Loading...

Samsung Nexus 10, Ζορίζει το iPad 4, ή μήπως όχι;

  • Άρθρο του Unknown
  • at 11/06/2012 -

Το τελευταίο tablet που κυκλοφόρησε η Samsung έχει την τιμή να φέρει το όνομα Nexus. Ο λόγος για το Nexus 10, το οποίο με εφόδια την νέα γενιά επεξεργαστή αλλά και την οθόνη πολύ υψηλής ανάλυσης θα προσπαθήσει να κλέψει τον θρόνο από τον βασιλιά, το iPad.

Το SoC που χρησιμοποιεί το νέο tablet είναι τελευταία γενιάς, αφού οι 2 CPU του είναι σχεδιασμένες με την νέα Cortex A-15 αρχιτεκτονική, ενώ η GPU του Mali T604, κοντράρει απευθείας το quad-core σύνολο του νέου iPad, μιας και είναι και αυτή τετραπύρηνη, με παρόμοιο χρονισμό.

Οι αναλύσεις τον δύο συσκευών είναι και αυτές παρεπλήσιες, με το iPad να φτάνει τα 2048×1536 pixels και τα 264 Pixels per Inch(PPI), ενώ το Nexus 10 φτάνει τα 2560×1600 pixels με το PPI να χτυπάει τον μαγικό αριθμό 300. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα είναι λίγο δυσκολότερα για το Nexus όσον αφορά στις απόλυτες επιδόσεις, αφού έχει παραπάνω pixels να τροφοδοτήσει.

Με λογική σκέψη λοιπόν, θα περίμενε κανείς η διαφορά στα Benchmarks των γραφικών να είναι μικρή, αλλά δεν είναι. Τα σκορ που πετυχαίνει το iPad 4η γενιάς στα συγκεκριμένα τεστ είναι έως και 2 φορές καλύτερα(σε μερικά τεστ) από του Nexus 10, δημιουργώντας απορίες. Είναι η Mali T604 τόσο χειρότερη από την PowerVR SGX544MP4 του iPad ή συμβαίνει κάτι άλλο; Σίγουρα η διαφορά των pixles δεν είναι τόσο μεγάλη για να δημιουργήσει τέτοιες αποκλίσεις.


Από την άλλη, το Nexus 10 δείχνει την δύναμή του στα τεστ που αφορούν τον Browser, όπου τα πήγε πολύ καλύτερα. Για κάποιο λόγο το Anandtech που διεξήγαγε τα τεστ δεν χρησιμοποίησε το iPad 4 σε αυτή την κατήγορία δοκιμασιών, αλλά υπήρχε το iPhone 5 με τον A6. Σε αυτά τα τεστ ο νέος Exynos 5250 δείχνει τα δόντια του, πετυχαίνοντας καλύτερα σκορ σε κάποια τεστ, ενώ συγκεκριμένα στο Kraken benchmark ήταν 76% καλύτερο από τον A6 αναδεικνύοντας την δύναμη της νέας αρχιτεκτονικής Cortex A-15.


Μπορείτε να βρείτε όλα τα τεστ και στα σκορ τους εδώ, αλλά μην βιαστείτε να κρίνεται το νέο tablet. Τα Benchmarks αυτά, αν και δίνουν μία εικόνα για την απόδοση μίας συσκευής, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση κριτήριο για την αξιολόγηση της. Το καλύτερο Benchmark είναι η χρήση σε πραγματικές συνθήκες και μόνο εκεί μπορεί να κριθεί μία συσκευή.




Σχόλια