Αν ρίξετε μια ματιά γύρω σας, θα δείτε ότι τα περισσότερα smartphones και tablets σήμερα διαθέτουν επεξεργαστές διπλού ή ακόμα και τετραπλού πυρήνα. Τελευταία, η μόδα επιβάλει να έχουν μέχρι και 2GB RAM! Αυτό που αναρωτίεμαι είναι πότε οι φορητές μας συσκευές, απέκτησαν περισσότερη επεξεργαστική ισχύ από τους desktop υπολογιστές που χρησιμοποιούσα πριν λίγα χρόνια;
Στο μεγαλύτερο μέρος, όλοι μας τρέχουμε συστήματα 32-bit στις φορητές συσκευές, αλλά ταυτόχρονα, πολλοί (ή οι περισσότεροι;) από εμάς έχουν 64-bit εκδόσεις στο λειτουργικό του desktop τους. Ποια είναι η μεγάλη σημασία των 64-bit; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που παίρνουμε από τον διπλασιασμό των bits;
Φανταστείτε τον αριθμό των bits στο σύστημά σας, σαν τον αριθμό λωρίδων κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο. Διπλασιασμός στις λωρίδες σημαίνει υπερδιπλασιάσμος των οχημάτων, με ταχύτητες πολύ πιο γρήγορες και κυκλοφορία πολύ πιο ομαλή.
Τα συστήματα 64-bit έχουν datapaths, ακέραιο μέγεθος, και διευθύνσεις μνήμης στα 64 bits. Αυτό σημαίνει περισσότερες λωρίδες για να ‘τρέχουν’ τα δεδομένα σας, ταχύτερες συσκευές, ομαλότερη εμπειρία χρήστη, λιγότερο lag και εφαρμογές που μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα.
Τα 32-bit συστήματα μπορούν να διαχειριστούν μέχρι 4GB μνήμης RAM. Αυτό ακούγεται σαν πολύ μεγάλο νούμερο και δεν είναι πρόβλημα για τα smartphones και τα tablets μας σήμερα, αλλά θα είναι σύντομα. Ήδη είναι πρόβλημα για κάποιους desktop υπολογιστές.
Αν θέλετε να έχετε περισσότερα από 4GB μνήμης RAM χρειάζεται να αναβαθμίσετε από το 32-bit hardware και λογισμικό σε αντίστοιχες 64-bit εκδόσεις. Θεωρητικά μπορείτε να έχετε μέχρι και 16 exbibytes RAM(2^64 bytes. Που είναι περίπου 16 exabyte: 10^18 bytes). Αυτό είναι πραγματικά, πάρα πολύ μνήμη RAM!
Γενικώς δεν έχουμε κάποια άμεση ανάγκη για να αυξήσουμε την RAM – τουλάχιστον όχι ακόμα. Τα περισσότερα smartphones και tablets έχουν 1GB RAM ή λιγότερο, αν και μερικές από τις high-end συσκευές περιλαμβάνουν 2GB RAM. Δεν πρόκειται σίγουρα ποτέ να δούμε συσκευές που να τρέχουν 3GB RAM, οπότε το επόμενο βήμα είναι το μέγιστο των 32-bit συστημάτων, δηλαδή τα 4GB. Με την εκτίμηση μου, αυτό μας δίνει περιθώριο περίπου 18 μήνες πριν αρχίσουμε να αισθάνομαστε τους περιορισμούς των 32-bit.
Οι 18 μήνες δεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή τη στιγμή οι επεξεργαστές για τις φορητές συσκευές(smartphone, tablets) και τα αντίστοιχα λειτουργικά συστήματα θα πρέπει να αναβαθμιστούν για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από την τεχνολογία 64-bit , αλλά χώρις να χρειαστεί να αλλάξουμε όλες τις εφαρμογές γι αυτό.
Χάρη στην Dalvik VM του Android θα χρειάζεται μόνο μια ενημέρωση στη VM και όχι σε κάθε εφαρμογή που τρέχει μέσα σε αυτό. Φυσικά, για να επωφεληθούμε πλήρως από το περιβάλλον 64-bit οι εφαρμογές θα πρέπει να τροποποιηθούν, αλλά αυτό αφορά εφαρμογές ‘βαριές’ σε πόρους (παιχνίδια, βίντεο, μοντάζ, κ.λπ.).
Γενικά, τα 64-bit, θα μας δώσουν μία πιο γρήγορη εμπειρία με περισσότερη μνήμη RAM για εμάς να τρέξουμε.
Ποια είναι η γνώμη σας; Χρειαζόμαστε 64-bit smartphones και tablets; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που νομίζετε ότι θα κερδίσουμε; Πόσο καιρό μέχρι να γίνει το άλμα στα 64-bit;