Loading...

Mark Shuttleworth: «Ubuntu παντού, από smartphones μέχρι υπερυπολογιστές»

  • Άρθρο του Unknown
  • at 12/15/2012 -
 

Το Ubuntu είναι αναμφισβήτητα η πιο δημοφιλής διανομή GNU/Linux για PC και έχει κάνει ξεκάθαρη τη διάθεσή της να παγιωθεί και σε άλλου είδους συσκευές, με projects όπως το Ubuntu for Android. Αυτό το στόχο επιβεβαίωσε και ο ιδρυτής και κύριος χρηματοδότης της Canonical, Mark Shuttleworth, που ισχυρίζεται ότι το Ubuntu είναι κοντά στο να τρέχει σε οτιδήποτε, από τηλέφωνα έως υπερυπολογιστές.

Δίνοντας μία μίνι-συνέντευξη στο Slashdot, ο Shuttleworth έδωσε την κεντρική γραμμή της εταιρείας: «Η πραγματικά ενδιαφέρουσα προοπτική είναι να ενοποιήσουμε όλα αυτά τα διαφορετικά είδη υπολογιστικών συστημάτων. Ας δημιουργήσουμε ένα λειτουργικό σύστημα που τρέχει τόσο στα κινητά όσο και σε υπερυπολογιστές. Είμαστε κοντά σε αυτό, πλέον -γνωρίζουμε ότι το Ubuntu είναι ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα για cloud, ένα εξαιρετικό λειτουργικό για server και ένα εξαιρετικό για desktop. Οπότε πιστεύω ότι το επόμενο «μέτωπο» είναι να δημιουργήσουμε μία ομαλή εμπειρία από τον κόσμο των embedded μέχρι το cloud. Και ναι, αυτό είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό στο οποίο έχουμε εστιάσει στην Canonical».

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το Unity, αν και είναι έτοιμο για touch οθόνες, παραμένει ένα περιβάλλον για desktop που χρειάζεται πληκτρολόγιο και ποντίκι για να το χρησιμοποιήσεις. Οριοθέτησε, δε, την έκδοση 14.04 LTS (έκδοση που θα βγει τον Απρίλιο του 2014), ως την κύρια έκδοση της διανομής στην οποία στοχεύουν να έχουν επιτύχει την ενσωμάτωση σε κινητά και ταμπλέτες.

Όσον αφορά στο ζήτημα της ενσωμάτωση αποτελεσμάτων από το κατάστημα Amazon στο λειτουργικό, μία κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις από την κοινότητα ελεύθερου λογισμικού με κυριότερο εκφραστή το Richard Stallman, ο Shuttleworth σχολίασε: «Όλοι μας κινδυνεύουμε να "λιμνάσουμε" αν δεν επιδιώξουμε το μέλλον με θάρρος. Αλλά όταν επιδιώκεις το μέλλον, πρέπει να αποδεχθείς ότι δε θα συμφωνήσουν όλοι με το όραμά σου». Όταν ρωτήθηκε για το λόγο που δε χρησιμοποιήθηκε κάποιος Android emulator ώστε να διευκολύνει τη μετάβαση σε κινητές συσκευές, ο δημιουργός του Ubuntu εξήγησε ότι «Κανένα λειτουργικό σύστημα δεν πέτυχε εξομοιώνοντας κάποιο άλλο. Το Android είναι εξαιρετικό, αλλά αν θέλουμε να επιτύχουμε πρέπει να φέρουμε κάτι καινούργιο και καλύτερο στην αγορά.»




Σχόλια