Loading...

Μηχανικοί κατάφεραν να επεκτείνουν τη ζωή μιας μνήμης NAND κατά 100 φορές!

  • Άρθρο του Unknown
  • at 12/05/2012 -
 

Μηχανικοί στην εταιρεία Macronix, μιας εκ των μεγαλύτερων κατασκευαστών μνημών flash στον κόσμο, έχουν αναπτύξει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μια νέα τεχνολογία που μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των NAND cells μέχρι εκατό φορές - ίσως και παραπάνω - εφαρμόζοντας απλώς θερμότητα.

Οι περισσότερες από τις μονάδες αποθήκευσης flash που υπάρχουν σήμερα σταματούν να λειτουργούν μετά από 10000 κύκλους εγγραφών/διαγραφών των NAND cells ή σε μερικές περιπτώσεις budget προϊόντων, όπως ο Kingston HyperX 3K, στους 3000 κύκλους.

Αν και αυτή διάρκεια ζωής κρίνεται επαρκής για τις συσκευές που απευθύνονται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό που ούτως ή άλλως αντικαθίστανται τακτικά, είναι σχεδόν δύσκολο να υιοθετηθούν από επιχειρήσεις καθώς σε τέτοια περιβάλλοντα οι SSD θα πρέπει να λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο για πολλά χρόνια.

Οι εταιρείες χρησιμοποιούν λογισμικό διαφόρων τύπων, όπως λογισμικό αντιστάθμισης της φθοράς για να βελτιωθεί ο ρυθμός επιδείνωσης ενός NAND cell, οι μηχανικοί της Macronix κατάφεραν να υλοποιήσουν μια εντυπωσιακή λύση βασιζόμενη σε επίπεδο υλικού.

Όταν ένα NAND cell "πεθαίνει", οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των στρωμάτων οξειδίων γύρω από την αιωρούμενη πύλη. Πριν από χρόνια, οι μηχανικοί διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να αναγεννήσουν το στρώμα οξειδίου με την εφαρμογή θερμότητας και συγκεκριμένα με το "ψήσιμο" των flash chips σε φούρνο στους 250°C. Προφανώς κάτι τέτοιο δε θα ήταν και τόσο πρακτικό για τους τελικούς χρήστες, έτσι οι ερευνητές χρειάστηκε να δημιουργήσουν κάποια μορφή εσωτερικού μηχανισμού θέρμανσης. Αυτό ακριβώς πέτυχαν στην Macronix.

H εταιρεία δημιούργησε chips με ενσωματωμένες πλάκες θερμότητας που "θεραπεύουν" τα φθαρμένα NAND cells κάνοντας τους "ενέσεις" θερμοκρασίας 800°C για μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου. Με αυτές τις περιστασιακές "ενέσεις" θερμότητας, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα NAND cells μπορούν να διαχειριστούν πολύ παραπάνω από 100 εκατομμύρια κύκλους εγγραφών/διαγραφών και δεν έχουν διαπιστώσει σημάδια "θανάτου" κάποιου cell. Επίσης επισημαίνουν ότι είναι δυνατόν να επιτευχθούν μέχρι και ένα δισεκατομμύριο κύκλοι, αλλά θα χρειαστούν αρκετοί μήνες δοκιμών.

Εκτός από την αύξηση της ζωής των flash cells, η θερμότητα επιτρέπει επίσης την ταχύτερη διαγραφή, πράγμα το οποίο μπορεί να φέρει "θερμικά υποβοηθούμενους" δίσκους με καλύτερες επιδόσεις σύμφωνα με την Micronix. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που "ενέσεις" θερμότητας έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, δε θα μειώσει τη διάρκεια ζωής των μπαταριών, επειδή μπορεί να ρυθμιστεί έτσι ώστε να εκτελούνται όταν κάποια συσκευή είναι συνδεμένη στο ρεύμα.



Σχόλια