Loading...

Η πειρατεία πριν τα μαγνητικά μέσα

  • Άρθρο του Neumann
  • at 3/04/2013 -


Το φαινόμενο της πειρατείας δεν είναι καθόλου πρόσφατο, αφού όπως αποδεικνύεται η ιστορία της μας πηγαίνει αρκετές δεκαετίες πίσω, πριν ακόμη και από την εποχή των floppy discs!

Απόδειξη, μία επιστολή που έγραψε ο Bill Gates τον Φεβρουάριο του 1976, όταν ακόμα η Microsoft είχε την επωνυμία Micro-Soft.

Το πρώτο εμπορικό πρόγραμμα της νεοσύστατης τότε εταιρείας, ήταν η Altair BASIC για MITS Altair 8800 και από ό,τι φαίνεται δε χρειάστηκε πολύς χρόνος για να ξεκινήσει η αντιγραφή τού interpreter της, από τη χάρτινη ταινία στην οποία γινόταν η διανομή του, αφού δεν υπήρχαν ακόμη μαγνητικά μέσα αποθήκευσης. Τα αντίγραφα μοιράστηκαν στις συναντήσεις του δημοφιλούς computer club της εποχής, όπου εκεί φτιάχτηκαν ακόμα περισσότερα αντίτυπα.

Αυτή η πρακτική ενόχλησε τον Bill Gates, ο οποίος έγραψε μια ανοιχτή επιστολή καλώντας τους τότε πειρατές να σκεφτούν τί έκαναν και να πληρώσουν το κόστος του interpreter. Eπίσης, πρότεινε να αποβληθούν από τις συναντήσεις του club, όσοι θα γινόταν γνωστό πως κατείχαν αντίγραφα της Altair BASIC παράνομα.

O Gates έλεγε τότε ότι η πειρατεία θα σταματήσει τελικά την ανάπτυξη λογισμικού. Τη συνέχεια την ξέρουμε: Η πειρατεία συνεχίστηκε, ενώ εκείνος κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος από την κατασκευή και εμπορία προγραμμάτων.





Σχόλια

Αρθρογράφος

Άρθρο του Neumann

Gadget-ακιας με ιδιαίτερη προτίμηση στο κλειστό (?) τεχνολογικό οικοσύστημα της Apple...