημερινής ζωής που οφείλονται σε πολύ μεγαλο βαθμό;

Ας μην το κουράσουμε με στατιστικά και αναλύσεις και ας δούμε τι λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιούν οι υπερυπολογιστές (super-computers) σε ολόκληρο τον πλανήτη (για να μην πούμε και έξω από αυτόν).

Στην πρώτη εικόνα αριστερά, βλέπετε τι γινόταν το 2010 (έχουν αυξηθεί ακομα τα ποσοστά του Linux και Unix ως το 2012). Στην δεύτερη την διακύμανση αυτών σε βάθος χρόνου.

Προκύπτει πως ειναι αντιστρόφως ανάλογη με τα παραπάνω του οικιακού desktop. Εύλογος δεν ειναι και ο συνειρμός πως για να υπάρξει στα σημερινά επίπεδα, το λεγόμενο οικιακό desktop, πως είχε κάτι άλλο αναγκη ως βάση και αναγκαια υποδομή; Μα και η ίδια η επιστήμη και η τεχνολογία το ίδιο.

Για δείτε τα:

Ας μην το μακρηγορήσουμε λοιπόν παραπάνω αυτό. Την επόμενη φορά που θα διαβάσετε κάτι ανάλογο, απλά προσπεράστε το.

Και σε όλα αυτά βέβαια, δεν έχουμε υπολογίσει τα κινητά σας τηλέφωνα, τις παιχνιδομηχανές σας η ακομα -ακομα και τα ρουτεράκια σας.


Μα σαν απάνθισμα όλων αυτών, πρέπει να αναφέρουμε την απίστευτη δημοσίευση και (φυσικά) κατά κόρον αναδημοσίευση με την είδηση:
Η Microsoft προσφέρει περισσότερο στον κωδικά του Linux απ’ ότι το Ubuntu και άλλες διανομές!
Αυτή είναι η είδηση τα οποία επιβεβαιώνουν όσα γράψαμε λίγες γραμμές πιο πάνω. Η Microsoft προσέφερε κώδικα στον πυρήνα του Linux, σε ένα συγκεκριμένο σημείο που την αφορούσε. Πριν πούμε αυτό το σημείο, ξέρετε γιατί την αφορούσε (και αφορά); Επειδή της το ζητούσαν οι πελάτες της. Και μεγάλοι, μεγάλοι και μικρότεροι.

Της ζητούσαν να βελτιστοποιήσει την δυνατότητα των Windows να τρέχουν εικονικά (virtual) Linux servers.

Τι; Δεν το ξέρετε πως στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα μηχανήματα που τρέχουν ως βασικό OS τo Windows server, τρέχουν σε εικονική μηχανή Linux server για μεγαλύτερη ασφάλεια, επιδόσεις, δυνατότητες, και, και, και, και….

Αυτό ακριβώς, ηταν και το κομμάτι που… “προσεφερε” η Microsoft στο Linux. Για να μην χάσει χρήματα και πελάτες το έκανε, αφού ασχέτως αν αυτοί είχαν αγοράσει Windows server, επιθυμούσαν για τους πιο πάνω λόγους να τρέχουν εικονικά έναν (η πιο πολλούς) Linux server.

Το τι λέει αυτό, είναι ολοφάνερο από μόνο του…


Και από την άλλη, αν όλα αυτά που βλέπετε η ακούτε να συμβαίνουν και μάλιστα τόσο έντονα την τελευταία πενταετία, ειναι για κάποιο ποσοστό του 1% παγκοσμίως, τότε στα:


Το Linux έχει πρόβλημα με υλικό και drivers

Αλήθεια, πόσες φορές έχει χρειαστεί να εγκαταστησετε driver αναγνώρισης συσκευών σε Linux; Και ναι αλήθεια, λαμβάνοντας ως Linux το σύνολο desktop, γραφικού περιβάλλοντος, εφαρμογών,πυρήνα, πως οι κατασκευαστριες εταιρείες δεν αναπτύσσουν οδηγούς για το Linux, άρα εμμέσως πλην σαφώς δεν ευθύνεται το Linux και οι developer του γι’ αυτό.

Παρ’ ολ’ αυτά ναι, υπάρχει πρόβλημα, τ’ οποίο και εισπράττει ο τελικός χρήστης που στο φινάλε δεν γνωρίζει και δεν τον ενδιαφέρει αυτό, μα βρισκεται αντιμέτωπος με καποιες κακές συμπεριφορές, ορισμένες φορές.

Παρ’ όλο το επίτευγμα που έχει γίνει με τους ανοιχτούς (open/free) drivers, εν’ τούτοις υπάρχει πρόβλημα σε κάποιο ποσοστό χρηστών.

Αυτό όλα δείχνουν πως θ’ αλλάξει και στο άμεσο μέλλον. Πολύ σύντομα δηλαδή.
Οι λόγοι είναι πως (καταρρίπτοντας τον μύθο του 1%) πως γινονται επιχειρηματικές κινήσεις που απευθύνονται άμεσα στο οικιακό desktop Linux.

Είτε είναι εταιρείες όπως η Valve σε πρώτη φάση, μα και άλλες που θα ακολουθήσουν (νόμοι της αγοράς), είτε είναι κατασκευαστριες εταιρείες υπολογιστών και hardware, είτε εταιρείες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο software (εφαρμογες).

Οι κινήσεις ήδη έχουν γίνει, οι πιέσεις έχουν υπάρξει και οι μεγάλες εταιρείες όπως για παράδειγμα Nvidia, ΑMD και Intel, έχουν βρεθεί προ των ευθυνών τους.
Ο κόσμος γνωρίζει την αλήθεια πλέον. Από εκεί και πέρα το Linux μπορεί ν’ αναγνωρισει αυτοματα και με την μια από μίξερ μεχρι αστροπλοίο…

Αυτά που αναφέραμε εδώ καλύπτουν και το θέμα που έχει γίνει καραμέλα στα χείλη η τα πληκτρολόγια κάποιων, πως το Linux υστερεί σε παιχνιδια έναντι των Windows.

Βέβαια την ώρα που συμβαίνουν ολ’ αυτά η τεχνολογία προχωράει και καλώς η κακώς, κάποιοι προστάζουν τις κινήσεις της αγοράς. Έτσι με την τάση που υπάρχει για το cloud, χάρη της επέκτασης του ασύρματου δικτύου και των υψηλών ταχυτήτων, μαζί με τις τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί γι’ αυτό (στην πλειοψηφία τους Ανοιχτού Κώδικα) η πλατφόρμα κλειδί για τα όσα συζητάμε αυτή την στιγμη θα είναι το ίδιο το διαδίκτυο.


Με τα υπάρχοντα δεδομένα όμως πράγματι υπάρχει πρόβλημα τ’ οποίο εμποδίζει την αλματώδη αύξηση του ποσοστού του Linux και την επίδειξη των πραγματικών του διαστάσεων σε όλους τους ανθρώπους.

Το Linux δεν έχει υποστήριξη (support)


Αν εννοείς κάτι σε επίσημη υποστήριξη η οποία συνήθως περιορίζεται σε κάποιο αυτοκόλλητο σε κάποιο σημείο του κουτιού του υπολογιστή με σειριακούς αριθμούς και bar-codes, όχι δεν έχει.

Αν εννοείς ουσιαστική υποστήριξη για επιλύσεις προβλημάτων που αρκετές φορές καίνε τους ανθρώπους, να το δούμε λίγο σε πραγματική βάση:

Πόσες φορές χρησιμοποίησες το επίσημο servis της Microsoft; Και εκτός από ευγενικές απαντήσεις, πόσο άμεση ήταν η ανταπόκριση και η επίλυση;

Και αν υπάρχει και είναι πράγματι αποδοτική, τότε γιατί θησαυρίζουν αλυσίδες (κυρίως) καταστημάτων οι οποίες χρεώνουν αδρά υπηρεσίες οι οποίες αφορούν απλά backups, ανακτήσεις και format;

Άραγε τις φορές που αντιμετώπισες κάποιο πρόβλημα σε Linux σε ποια λυση κατεφυγες;

Προφανώς ρώτησες στο φόρουμ κάποιας κοινότητας (πχ Ubuntu, Mint, κλπ), η σε καποια μεγάλη σελίδα (πχ osarena, linuxinside, κλπ) απλά και όμορφα στην γλώσσα που μιλάς;

Και σε πόσο χρόνο είχες απάντηση τις περισσότερες φορές; Σε καποια λεπτά, άντε σε λίγες ώρες, στην χειρότερη σε μια-δυο ημέρες;

Η αν δοκίμασες σε καποια λίστα ταχυδρομείου, ο χρόνος απάντησης μειώνεται δραματικά πιο πολύ. Κανε μια βόλτα από τις σχετικές λίστες να το εξακριβώσεις και μόνος σου.

Υπάρχει τεράστια διαφορά λοιπόν, μεταξύ αληθινού και αληθοφανούς.

Μα ξέχασα. Αυτοί εκεί στις λίστες και στα forums/blogs, δεν είναι επαγγελματίες.
Άρα; Μην επαναλαμβανόμαστε, αυτές οι απόψεις είναι για τα:

Στο Linux είναι όλα καλά και ρόδινα


Αυτό είναι μια άποψη που παλιότερα διατύπωναν φανατικοί υπερασπιστές του πιγκουίνου.

Κολοκύθια τούμπανο. Φυσικά και υπαρχουν προβλήματα, τόσο στο ίδιο το λειτουργικό, όσο και ανάμεσα στους ανθρώπους.

Αυτό όμως δεν παύει να μην κάνει το Linux ένα προηγμένο λειτουργικό σύστημα που είναι άμεσα “υπαίτιο”, για την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα και την χρησιμοποιούν εμμέσως πλην σαφώς άπαντες. Ακόμα και αυτά τα λειτουργικά συστήματα που δεν είναι Linux.

Εν κατακλείδι


Θα μπορούσαμε αρκετά ακομα ν’ αναφέραμε. Προσπαθήσαμε όμως να μείνουμε στα βασικά που είναι έτσι κι’ αλλιώς τα πιο σημαντικά. Και κυρίως αυτά που δεν λένε.

Το γιατί δεν τα λένε, δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κάποιος. Βλέπετε είναι ένα ζήτημα καθαρά κοινωνικό που έτσι κι’ αλλιώς το αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι.

Συνοψίζεται σε μια λέξη: Προπαγάνδα.

Είναι το ίδιο το σύστημα που το διακινεί ο νόμος του χρήματος και του κέρδους. Το σύστημα που μας έχει επιβάλει πως οι λίγοι πρέπει ν’ αποφασίζουν για τους πολλούς. Και που όλα έχουν γίνει μπάχαλο, στους ανθρώπους υιοθετώντας κάθε αξία τυφλά (πχ καταναλωτισμός, εθνικισμός).

Το Linux βαδίζει και αρκετά έξω από τα όρια αυτού συστήματος. Βλέπετε το Linux και το Ανοιχτό/Ελεύθερο Λογισμικό, δημιούργησαν άθελα τους μια επανάσταση.
Ένα αγκάθι στο πλευρό αυτού του συστήματος. Κάτι που χάλαγε την πιάτσα των λίγων και από την μια μείωνε τα υπερκέρδη τους, από την άλλη ήταν μια φωνή που μίλαγε και αφυπνούσε τους ανθρώπους.

Και αφού όλα μετριούνται σε χρήμα, εχεις αναλογιστεί πόσο θα σου πουλούσαν το λογισμικό και τα υπόλοιπα, αν πριν καποια χρόνια δεν είχαν βρεθεί κάποιοι άνθρωποι να υψώσουν το μεσαίο δάχτυλο σε σύστημα και εταιρείες, δημιουργώντας κάτι εκ του μηδενός και δίνοντας το στους ανθρώπους;

Βill Gates, είχε πει κάτι “μεγαλειώδες” κάποτε:
Το Linux το χρησιμοποιούν αναρχικοί, κομμουνιστές και τρομοκράτες…
Δεν είναι τα ακριβή του (αυτολεξεί) λόγια αυτά, μα είναι αυτό ακριβώς που εννοούσε. Βέβαια το να λέει κάτι τετοιο ο ιδρυτής της Microsoft (που άρχισε την ανάπτυξη του OS που πουλάει στο γκαράζ του), είναι εμφανώς μια δήλωση που κρύβει αρκετά και προφανή πίσω της.
Ίσως το πιο προφανές ακομα και τον φανατικό, ειναι πως υπάρχει εμφανής ανησυχία.
Θα σταθώ όμως, στην λέξη: Αναρχικοί. Και σίγουρα όχι με την διάσταση που της δίνει ο κάθε καλοπληρωμένος “δημοσιογράφος” και παπαγαλάκι του συστήματος, στα ΜΜΕ που εργάζονται και σπείρουν φόβο και προπαγάνδα, μα με την πραγματική διάσταση της λέξης Αναρχία:
Η αναρχία σαν ιδέα, είναι η ίδια η Ουτοπία. Και η ουτοπία, ποτέ δεν θα είναι εφικτή. Ο σκοπός (αν μπορώ να το πω έτσι) της αναρχίας και των αναρχικών ιδεων, πράξεων και στάσεων ζωής, είναι για να οδηγούν συνεχώς ένα βημα μπροστά στον αέναο δρόμο προς την ουτοπία.

Να το δούμε όμως αυτό και ρεαλιστικά στο ίδιο το Linux, ως επίλογο αυτού του άρθρου;

►Πως αναπτύχθηκε πρώτα απ’ όλα το Linux και το Ανοιχτό/Ελεύθερο Λογισμικό;

Αναπτύχθηκε μέσω του διαδικτύου. Και μέσω αυτού συνεχίζει ν’ αναπτύσσεται και να παραμένει όχι στην αιχμή της τεχνολογίας, μα σε πόλη μεγαλο βαθμό, να την οδηγεί και να την καθορίζει (ασχέτως αν πολλά αργότερα ορισμένοι, τα ονομάζουν “καινοτομίες” στα κλειστά τους λειτουργικά συστήματα).

►Από ποιους αναπτύχθηκε;

Από δεκάδες στην αρχή, εκατοντάδες στην συνέχεια και εκατοντάδες χιλιάδες τώρα, ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν έχει την παραμικρή σημασία το χρώμα, η θρησκεία, η πεποιθήσεις, σεξουαλικές προτιμήσεις, η σωματική αρτιμέλεια η οτιδηποτε άλλο.

Ήταν ένας κοινός σκοπός, μια κοινή ιδέα που πραγματοποιήθηκε με αυτόν τον τρόπο του ανθρωπίνου διαμοιρασμού γνώσης και συνεργασίας, πέρα απ’ όλα τα υπόλοιπα.

Το Linux, ήταν και είναι το Revolution OS και όπως κάθε επαναστατικό θα καινοτομεί. Και θα κάνει αυτά που ορίζουν οι καιροί και θέλουν οι άνθρωποι. Ακόμα και σε αυτά που δεν έχει άμεση ευθύνη.

Το Linux είναι ένα φιλικό λειτουργικό σύστημα για όλους τους ανθρώπους. Και είναι διαφορετικό. Και αν το δούμε έτσι ίσως να είναι για τους ανθρώπους που πιστεύουν πως μια ιδέα αν διαμοιραστεί μπορεί να φέρει την επανάσταση που θα οδηγήσει στην τεχνολογική Ουτοπία!

…Η μόνη ιδεολογία που πραγματικά απεχθάνομαι και περιφρονώ είναι το είδος της ιδεολογίας που εξαρχής απορρίπτει τις υπόλοιπες. Περιφρονώ άτομα των οποίων η ιδεολογία είναι «η μόνη αληθινή ιδεολογία”.
Αυτό είναι απλά στενόμυαλη συμπεριφορά και ανόητη, για μένα.
Έτσι, το σημαντικό σχετικά με τον ανοιχτό κώδικα, δεν είναι η ιδεολογία. Είναι ακριβώς το ότι όλοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για τις δικές τους ανάγκες όσο και για τους δικούς τους λόγους.
Η άδεια χρήσης (GPL) είναι εκεί για να κρατήσει ζωντανό αυτό το άνοιγμα και για να βεβαιωθείτε ότι το έργο δεν θα καταλήξει σε ανθρώπους που κρύβουν τις βελτιώσεις τους.
Η άδεια χρήσης δεν είναι εκεί για να επιβάλει κάποια ιδεολογία …

Linus Torvalds

Πηγή

Σχόλια