Loading...

iPhone με ηλιακή ενέργεια;

  • Άρθρο του Neumann
  • at 2/25/2013 -



Ανεβάζοντας κάθε φορά τον πήχη όλο και ψηλότερα, πώς θα μπορούσε η Apple να κάνει την έκπληξη στα αποκαλυπτήρια του iPhone του μέλλοντος; Ίσως με μία συσκευή που θα τροφοδοτείται από τον ήλιο. Για κάτι τέτοιο τουλάχιστον προϊδεάζει το γεγονός ότι ο αμερικανικός όμιλος κατοχύρωσε πατέντα για μία οθόνη αφής που λειτουργεί παράλληλα και ως ηλιακό πάνελ.

Η αμερικανική υπηρεσία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας εμπορικών σημάτων δημοσίευσε την αίτηση της Apple, στην οποία περιγράφεται μια τεχνολογία ηλιακών πάνελ σχεδιασμένων για συσκευές με μικρές οθόνες. Στη σύνοψη του διπλώματος, ο συντάκτης εξηγεί ότι η ηλιακή κυψέλη αποτελείται από «ηλεκτρόδια που χρησιμοποιούνται τόσο για τη συλλογή ηλιακής ενέργειας όσο και για τη λειτουργία ενός αισθητήρα αφής».

Στην αίτηση αναφέρεται επίσης ότι μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε φορητές συσκευές, όπως «μια συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων ή ένα τηλέφωνο». Περιλαμβάνεται, ωστόσο, και η εικόνα μιας οθόνης, το μέγεθος της οποίας παραπέμπει σε iPad.

Σύμφωνα με τα σχέδια της Apple, δείχνει ότι ο χρήστης ενός υποθετικού ηλιακού iPhone θα μπορούσε να εναλλάσσει αυτόματα τη λειτουργία του μεταξύ ηλιακής φόρτισης και “touch mode”.

Η προοπτική ακούγεται ενδιαφέρουσα, όμως πιστεύεται ότι -τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο- δύσκολα ο όμιλος θα επιχειρούσε κάτι τέτοιο, με δεδομένο και το υψηλό κόστος παραγωγής τέτοιων τεχνολογιών. Πάντως η κίνηση ερμηνεύεται ως σαφής ένδειξη ότι η Apple σκέφτεται σοβαρά το μέλλον της μπαταρίας του iPhone και των υπολοίπων συσκευών της.

Από το 2006, η εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο έχει καταθέσει αίτηση για τη χορήγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για ηλιακές τεχνολογίες, ενώ δεν είναι η μόνη που πειραματίζεται με κάτι τέτοιο. Η Nokia μάλιστα πραγματοποίησε δοκιμές πάνω σε πρωτότυπο κινητού τηλεφώνου με ενσωματωμένο ηλιακό συλλέκτη στο πίσω μέρος της θήκης. Τα αποτελέσματα ήταν αποθαρρυντικά.

«Όταν τοποθετούνταν προσεκτικά, τα πρωτότυπα τηλέφωνα μπορούσαν, στην καλύτερη περίπτωση, να αντλήσουν αρκετή ενέργεια για όσο βρίσκονταν σε λειτουργία αναμονής, όμως ο χρόνος ομιλίας ήταν πολύ περιορισμένος», ανέφερε ο φινλανδικός όμιλος στην έκθεσή του. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας μέχρι να βρούμε μια πρακτική λύση».

Σχόλια

Αρθρογράφος

Άρθρο του Neumann

Gadget-ακιας με ιδιαίτερη προτίμηση στο κλειστό (?) τεχνολογικό οικοσύστημα της Apple...