Loading...

Linux, Windows και ασφάλεια.

  • Άρθρο του Unknown
  • at 2/24/2013 -


Είμαστε στο 2013, αλλά η σύγκρουση μεταξύ των εταιρειών για το πιο ασφαλές λογισμικό (Linux ή Windows) καλά κρατεί. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, από την εταιρεία ασφάλειας Trustwave, μας δείχνει ότι οι ευπάθειες Linux kernel καθυστερούν ακόμη και δύο φορές περισσότερο να επιδιορθωθούν, συγκριτικά με το χρόνο που πραγματοποιούνται οι επιδιορθώσεις σφαλμάτων στα Windows. Αυτός ο ισχυρισμός θα ήταν πολύ πιο πιστευτός εάν δεν προερχόταν από έναν συνεργάτη της Microsoft.

Φαίνεται όμως να μην ενόχλησε κανέναν, όταν είχε αναφερθεί ότι οι διανομές Linux είχαν αμελήσει την επιδιόρθωση των zero-day ευπαθειών, δεν είχαν υπολογίσει όμως την Trustwave. Ακόμη, εάν έκαναν μια απλή αναζήτηση στη Google, θα είχαν βρει ότι η εταιρεία συνεργάζεται με τη Microsoft, για τη δημιουργία firewall στο Internet Information Server (IIS). Στην πραγματικότητα, η Trustwave σε ένα σημείο επαινεί τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστεί με το κέντρο ασφάλειας της Microsoft (Security Response Center-MSRC).

Λίγο περισσότερη έρευνα, θα αποκάλυπτε ότι η Trustwave έχει μάλλον κάποιες περιέργες “φήμες” να την ακολουθούν. Πέρυσι, η εταιρεία, η οποία είναι επίσης μια αρχή έκδοσης πιστοποιητικών Secure Socket Layer (SSL), παραδέχτηκε ότι πούλησε ένα «πειραγμένο» πιστοποιητικό σε μια εταιρεία, για να παρακολουθεί κρυπτογραφημένα δεδομένα των εργαζομένων.

Μήπως να ξανασκεφτείτε τη δήλωση της Trustwave;

Εν τω μεταξύ, οι διανομές Linux, οι οποίες δεν είναι απόλυτα ασφαλείς – όπως και κανένα λειτουργικό σύστημα στον πλανήτη δεν θα είναι ποτέ- συνεχίζει να είναι αξιόπιστο, καθώς χρησιμοποιείται από τους μεγαλύτερους δικτυακούς τόπους του κόσμου, όπως η Google, το Facebook, η Wikipedia, το New York Stock Exchange και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Τώρα, όπως εδώ και δεκαετίες, οι διανομές Linux παραμένουν πιο ασφαλείς από τα Windows και κανείς δεν μπορεί να το αντικρούσει μέχρι τώρα.

Σχόλια