«Spyware». Αυτή ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε ο Richard Stallman, ο πρόεδρος του Free Software Foundation, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 1985 για την υποστήριξη του «κινήματος» του ελεύθερου λογισμικού, για να περιγράψει ένα νέο χαρακτηριστικό του Ubuntu.
Σύμφωνα με τον Stallman, μια νέα λειτουργία του Ubuntu, της δημοφιλέστερης ίσως διανομής Linux, αποτελεί λογισμικό υποκλοπής (spyware) λόγω του ότι αποστέλλει δεδομένα στην δημιουργό εταιρεία, την Canonical, όταν ο χρήστης πραγματοποιεί μια αναζήτηση από την επιφάνεια εργασίας αυτού.
Ποιο ακριβώς είναι το χαρακτηριστικό που έχει ενοχλήσει τον Stallman; Ξεκινώντας από την έκδοση 12.10, όταν κάποιος χρήστης πραγματοποιεί μια αναζήτηση στο σχετικό πλαίσιο που παρέχει το Ubuntu για εύρεση αρχείων και εφαρμογών, το OS παρουσιάζει παράλληλα και διάφορα προϊόντα από το Amazon. Εάν ο χρήστης αποφασίσει να αγοράσει κάποιο από αυτά, η Canonical κερδίζει ένα σχετικό χρηματικό ποσό.
Παρά το ότι η παρέχεται επιλογή για απενεργοποίηση του χαρακτηριστικού αυτού, ο Stallman θεωρεί πως κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν είναι αρκετό. Η εταιρεία αναφέρει πως δεν στέλνει προσωπικά δεδομένα στην Amazon, για τον Stallman όμως είναι το ίδιο κακό που τα μαζεύει η ίδια.
Με σημερινή της ανακοίνωση πάντως, η Canonical έκανε γνωστό πως σκοπεύει να επεκτείνει την χρήση του χαρακτηριστικού αυτού στο μέλλον, παρά τις αντιρρήσεις του Stallman και τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει από πολλούς χρήστες.