Loading...

Nokia: Αναβαθμίσεις στο Qt, συνεχίζει την υποστήριξη του Symbian;

  • Άρθρο του Unknown
  • at 2/10/2013 -
 

Παρά τον «επίσημο» θάνατο του Symbian πριν λίγες ημέρες, φαίνεται πως η υποστήριξη προς αυτό παραμένει ζωντανή. Αλλαγές λοιπόν στη γλώσσα προγραμματισμού του, το Qt, παρατηρήθηκαν στις εκδόσεις 4.8.3 και 4.8.4 κατά την επίσημη εμφάνιση τους. Τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές όμως; Ας δούμε αρχικά τις επίσημες ανακοινώσεις... 

Για το Qt 4.8.3 λοιπόν, βλέπουμε πως αλλάζουν πολλές παράμετροι, που κυρίως αφορούν σημαντικές διορθώσεις στο λογισμικό, αλλά και στην διαχείριση του hardware από αυτό. Πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις είναι οι αλλαγές στην χαρτογράφηση του OS, η αφαίρεση μη χρησιμοποιούμενων στοιχείων, η αμεσότερη εγκατάσταση εφαρμογών, η επισκευή παραμέτρων όπως το enter key κατά την γραφή κωδικών σε sites και τέλος, πιο σημαντικό μπορεί να θεωρηθεί το «άνοιγμα» της χρήσης 16bit OpenGL, αν η μνήμη της GPU δεν ανταποκρίνεται στα 32bit. Στο Qt 4.8.4 τώρα, διορθώνονται κυρίως εντολές που σχετίζονται με bugs και μεθόδους εισαγωγής χαρακτήρων, ενώ επίσης αλλάζει η κατάληξη των SRCDIR αρχείων σε «.pro». 

Το κέρδος από αυτές τις αλλαγές όμως, είναι πως ίσως δούμε πολλές βελτιώσεις στις υπάρχουσες Symbian συσκευές μέσω αναβαθμίσεων, αν τελικά αυτές οι εκδόσεις χρησιμοποιηθούν από τη Nokia. Το πιο πιθανό είναι να γίνει, μιας και το 808 PureView είναι ακόμα σχετικά καινούριο στην αγορά, οπότε δύσκολα θα πάψει να αναβαθμίζεται. Μαζί με αυτό, θα επωφεληθούν και όλες οι νεότερες Symbian συσκευές που δέχτηκαν τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της Belle, φυσικά η κάθε μια όσο καλύτερα γίνεται. Μήπως λοιπόν, Symbian is not dead at all; Μήπως η Nokia δεν έχει σκοπό να το εγκαταλείψει ολοκληρωτικά ακόμα; To μέλλον θα δείξει σίγουρα.



Σχόλια